ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/7/19

Θέση Trendelenburg ....Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
EKABNews

Θέση Trendelenburg ....
diasostesrodou.blogspot.com

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ένθερμα ότι η θέση Trendelenburg αποτελούσε μια ζωτικής σημασίας θεραπεία για το σοκ (καταπληξία).

Θεωρούσαμε ότι η ανύψωση των ποδιών υψηλότερα από το κεφάλι θα είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά της αρτηριακής πίεσης στα επιθυμητά επίπεδα και την μετακίνηση μερικών μονάδων αίματος από τα πόδια προς τον κορμό.
Δεν υπάρχει, όμως, καμία απόδειξη ότι η χρήση της θέσης Trendelenburg βοηθάει στην καταπληξία

Αντίθετα, προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια σε ευάλωτους ασθενείς, αύξηση του καρδιακού στρες καθώς και αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης.

Ενώ η Trendelenburg κάνει πολύ λίγα για να μειώσει τα αποτελέσματα του σοκ, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η κλίση ενός ασθενή με την κεφαλή προς τα κάτω μπορεί να προκαλέσει βλάβη.


Ειδικότερα, οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας θα πρέπει να εξετάζουν τους κινδύνους της θέσης Trendelenburg και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό της κεφαλής ή τραύματα της σπονδυλικής στήλης.

Η επανατοποθέτηση ενός ασθενούς μπορεί να περιπλέξει τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, κάτι που δεν αξίζει την αμελητέα μετατόπιση της αρτηριακής πίεσης και του όγκου του αίματος.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς στα πλευρά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσουν ενώ έχουν κεκλιμένη κεφαλή.Κι όμως ακόμη χρησιμοποιείται από ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες.

Καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό.


Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews