ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/8/19

Κοστίζουν ακριβά οι διακομιδές εκτός ΜαγνησίαςΔευτέρα, 26 Αυγούστου 2019
EKABNews

Κοστίζουν ακριβά οι διακομιδές εκτός Μαγνησίας
thessalianews.gr

Αυξημένο είναι το κόστος των διακομιδών ασθενών που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας σε ιατρικές μονάδες εκτός Μαγνησίας με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς όλο το 2018 το κράτος δαπάνησε συνολικά το ποσό των 35.850 ευρώ, που αφορά μόνο τις αποζημιώσεις των διασωστών.

Άμα συνυπολογιστεί και το υπόλοιπο κόστος που έχει να κάνει με τα καύσιμα, καθώς τα μεγάλα δρομολόγια φτάνουν μέχρι την Αθήνα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τότε το ποσό εκτοξεύεται.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις λεγόμενες μικρές διακομιδές απαιτήθηκε να δαπανηθούν για όλο το 2018 18.300 ευρώ, ενώ για τις λεγόμενες μεγάλες που περιλαμβάνουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού δαπανήθηκαν 17.550 ευρώ.

Ακόμα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξητική τάση αναφορικά με τις μεγάλες διακομιδές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με το ποσό αυτό να ανέρχεται στις 9.450 ευρώ.

Επίσης στις μικρές διακομιδές εκτός Μαγνησίας το κόστος για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αγγίζει τις 9.645 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ανάλογη εικόνα με αυτή του 2018, χωρίς να παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη αλλαγή.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω χρήματα είναι ένα μικρό κομμάτι από τις δαπάνες που απαιτούνται στο πλαίσιο της διακομιδής κάποιου ασθενούς που πρέπει να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο εκτός Βόλου.

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι για τα νησιά των Βορείων Σποράδων υπάρχουν τα πλωτά ιδιωτικά μέσα που μεταφέρουν ασθενείς, που πρέπει να νοσηλευτούν στο Αχιλλοπούλειο και έχουν υπογράψει ανάλογη σύμβαση με το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας ένα ποσό ως αποζημίωση.

Μάλιστα τους χειμερινούς μήνες όταν υπάρχει θαλασσοταραχή στον Παγασητικό, το πλωτό δεν πιάνει στο λιμάνι του Βόλου αλλά στον Πλατανιά, με αποτέλεσμα να απαιτείται ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο να κάνει το δρομολόγιο μέχρι εκεί, να παραλάβει τον ασθενή και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στον Βόλο.

Το γεγονός αυτό όπως ανέφεραν παράγοντες του ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα για τρεις ώρες να βγαίνει ουσιαστικά εκτός ένα από τα διαθέσιμα ασθενοφόρα που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πάνω από 100 διακομιδές

Στις 105 έφτασαν οι λεγόμενες μεγάλες διακομιδές ασθενών το πρώτο εξάμηνο του 2019 από τη Μαγνησία για νοσοκομεία, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας με το κόστος να αγγίζει τις 9.450 ευρώ.

Ο μήνας με τις περισσότερες σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν ο Ιανουάριος, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 διακομιδές σε μακρινούς «προορισμούς», ενώ στον αντίποδα ο μήνας με τις λιγότερες ήταν ο Μάιος με συνολικά οκτώ και με κόστος που ανήλθε στα 720 ευρώ.

Αναλυτικότερα τον Ιανουάριο δαπανήθηκαν 2.250 ευρώ, τον Φεβρουάριο 1.350 ευρώ για 15 διακομιδές, τον Μάρτιο 1.710 ευρώ για 19 διακομιδές, τον Απρίλιο 1.530 ευρώ για 17 διακομιδές, τον Μάιο οκτώ διακομιδές με το κόστος να αγγίζει τα 720 ευρώ και τέλος τον Ιούνιο 21 διακομιδές με κόστος 1.890 ευρώ.

Συνολικά 305 εντός Θεσσαλίας

Στις λεγόμενες μικρές διακομιδές που αφορούν κυρίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Νοσοκομείο Τρικάλων και λιγότερο το Νοσοκομείο της Καρδίτσας (όπου υπήρχε δηλαδή διαθέσιμο κρεβάτι), πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 συνολικά 305.

Ειδικότερα 61 τον Ιανουάριο με το κόστος να φτάνει τα 1.920 ευρώ, 47 τον Φεβρουάριο με το ποσό να αγγίζει τα 1.530 ευρώ, 45 τον Μάρτιο με 1.455 ευρώ τα έξοδα, 67 τον Απρίλιο με το ποσό να ανεβαίνει στα 2.115 ευρώ, 38 τον Μάιο με το κόστος να φτάνει στα 1.185 ευρώ.

Τέλος πριν δύο μήνες έγιναν 47 διακομιδές με το κόστος να αγγίζει τα 1.440 ευρώ.

774 οι διακομιδές εκτός Νομού

Στις 579 μικρές (δηλαδή εντός Θεσσαλίας) και στις 195 μεγάλες, ανήλθε ο συνολικός αριθμός των διακομιδών για το 2018.

Οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο φτάνοντας τις 56, αναφερόμενες στις λεγόμενες μικρές, με το κόστος να φτάνει τα 1.710 ευρώ και οι λιγότερες έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018 με 34 συνολικά (1.080 ευρώ).

Στις λεγόμενες μεγάλες τον Μάιο του 2018 σημειώθηκαν 25 συνολικά με το ποσό να φτάνει τις 2.250 ευρώ, ενώ αντίθετα τον Νοέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκαν οι λιγότερες, 9 διακομιδές, με κόστος μόλις 810 ευρώ.

Τονίζεται πως τα χρήματα που βλέπει επιπλέον στην τσέπη του ένας διασώστης τον μήνα από τις διακομιδές είναι κατά μέσο όρο μόλις 50-60 ευρώ.

Εφ. Θεσσαλία - Γιώργος Στεργίου

Δημοσιεύτηκε 25/8/2019

Πηγή: thessalianews.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΑΣ. ΣΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews