ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/8/19

«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ»Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
EKABNews

Η πρώτη είδηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV (19/8/2019) στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τίτλο ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΠΑΘΕ ΕΦΡΑΓΜΑ αναδημοσιεύτηκε από το EKABNews (το σχετικό βίντεο από το YouTube) με τίτλο «Πρωτοφανής αθλιότητα με σκηνοθετημένη απινίδωση!» καθώς θεωρούμε ότι η προβολή της διαχείρισης του περιστατικού ήταν ένα «υπερθέαμα» ζωντανής αναμετάδοσης εις βάρος ενός ανθρώπου που ζήτησε βοήθεια καθώς και του ΕΚΑΒ.

Παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα hellas-medic.blogspot.com με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ» στο οποίο δίνουμε την απάντηση μας.


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

Μετά τις "καταιγιστικές" εξελίξεις και τον ορυμαγδό δηλώσεων και καφενειακών αναλύσεων, και αφού ο κάθε πικραμένος ανέδειξε το επίπεδο νοημοσύνης του και εξωτερίκευσε τα ψυχοσωματικά του, είπα να τοποθετηθώ και εγώ.
Γιατί εγώ δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία μέσω κοινωνικών δικτύων?
Καταρχήν ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να εμπλακώ σε αντιδικία στο διαδίκτυο διότι γνωρίζω ότι είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις ποδήλατο σε γουρούνι παλεύοντας στην λάσπη μαζί του. Και το γουρούνι δεν πρόκειται ποτέ να μάθει ποδηλασία και εσύ κάποια στιγμή θα αντιληφθείς ότι το γουρούνι απολαμβάνει την όλη διαδικασία.
Σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω ότι πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα διότι οι γνωστοί άγνωστοι ξεπέρασαν τα όρια και από γραφικοί και κουτοπόνηροι, έγιναν επικίνδυνοι.
Παρακολούθησα λοιπόν την όλη συζήτηση και είδα με μεγάλη προσοχή το επίμαχο βίντεο.
Πέσανε λοιπόν όλοι να φάνε ζωντανούς τους εθελοντές που εμφανίζονται στο βίντεο με την εξής επιχειρηματολογία :
1.    Το βίντεο ήταν στημένο με πέτσινη απινίδωση για να γίνουν ήρωες οι "κακοί" εθελοντές και να εκτεθεί το "καλό" ΕΚΑΒ.
2.    Οι εθελοντές ήταν ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι για τον άρρωστο που "έπεσε στα νύχια τους".
3.    Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και το Kids save lives προσπαθούν να διαβάλουν το επιτυχημένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που υπάρχει στη χώρα μας και να εκθέσουν τους λειτουργούς του.

Για να τα δούμε λοιπόν ένα-ένα :

Το βίντεο ήταν στημένο με πέτσινη απινίδωση για να γίνουν ήρωες οι "κακοί" εθελοντές και να εκτεθεί το "καλό" ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικό της επίμαχης επιχειρηματολογίας είναι ο τίτλος που επέλεξε ο αρθρογράφος του ΕΚΑΒnews.gr :

Πρωτοφανής αθλιότητα με σκηνοθετημένη απινίδωση!

Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξετάσω τα σχόλια κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, διότι η ποιότητα των επιχειρημάτων και η αναλυτική σκέψη των δημιουργών τους, με ξεπερνάνε.
Από που όμως προέκυψε η click bite αποκάλυψη του αρθρογράφου.? Λίγο τα αυθαίρετα νοητικά άλματα, λίγο η ιδεοληψίες, λίγο η κουτοπονηριά και το γλυκό έδεσε. 
Η αλήθεια είναι ότι το τηλεοπτικό συνεργείο ήταν σε παρακείμενο χωριό με σκοπό να κάνει ρεπορτάζ για τους απινιδωτές που αγόρασαν οι πολίτες και οργανώθηκαν με εθελοντές διασώστες. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ οι εθελοντές ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό σε άλλο χωριό και έσπευσαν να βοηθήσουν τον πάσχοντα. Το συνεργείο αποφάσισε να ακολουθήσει και να καλύψει το ζουμερό ρεπορτάζ. Αν με ρωτάτε εάν ήταν σωστό να ακολουθήσει το τηλεοπτικό συνεργείο, θα σας έλεγα όχι. Αλλά μετά Χριστόν πολλοί προφήτες. Τέλος πάντων το πέτσινο της ιστορίας καταρρίπτεται από τα γεγονότα. Ο τρόπος που χειρίστηκε η ρεπόρτερ την ιστορία είναι αντιπροσωπευτική της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ασχετοσύνη, ημιμάθεια, δημιουργία ηρώων και δαιμονοποίηση προσώπων και γεγονότων. Το ρεπορτάζ είναι για βραβείο Πούλιτζερ.

Οι εθελοντές ήταν ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι για τον άρρωστο που "έπεσε στα νύχια τους"
Οι πιο πονηροί και ορμώμενοι από προσωπικό συμφέρον, το γύρισαν σε ανεπάρκεια και επικινδυνότητα των εθελοντών, βλέποντας πως η συνωμοσιολογία δεν τραβούσε.
Είδα με πολύ προσοχή το βίντεο και δεν διαπίστωσα ανεπάρκεια και επικινδυνότητα σε κανένα σημείο. Βέβαια έγιναν λάθη κάτω από την πίεση της έλλειψης  εμπειρίας και της παρουσίας της κάμερας αλλά σε κανένα σημείο δεν διαπίστωσα ανεπάρκεια και επικινδυνότητα. Μάλιστα τολμώ να πω, πως οι εθελοντές διαχειρίστηκαν το περιστατικό καλύτερα από ότι θα το διαχειρίζονταν ένα μεγάλο κομμάτι των "επαγγελματιών" που γνωρίζω και έχω δουλέψει μαζί τους. Πολλοί από αυτούς δε,  είχαν το θράσος να σχολιάσουν και καυστικά τα πεπραγμένα των "επικίνδυνων" εθελοντών.
Πολύ κουβέντα έγινε για το γεγονός ότι οι εθελοντές επέλεξαν να κολλήσουν τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή ενώ ο ασθενής δεν βρισκόταν σε ανακοπή. Οι εθελοντές γνώριζαν ότι ο ασθενής δεν βρισκόταν σε ανακοπή αλλά επέλεξαν να το κάνουν με σκοπό να είναι έτοιμοι σε περίπτωση ανακοπής, αναγνωρίζοντας την επικείμενη επιδείνωση του ασθενή. Εγώ το έχω κάνει αρκετές φορές και η ίδια πρακτική ακολουθείται από πολλούς επαγγελματίες γνωρίζοντας ότι τα δευτερόλεπτα κάνουν την διαφορά σε περιπτώσεις ανακοπής. Σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύτηκε η ασφάλεια του ασθενή, αφού οι αυτόματοι  απινιδωτές είναι ασφαλείς και δεν χορηγούν ρεύμα σε περίπτωση που δεν χρειάζεται. Για να προλάβω μερικούς πονηρούς θα πω εδώ ότι ακόμα και σε περιπτώσεις υποψίας ένσφιγμης κοιλιακής ταχυκαρδίας, ο ανανήπτης έχει ήδη επιβεβαιώσει την έλλειψη αναπνοής άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να χορηγηθεί ρεύμα σε ένσφιγμο ασθενή. Από πουθενά δεν προκύπτει στο βίντεο ότι οι εθελοντές δεν είχαν την γνώση να ελέγξουν το επίπεδο συνείδησης και της αναπνοής. Κατά τα λεγόμενα τους, όταν ο ασθενής έδειξε να βελτιώνεται έξι λεπτά αργότερα τα αφαίρεσαν. 
Παρόλο που θεώρησαν λαθεμένα ότι ο ασθενής έχει έμφραγμα και μάλιστα χρησιμοποίησαν αδόκιμους όρους, χαρακτηριστικούς της έλλειψης εμπειρίας και άγχους που είχαν, κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ενεργήσουν ανάλογα.
Από το βίντεο που είδα, πουθενά δεν ακούγεται να ισχυρίζονται ότι απινίδωσαν τον ασθενή κατά την αναμονή του ασθενοφόρου και ο ασθενής δεν έχει τοποθετημένα τα ηλεκτρόδια κατά την άφιξή των συναδέλφων.
Δυστυχώς ορισμένοι έσπευσαν να υιοθετήσουν φήμες και κουτσομπολιά και να τα βάλουν και σε επίσημες ανακοινώσεις. Κρίμα γιατί δεν τιμούν τους εαυτούς τους, ούτε το ΕΚΑΒ.


Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και το Kids save lives προσπαθούν να διαβάλουν το επιτυχημένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που υπάρχει στη χώρα μας και να εκθέσουν τους λειτουργούς του.
Πάμε να δούμε τώρα τα τις δυσφήμισης του ΕΚΑΒ από την πονηρή ΕΕΕΠΦ και τον πανούργο πρόεδρο του kids save lives. Από πουθενά δεν προκύπτει δήλωση απαξίωσης του ΕΚΑΒ και των συναδέλφων. Ούτε οι εθελοντές  ούτε κάποιο άλλο μέλος της ΕΕΕΠΦ έθιξε την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στα επείγοντα περιστατικά.  
Τα αυθαίρετα συμπεράσματα της δημοσιογράφου και οι ανόητοι παραλληλισμοί με αλλά περιστατικά ουδεμία σχέση έχουν με τους εθελοντές. Το ψωμί της ήθελε να βγάλει η εν λόγω δημοσιογράφος, όπως ξέρει και κάνει τόσα χρόνια.
Ξέρω... ξέρω η ΕΕΕΠΦ χρόνια τώρα ξεβρακώνει τους ανίκανους, τους επικίνδυνους και τους πονηρούς και χαλάει τη σούπα. Περίμεναν την αφορμή μερικοί και έδωσαν ρεσιτάλ.  Πώς το λέει η λαϊκή παροιμία? ...θέλει η π....@να να  κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.
Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΚΑΒ και η ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στα επείγοντα.  Και αυτό επειδή στη πραγματικότητα δεν είναι μια υπηρεσία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά μια υπηρεσία μεταφορών ασθενών, που καμία φορά της πέφτει η καυτή πατάτα του επείγοντος και τρέχει και δεν φθάνει. Γιατί δεν μας λένε λοιπόν οι σοκαρισμένοι "επαγγελματίες" που καυτηρίασαν τους "εθελοντές", τι θα έκανε παραπάνω ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του εισαγγελέα.
Να σας πω εγώ... τίποτα.
Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ λέει πως το πλήρωμα μπήκε στο κέντρο υγείας για να γίνει καρδιογράφημα και να τοποθετηθεί φλεβική γραμμή στον άρρωστο. 
Δηλ. όταν κάποιος αρρωστήσει βαριά στην Ελλάδα και καλέσει ασθενοφόρο, αυτό που πρέπει να περιμένει από το πλήρωμα, είναι καλά λόγια και γρήγορο γκάζι.
Υπηρεσία επειγόντων σου λέει ύστερα. Τη κάρτα να χτυπάμε, το μεροκάματο να πέφτει και άγιος ο θεός.
Γιατί δεν ένιωσε την ανάγκη η διοίκηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης να απαντήσει, για το γεγονός ότι στη μέση του καλοκαιριού, κάποιος που χρήζει επείγουσας φροντίδας πρέπει να περιμένει μια ώρα για να έρθει πλήρωμα και απλά να τον μεταφέρει στο κέντρο υγείας?
"Ήταν απασχολημένο το μοναδικό ασθενοφόρο της περιοχής και το επόμενο ήταν στην Θεσσαλονίκη", είπαν οι ιθύνοντες.
Ωραία τρίπλα... απαντάνε σε άλλο ερώτημα ρίχνοντας την μπάλα στη κερκίδα. Το  ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο και τι είδους φροντίδα μπορεί να παράσχει το πλήρωμα του ασθενοφόρου στον Έλληνα πολίτη.
Βγήκαν λοιπόν τα σωματεία και η Ομοσπονδία και διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για την κοροϊδία και τον καημένο τον άρρωστο που κινδύνεψε από τους εθελοντές.


Ρε πάτε καλά? Μεταξύ μας δουλευόμαστε? Δεν ξέρουμε ότι η Χαλκιδική, σαν τομέας είναι ο προθάλαμος για τα ρουσφέτια σας και τις εξυπηρετήσεις σας? Πόσοι έχουν διοριστεί στον τομέα και μετακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με την εκδούλεψη σας? Και έχετε και το θράσος μετά να εγκαλείται τους πολίτες της Χαλκιδικής που οργανώθηκαν σε εθελοντικές ομάδες μπας και σωθεί κανένας?
Κλείνοντας τη ψυχοθεραπεία, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους εθελοντές στη Χαλκιδική που ενημερώνονται, εκπαιδεύονται, αγοράζουν απινιδωτές και τρέχουν για τον συνάνθρωπο.  
Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι το ΕΚΑΒ πρέπει να πιστοποιεί τους εθελοντές και να δημιουργηθεί μητρώο εθελοντικών ομάδων. Θα πρέπει να μπει τάξη στο χάος γιατί υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες προσωπικότητες στον εθελοντισμό που καμία φορά αμαυρώνουν τον χώρο.
Οι εθελοντές στο βίντεο που είδα δεν είναι από αυτούς.
Αν τους συναντήσω από κοντά θα τους σφίξω το χέρι και θα τους ευχαριστήσω για το έργο που κάνουν. Θα κάτσουμε να πιούμε και ένα καφέ και να μου αφηγηθούν τα περιστατικά που σηκώσανε από τον τάφο και τώρα χαίρονται τις οικογένειές τους.

Αναρτήθηκε από Σφέτσιος Τάσος στις 1:22 μ.μ.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EKABNews ΣΤΟΥΣ  «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ»
   
Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια ωστόσο:

Α) Όταν βάζεις τρία αυτογκόλ δεν σου φταίει η διαιτησία

Β) επί των επιστημονικών παρατηρήσεων στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι το «ένσφυγμη»…. θέλει ύψιλον

Γ) η υπηρεσία επειγόντων που μας θρέφει αξίζει κάποιας υπεράσπισης από τα προβεβλημένα στελέχη της ή της πρέπει άραγε προβοκατόρικη διαπόμπευση; Θα γινόταν κάτι αντίστοιχο πχ στην Πυροσβεστική  και θα πέρναγε ντούκου;

Δ) αφού «δεν ήταν σωστό να ακολουθήσει το τηλεοπτικό συνεργείο» και αφού «Ο τρόπος που χειρίστηκε η ρεπόρτερ την ιστορία είναι αντιπροσωπευτική της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ασχετοσύνη, ημιμάθεια, δημιουργία ηρώων και δαιμονοποίηση προσώπων και γεγονότων. Το ρεπορτάζ είναι για βραβείο Πούλιτζερ.»  και αφού «Τα αυθαίρετα συμπεράσματα της δημοσιογράφου και οι ανόητοι παραλληλισμοί με αλλά περιστατικά ουδεμία σχέση έχουν με τους εθελοντές. Το ψωμί της ήθελε να βγάλει η εν λόγω δημοσιογράφος, όπως ξέρει και κάνει τόσα χρόνια.» Αν κατάλαβα καλώς διακρίνετε σημαντικές διαφορές μεταξύ OPEN TV και BBC ωστόσο εσείς και οι Εταιρείες σας στρέφεστε με πάθος εναντίον του EKABNews που αν μη τι άλλο δεν βγάζει καθόλου ψωμί από την ιστορία (ούτε βρώμικο σαν του καναλιού ούτε ένδοξο όπως άλλων)!
Αν αποφασίσετε πάντως να στραφείτε κατά του OPEN μπορώ  να σας διευκολύνω βρίσκοντας σας την δ/νση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, της ΕΣΗΕΜΘ και άλλων αρχών σχετικών με τα δικαιώματα των ασθενών …. 

Ε) Θα προτιμούσα να αφήσουμε κατά μέρος αυτό το ύφος της προσωπικής εμπάθειας αν δεν θέλουμε να περιληφθούμε στις πολλές ιδιαίτερες προσωπικότητες  που καμία φορά αμαυρώνουν τον χώρο.


Δείτε στο EKABNews
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

6 σχόλια :

 1. Για τα προβλήματα του Εκαβ ,δεν μίλησε ποτέ κανένας από αυτούς που τώρα τα βάζουν με τα συλλογικά όργανα η" τη τους εργαζόμενους του Εκαβ !

  Δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης αλλά ο Σφετσος να μας πει για τα ρουσφέτια της Χαλκιδικής και ποιοι βοήθησαν για να γίνουν ( τάχα ) όπως λέει !

  Αλλιώς απλά συκοφαντει,λέει ψεμματα η" είναι άσχετος επί του θέματος !

  Και για να ξέρει η Χαλκιδική υποφέρει από προσωπικό και τρέχουν από θεσνικη ακόμη και στην βάρδια τους οι διασώστες !

  Οι διασώστες που αμοίβονται για την φορά τους και όχι για ...τον εθελοντισμό τους !

  Αυτόν τον προσφέρουν πραγματικά δωρεάν ,οπότε χρειαστεί !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τουλαχιστον ο Σφετσιος πηγε εξωτερικο σπουδασε σε πανεπιστημιο για να μπορει να παρασχει καλυτερη εξειδικευμενη βοηθεια σε πασχοντες εσυ κε κουκορικο μπορεις;και αν γινει αναβαθμισει του επαγγελματος μας σε ΤΕΙΗ ΑΕΙ ΕΣΥ ΘΑ ΠΑΣ Η ΘΑΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙς ΓΡΗΓΟΡΑ οπωσ και καποιοι αλλοι συναδερφοι διασωστες;οεο

   Διαγραφή
 2. Πολύ απλά, όπως λέει και η ρήση όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, το συγκεκριμένο γεγονός εκθέτει όλο το σύστημα, αυτούς που το προώθησαν, αυτούς που τους έκαναν πλάτες, το ΕΚΑΒ που τους άφησε χώρο να αναπτυχθούν, τους υπηρεσιακους παράγοντες που τους χαιδευαν, τους συναδέλφους μας που δεθηκαν και δέχτηκαν να τους υπηρετησουν και δεν πίεσαν ώστε όλα αυτά να τα παρέχει αποκλειστικά το ΕΚΑΒ, μέσα από μια εσωτερική δομή, με παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προτείνω να μελετήσετε τι ειναι η λευκη/γκρίζα/μαύρη προπαγάνδα για να καταλαβετε πόσο αξιολυπητοι είστε που δωσατε τόση έκταση σε αυτό το γεγονός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βγάζετε και γλώσσα ποταπά διασωστάκια του ΕΚΑΒ; Και συ παλιογιατρέ της Θεσσαλονίκης βγάζεις ανακοίνωση; Πάτε καλά όλοι σας; Όποτε μου γουστάρει θα συνδέσω AED.Κι ας μιλάει κι ας αναπνέει κι ας χορεύει αν θέλει.Δες θράσος να μιλάνε για κατευθυντήριες οδηγίες..
  Συνέχισε Μπάμπη αγόρι μου,μια χαρά το κάνεις, εθελοντή μου εσύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την ασφάλεια σκηνής,την έκθεση δημοσίας αιδούς του ασθενούς,την έχουν εκπαιδευτεί οι Κοι εθελοντές διασώστες;;και αν ναι γιατί δεν την εφάρμοσαν; Μήπως ο κάμεραμαν και ο φωτορεπόρτερ δε θα είχαν αποδοτικότητα και έδιναν τελικά αυτοί εντολές στους εθελοντές;; Θέλει η ......να κρυφτεί και δε την αφήνει το .........

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews