ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/8/19

Ανακοίνωση Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό στα Βρασνά (Ασπροβάλτα)Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
EKABNews

Ανακοίνωση Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό στα Βρασνά (Ασπροβάλτα)
ekab.gr
22/8/2019

Η περίπτωση του  περιστατικού  στα Βρασνά Θεσσαλονίκης το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χτες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN TV έρχεται να επισημάνει την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και  δράσης των εθελοντικών ομάδων που αφορά τόσο την ποιότητα της  εκπαίδευσης τους όσο και την παροχή  πρώτων βοηθειών.

Η συμμετοχή των παρευρισκόμενων απλών πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών είναι σε κάθε περίπτωση επιθυμητή ειδικά σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής όπου μπορεί να κρίνει την έκβαση.

Η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να ενθαρρύνεται,  να επιβραβεύεται αλλά και να ελέγχεται για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων.

Η εφαρμογή  ιατρικών πράξεων από μη υγειονομικούς μπορεί είναι σωτήρια  αλλά και να αποβεί μοιραία όταν εφαρμοστεί λανθασμένα, ή στις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από απλούς πολίτες προβλέπεται από την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία. Οι ενδείξεις ενεργοποίησης του διδάσκονται στα σεμινάρια εκπαίδευσης  στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών από απλούς πολίτες θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Άμεσα θα πρέπει να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης του περιστατικού.  Το Συντονιστικό Κέντρο του  ΕΚΑΒ μπορεί να παρέχει σαφείς τηλεφωνικές οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
 • Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν μόνο τις δεξιότητες για τις οποίες έχουν εκπαιδευθεί.
 • Το ΕΚΑΒ παρέχει εντελώς δωρεάν την δυνατότητα αυτής της εκπαίδευσης στους πολίτες της χώρας στα κατά τόπους κέντρα του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται,  η καθ’ όλα καλοπροαίρετη,  προβολή  παρεμβάσεων με τρόπο που   να καλλιεργεί λανθασμένες ιατρικές αντιλήψεις και να δημιουργεί στο κοινό ανεδαφικές προσδοκίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β.

Για το ανωτέρω περιστατικό υπάρχει ανακοίνωση και της ΠΟΠ ΕΚΑΒ στον σύνδεσμο


Δελτίο Τύπου

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα

Η πρώτη είδηση του τηλεοπτικού σταθμού ΟΠΕΝ (Βόλβη Θεσσαλονίκης ) υπήρξε ένα «υπερθέαμα» ζωντανής αναμετάδοσης απινίδωσης και διάσωσης από βέβαιο θάνατο 54χρονου εργαζομένου.

Ένα έμφραγμα μαϊμού , μια απινίδωση μαϊμού και ένας δημοσιογραφικός θρίαμβος μαϊμού! Στην πλάτη ενός ανθρώπου και μιας υπηρεσίας Επειγόντων.

Γελοιοποιήθηκαν όλα τα παρακάτω:

ΩΦΕΛΕΙΕΙΝ ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ αν δεν γνωρίζεις να ωφελήσεις οφείλεις σε κάθε περίπτωση να μην βλάψεις. Προέχει η ασφάλεια που διακυβεύθηκε χωρίς λόγο. Τα ιατρικά εργαλεία στα χέρια αδαών και αδίστακτων είναι δυνητικά επικίνδυνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Δεν πρόκειται απλώς για ανεπάρκεια αλλά για πρωτοφανή ασχετίλα και σωρεία ανοησιών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ διακωμώδηση με κομπασμό, ιδιοτέλεια και χοντροκομμένη τηλεσκηνοθεσία.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ποια συγκατάθεση ζητήθηκε από το θύμα προκειμένου να προβληθεί πανελληνίως σε ρόλο τάχα τεθνεώντα και νεκραναστηθέντα; Ιατρικό απόρρητο με γκρό πλάν στα πρόσωπα των συγγενών;

ΣΑΜΑΡΙΤΙΣΜΟΣ Ποια η βοήθεια σε έναν εργαζόμενο που αισθάνθηκε δυσφορία; Αντιθέτως πλήρης εργαλειοποίηση αφού κρατήθηκε 45΄στο δέντρο αντί να διακομισθεί με ένα αυτοκίνητο στο κοντινό ΚΥ! Έπρεπε βλέπετε να ολοκληρωθεί η παράσταση καθυστέρηση ΕΚΑΒ – θεόσταλτοι σωτήρες –δαιμόνιοι ρεπόρτερ και μη χειρότερα

Καλούμε την διοίκηση να προστατέψει με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τους πολίτες και τον Οργανισμό από τον ζήλο των «σωτήρων» και την αυγουστιάτικη έλλειψη ειδήσεων

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Πηγή: ekab.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Το φυσάνε και δεν κρυώνει το γεγονός, οι δικοί μας άνθρωποι από τα σπλαχνα του ΕΚΑΒ δηλαδή, αφού αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τους... "κλώνους" τους, που χρόνια τώρα, απλόχερα, με χρηματικό αντίτιμο μοιράζουν πιστοποίησεις επαρκειας και ικανότητατας εφαρμογής και διαχείρισης πράξεων σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο της ζωής τους, χωρίς την παραμικρή ευθύνη!
  Καιρός λοιπόν, για υπεύθυνη εκπαίδευση, μόνο μέσα από δομές του ΕΚΑΒ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσες μέρες κοιλοπονούσε το Επιστημονικό Συμβούλιο για να βγάλει αυτή τη χλιαρή σουπίτσα;
  Το βοθροκάναλο, όπως θα έλεγε κι αυτός που τους διόρισε, την βγάζει τελείως καθαρή;
  Το πλαίσιο αυτό που λείπει γιατί δεν το παρήγαγαν για να το προτείνουν και στον Υπουργό οι λαμπροί επιστήμονες που αυτός ο ίδιος ο Υπουργός διόρισε;
  Αφού πρέπει ο πολίτης και να ελέγχεται μπορείτε να μας πείτε πως ελέγχθηκε μέχρι τώρα ο καλοπροαίρετος καραγκιόζης από την οργάνωση του, από την εταιρεία που τον εκπαίδευσε ή έστω το ίδιο το ΕΚΑΒ;
  Αν τέθηκε, όπως παραδέχεστε, σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή χωρίς να χρειάζεται απλώς για λόγους αυτοπροβολής ή τηλεθέασης μήπως ο μόνος αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας υπηρεσίας;
  Αντί να «ενημερώνεται το ΕΚΑΒ το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης του περιστατικού και να παρέχει σαφείς τηλεφωνικές οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου» δεν προσέξατε ότι ο γραφικός κλόουν παγιδεύει εξαρχής τον τηλεφωνητή με ανοικτή ακρόαση on camera Πόσοι νόμοι παραβιάστηκαν εκείνη την στιγμή; Αυτά ο …. ο καθ’ όλα καλοπροαίρετος
  Υπογραφή; Πρόκειται μήπως για καμιά παράνομη οργάνωση ή για τίποτε αμήχανους μεγαλομετόχους του κυκλώματος; Πόσα μέλη του ΕΣ συμμετέχουν αλήθεια στην ελεγχόμενη εταιρεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πως το λένε αυτό στα Πανεπιστήμια που εσπούδασαν; Public Relations?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξέρει μήπως κανείς να μου πει γιατί ΕΙΔΙΚΑ στο ΕΚΑΒ πρέπει το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ να διορίζεται από τον Υπουργό; Σήμερα διαθέτουν εκλεγμένα όργανα το ΚΥ Νάξου, Καρπάθου, Κυθήρων κλπ; Έχουν άραγε αυτά την επιστημονική επάρκεια και όχι το ΕΚΑΒ των εκατοντάδων πτυχιούχων , υγειονομικών και μη;
  Τώρα το τι φωστήρες διόρισε ο Πολάκης το είδαμε χαρακτηριστικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews