ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/7/19

Χωρίς ασθενοφόρο οι κάτοικοι στον βόρειο Έβρο (Κέντρο Υγείας Δικαίων)


Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
EKABNews

Παρατημένοι χωρίς ασθενοφόρο οι κάτοικοι στον βόρειο Έβρο – Ένας 42χρονος νεκρός, μία γυναίκα κινδύνεψε!!!
evros-news.gr

Δυο πολύ σοβαρά περιστατικά μέσα σε ελάχιστες ημέρες και μάλιστα από το ίδιο χωριό, τον Κυπρίνο Ορεστιάδας, το ένα μάλιστα με τραγική κατάληξη τον θάνατο ενός 42χρονου πατέρα δύο παιδιών, έφεραν ξανά στην επικαιρότητα με εμφατικό τρόπο, το πολύ σοβαρό πρόβλημα των υποδομών στον τομέα υγείας του νομού μας.

Χωρίς ασθενοφόρο και παρατημένοι κυριολεκτικά στο… έλεος του Θεού είναι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι του βορείου τμήματος του Έβρου και τα δυο εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά τον τελευταίο καιρό, ήρθαν να αναδείξουν για μία ακόμη φορά την έλλειψη ασθενοφόρου στην περιοχή του Τριγώνου και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Δικαίων. Για να ακριβολογούμε, την έλλειψη επάνδρωσης ενός ασθενοφόρου, ως γνωστόν ασθενοφόρο και μάλιστα εξοπλισμένο υπάρχει, αλλά όχι και το πλήρωμα που θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει. Κι αυτό συμβαίνει διαχρονικά, λύση δεν δίνει κανείς αρμόδιος, με οποιαδήποτε θεσμική μορφή και η οικογένεια του στον Κυπρίνο θρήνησε έναν νέο άνθρωπο, πατέρα δύο παιδιών, που στα 42 του χρόνια έχασε τη ζωή του από ένα απλό τσίμπημα μέλισσας. Γιατί στην περίπτωση του δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει γρήγορα στο Κ.Υ. Δικαίων, ώστε να του δοθούν αμέσως η οι πρώτες βοήθειες, να του γίνει η ενδεδειγμένη ένεση που θα απέτρεπε το μοιραίο ή να γινόταν αυτό ακόμα και από το έμπειρο σε παρόμοιες περιπτώσεις πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Σχεδόν αμέσως μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό με την τραγική κατάληξη και ενώ δεν είχε κοπάσει ο θρήνος στον Κυπρίνο, στο ίδιο χωριό μια νέα γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, κινδύνεψε επίσης σοβαρά όταν μετά την κηδεία της μητέρας της, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο σύζυγος της προσπαθούσε επί ώρα να συνεννοηθεί με τον αρμόδιο υπάλληλο του ΕΚΑΒ της Ορεστιάδας, προκειμένου να φτάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασθενοφόρο από την περιοχή της Ορεστιάδας και να την μεταφέρει στο πιο κοντινό Νοσοκομείο, αυτό του Διδυμοτείχου. Κι αφού είδε και απόειδε ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί και είχε έντονη αντιπαράθεση με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, αφού η κατάσταση ήταν κρίσιμη, τελικά την μετέφερε ο ίδιος με το αυτοκίνητό του στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου ευτυχώς με την επέμβαση των γιατρών όλα τελείωσαν καλά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε λύση

και οι τρεις βουλευτές έβγαζαν… διαφημιστικά σποτάκια

Οι δυο αυτές περιπτώσεις, που κατά σύμπτωση αφορούσαν κατοίκους του ίδιου χωριού, του Κυπρίνου Ορεστιάδας, έφεραν λοιπόν και πάλι στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο την έλλειψη ασθενοφόρου στο Κ.Υ.Δικαίων που να μπορεί να κάνει διακομιδές ασθενών για να ακριβολογούμε. Γιατί όπως είπαμε όχημα υπάρχει. Οι ευθύνες όπως τονίσαμε ασφαλώς και  είναι διαχρονικές. Όμως αποτελεί τεράστια πρόκληση, οι τρεις πρώην βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καίσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος να κυκλοφορούν προεκλογικά σποτάκι και να διαφημίζουν το…. τεράστιο έργο (το ποιο; ) της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όταν το συγκεκριμένο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή του βορείου Έβρου δεν μπόρεσαν να το λύσουν. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική βούληση απαιτείται να προκηρυχθούν οι θέσεις και να γίνουν οι προσλήψεις.Δεν γίνεται λοιπόν να πανηγυρίζουν ότι μετά από 4 χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας… αυτονόμησαν το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου λίγο πριν αποτελέσουν παρελθόν απ’ την Κυβέρνηση, όταν δεν υπάρχουν οδηγοί και πληρώματα ασθενοφόρων για να καλύψουν τον βόρειο Έβρο. Ιδιαίτερα όταν οι δύο από αυτούς είναι γιατροί και η άλλη που επανεκλέχθηκε βουλευτής, η κ.Γκαρά(να την χαίρονται όσοι την ψήφισαν ιδιαίτερα από την περιοχή του Τριγώνου) κατάγεται από την Ορεστιάδα και γνωρίζει το πρόβλημα. Ίσως μάλιστα και ως δημοσιογράφος στα οικογενειακά της ΜΜΕ να έκανε κριτική για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η δημοτική αρχή Μαυρίδη δεν πίεσε,

ούτε απαίτησε λύση του προβλήματος

Ευθύνες υπάρχουν όμως και στην δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του στα πέντε προηγούμενη χρόνια που κυβέρνησε, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως δεν φρόντισε να αναδείξει έντονα, να πιέσει και να απαιτήσει χτυπώντας δυνατά το χέρι στο τραπέζι, την εξεύρεση λύσης στην έλλειψη ασθενοφόρου στην περιοχή αυτή. Άλλωστε δεν παρέστη καν στις όποιες κινητοποιήσεις είχαν διοργανώσει φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι στα Δίκαια για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Καλά είναι λοιπόν τα… συγκαθίσματα στις πολλές και συνεχόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που κοστίζουν μάλιστα και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά προέχουν τέτοια προβλήματα και ζητήματα και η επίλυση τους με κάθε τρόπο. Γιατί αλλιώς και όσοι μένουν στην περιοχή του βορείου Έβρου θα αναγκαστούν να φύγουν και τελικά δεν θα υπάρχουν ούτε κάτοικοι να πηγαίνουν στα διάφορα… πανηγύρια και εκδηλώσεις όπως αυτές στον Άρδα.
  
Εμείς θα τα επισημαίνουμε και δεν μας νοιάζει αν κάποιοι (στον δήμαρχο κ.Μαυρίδη και τηνβ παρέα του αναφερόμαστε) μας χαρακτηρίσουν… λαϊκιστές. Γιατί ακούσαμε στο τηλέφωνο την αγωνία, αλλά και την οργή του συζύγου της νεαρής μητέρας που κινδύνεψε να χάσει την ζωή της, λόγω της έλλειψης ασθενοφόρου κοντά στο χωριό της, αλλά και τις διαμαρτυρίες όσων επικοινώνησαν επίσης μαζί μας και διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα αυτό. Ζητώντας να το αναδείξουμε, κυρίως με αφορμή  τον τραγικό χαμό ενός νέου ανθρώπου που επέλεξε να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χωριό του, αλλά τελικά έχασε την ζωή του από ένα απλό τσίμπημα μέλισσας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΜ-Θ: Άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των ακριτικών

υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό, υποδομές και ασθενοφόρα!

Για το θέμα είχαμε παρέμβαση και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που στις εκλογές που έγιναν εξέλεξε περιφερειακό σύμβουλο τον Θόδωρο Περεντίδη, που κατάγεται από την Ορεστιάδα και γνωρίζει από… πρώτο χέρι το πρόβλημα. Εξέδωσε λοιπόν ανακοίνωση με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 42χρονου, στην οποία αναφέρει:

“Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στις δυσάρεστες ειδήσεις, όπως για παράδειγμα το τραγικό συμβάν με τον μελισσοκόμο στο βόρειο τμήμα του Έβρου, για να καθιστούμε κάθε φορά σαφές ότι οι απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας μας και του νομού μας είναι ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε υγειονομικές μονάδες.
Ο νομός Έβρου όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει είναι ο μεγαλύτερος σε απόσταση νομός, στην επικράτεια. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στις περιοχές δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν την πρόσβαση σε πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που μένει και κατοικεί σε χωριά, εκτός δηλαδή αστικών κέντρων. Ειδικά στον βόρειο Έβρο οι κάτοικοι των χωριών βόρεια της Ορεστιάδας, δεν έχουν καμία τύχη στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο και περιφερειακό σύστημα υγείας. Οι εργασίες των ανθρώπων που κατοικούν στα χωριά αυτά, είναι ιδιαίτερα
κατάκοπες (αγρότες, μελισσοκόμοι, εργάτες) που σε συνδυασμό με τους ηλικιωμένους καθιστούν πιο άμεση της ανάγκη ενός οργανωμένου Κέντρου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση από Ορεστιάδα στο Ορμένιο είναι λίγο πάνω από 40 χιλιόμετρα, την οποία την διασχίζει ο κάθετος άξονας της Εγνατίας που σε συνδυασμό με την διασυνορικότητα το μέγεθος των προσπελάσιμων
οχημάτων και μετακινούμενου πληθυσμού αγγίζει τις κάποιες δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού τονίζουμε ξανά ότι δηλώνουν από μόνα τους τις απαραίτητες συνθήκες για την λειτουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου Κέντρου Υγείας.
Το τεράστιο ζήτημα με το ασθενοφόρο που παραμένει καθηλωμένο, παρά το ότι είναι επαρκέστατο λειτουργικά και τεχνικά, ξεπερνάει κάθε όριο δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Πρόκειται για ένα ασθενοφόρο, στο μοναδικό κέντρο υγείας, βόρεια της Ορεστιάδας και μέχρι τους συνοριακούς σταθμούς, που για λόγους γραφειοκρατικούς και σχεδιασμού του δημοσίου συστήματος υγείας παραμένει σταθμευμένο, ελλείψει οργανικής θέσης οδηγού! Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την 4η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο υγείας, πρέπει να δώσει λύσει σε αυτό το καίριο ζήτημα, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το αντιταχθούμε σε αυτήν την κοινωνική παρακμή και να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό της υγείας. Να απαιτήσουμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας πλήρους, με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και κέντρα εξωνοσοκομειακής αποκατάστασης, με πλήρη χρηματοδότηση μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου
να έχουν ίση πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της χώρας την ώρα της ανάγκης.

Να αντισταθούμε στα ξεροκόμματα ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό
προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και των ίδιων των εργαζομένων. Απαιτούμε εδώ και τώρα ριζική αύξηση των δαπανών για την υγεία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

Πηγή: evros-news.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews