ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/8/19

Οι Ρόλοι και οι Ευθύνες του Διασώστη - Επαγγελματικά Χαρακτηριστικά - Συνεχιζόμενη ΕκπαίδευσηΠαρασκευή, 16 Αυγούστου 2019
EKABNews

Οι Ρόλοι και οι Ευθύνες του Διασώστη - Επαγγελματικά Χαρακτηριστικά - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση
diasostesrodou.blogspot.com

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σπανός Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Οι Ρόλοι και οι Ευθύνες του Διασώστη
Ως διασώστης θα είσαστε ο πρώτος επαγγελματίας της φροντίδας υγείας που θα αξιολογήσει και θα θεραπεύσει τον ασθενή.
Έτσι έχετε συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.
Συχνά, το αποτέλεσμα για τους ασθενείς εξαρτάται από τη φροντίδα που παρέχετε στο πεδίο και την αξιολόγηση από την πλευρά σας εκείνων που χρειάζονται γρήγορη μεταφορά.

Επαγγελματικά Χαρακτηριστικά

Ως διασώστης, αμειβόμενος είτε εθελοντής, είστε ένας επαγγελματίας της φροντίδας υγείας.

Μέρος της ευθύνης σας είναι να διασφαλίζετε ότι η φροντίδα του ασθενούς παρέχεται σε υψηλή προτεραιότητα χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο τη δική σας ασφάλεια ή την ασφάλεια τρίτων.

Ένας άλλος τομέας ευθύνης προς τον εαυτό σας, τους άλλους διασώστες, τον ασθενή και άλλους επαγγελματίες της φροντίδας υγείας, είναι η διατήρηση επαγγελματικής εμφάνισης και συμπεριφοράς κάθε στιγμή. Η στάση σας και η συμπεριφορά σας θα πρέπει να αντανακλά ότι είστε γνώστης και πραγματικά αφοσιωμένος στην υπηρεσία καθενός που είναι τραυματίας ή βρίσκεται σε ιατρικά επείγουσα κατάσταση.

Ως επαγγελματίας, θα πρέπει να καμαρώνετε γα την εμφάνιση, την περιποίηση και την υγιεινή σας. Μια επαγγελματική εμφάνιση και συμπεριφορά βοηθά να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και καθησυχάζει τον ασθενή.

Θα αναμένεται από εσάς να μπορείτε υπό πίεση να εργάζεστε, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Ασθενείς και οικογένειες που βρίσκονται σε στρεσσογόνες καταστάσεις έχουν ανάγκη κατανόησης, σεβασμού και συμπόνιας.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα σας συμπεριφερθούν με σεβασμό και εκτίμηση, ορισμένοι άλλοι όμως όχι.

Κάποιοι ασθενείς δε θα είναι συνεργάσιμοι, θα είναι απαιτητικοί, δυσάρεστοι, αγνώμονες και φραστικά επιθετικοί. Από την πλευρά σας θα πρέπει να μην είστε επικριτικοί και να ξεπεράσετε τον αυθορμητισμό για μια χαμηλού επιπέδου αντίδραση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.

Να θυμάστε ότι άτομα που είναι τραυματισμένα, άρρωστα, σε στρες, φοβισμένα, υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ή που αισθάνονται απειλούμενα, θα αντιδράσουν συχνά με ακατάλληλο τρόπο, ακόμη και απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν.

Κάθε ασθενής, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς του, δικαιούται συμπόνιας σεβασμού και της καλύτερης φροντίδας που μπορείτε να του προσφέρετε.

Οι περισσότεροι στη χώρα αυτή είναι σε θέση να λάβουν σωστή ιατρική φροντίδα ρουτίνας όταν είναι άρρωστοι και περιστοιχίζονται από συγγενείς και φίλους που θα τους φροντίσουν. Ωστόσο, όταν καλείστε σε ένα σπίτι για ένα ιατρικό πρόβλημα που είναι σαφές ότι δεν είναι επείγον, να θυμάστε ότι για κάποια άτομα, η κλήση του ασθενοφόρου και η μεταφορά στο τμήμα επειγόντων είναι o μόνος τρόπος για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Ως νέος διασώστης θα λάβετε πληθώρα από συμβουλές και εκπαίδευση από πιο πεπειραμένους διασώστες, μαζί με τους οποίους εργάζεστε. Μερικοί ίσως εκφράσουν μια σκληρή αδιαφορία για κάποιους τύπους ασθενών. Δεν θα πρέπει να επηρεάζεστε από τέτοιες αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές αυτών των ατόμων, όσο πεπειραμένοι και ικανοί κι αν φαίνονται.

Ως επαγγελματίας της φροντίδας υγείας, δεσμεύεστε από το επαγγελματικό απόρρητο έναντι του ασθενούς. Δεν θα πρέπει να συζητάτε τα ευρήματά σας ή ό,τι σας αποκαλύπτει ο ασθενής με οποιονδήποτε, εκτός από εκείνους που φροντίζουν τον ασθενή ή όπως αυτό ορίζεται από το νόμο, την αστυνομία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Όταν συζητάτε μία κλήση με άλλους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να αποφεύγετε πληροφορίες που μπορεί να αποκαλύψουν το όνομα ή την ταυτότητα των ασθενών που αντιμετωπίσατε. Να είστε προσεκτικοί να μην κουτσομπολεύετε για κλήσεις και ασθενείς με άλλους, ακόμη και στο ίδιο σας στο σπίτι.

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση
Από τη στιγμή που παύετε να βρίσκεστε στο σχεδιασμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο σας προσφέρεται στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη να διευθύνετε τη δική σας μελέτη και μάθηση.

Ως διασώστης θα πρέπει να παρακολουθείτε έναν ορισμένο αριθμό ωρών μαθημάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, τα οποία εγκρίνονται για τους διασώστες κάθε χρόνο για να διατηρήσουν, να ενημερώσουν και να αυξήσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Σε πολλές υπηρεσίες, οι απαιτούμενες ώρες παρέχονται από τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον ιατρικό διευθυντή.

Επιπρόσθετα, τα περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης και νοσοκομεία, προσφέρουν έναν αριθμό ευκαιριών για συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε κάθε περιφέρεια.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τοπικά και πανεθνικά συνέδρια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να είστε ενημερωμένοι για τοπικά, πολιτειακά ή εθνικά ζητήματα που επηρεάζουν το αντικείμενό σας. Καθώς υπάρχουν πολλά επίπεδα πιστοποίησης, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση που παρακολουθείτε είναι εγκεκριμένη για τους διασώστες.

Το κατά πόσο θα εκμεταλλευτείτε τέτοιες ευκαιρίες εξαρτάται από εσάς.

Είτε αποφασίσετε να παραμείνετε διασώστης ή να λάβετε εκπαίδευση και πιστοποίηση υψηλότερου επιπέδου, το κλειδί για να είστε ένας καλός διασώστης και να παρέχετε φροντίδα υψηλής ποιότητας, είναι η δέσμευσή σας στη συνεχή μάθηση και διαρκώς αυξανόμενη γνώση και δεξιότητα.

Οι διασώστες κατέχουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που εστιάζουν στην παροχή φροντίδας σε ασθενείς σε επείγουσες καταστάσεις.

Η εξουσία που σας είναι διαπιστευμένη για να φροντίζετε τους ασθενείς είναι πολύ ειδική.

Η διατήρηση των γνώσεων και δεξιοτήτων σας αποτελεί μία βασική ευθύνη.

Οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτώνται σε κάθε επάγγελμα, φθίνουν και εξασθενούν όταν δε χρησιμοποιούνται σε συνεχή βάση.

Αναλογιστείτε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη δεξιότητα από την αρχική σας εκπαίδευση, είναι πιθανό να την εκτελέσετε κατά τρόπο μη επιθυμητό.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και οι σειρές μαθημάτων υπενθύμισης είναι ένας τρόπος να διατηρείτε τις γνώσεις και δεξιότητές σας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Επιμέλεια:  Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 11/8/2019


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews