ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/8/19

Σχόλιο στο δημοσίευμα «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ»
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

EKABNews

Σχόλιο στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα hellas-medic.blogspot.com με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ»

Γράφει ο Χρήστος Νεστορίδης 
Διασώστης Ε.Κ.Α.Β  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κ. Σφέτσιο με  αφορμή  τις παραπάνω απόψεις σας θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω. Καταρχήν, δεν θα σχολιάσω τις απόψεις σας για τους εθελοντές ούτε και τις μομφές σας για τον τρόπο διοίκησης του ΕΚΑΒ, αφήνω στους αρμοδίους τις όποιες απαντήσεις.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργη η μεροληπτική και ολοκληρωτικά μειωτική κριτική σας προς τους, πρώην συναδέλφους σας, διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Γιατί δεν μας λένε λοιπόν οι σοκαρισμένοι "επαγγελματίες" που καυτηρίασαν τους "εθελοντές", τι θα έκανε παραπάνω ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του εισαγγελέα.
Να σας πω εγώ... τίποτα.»

Ειλικρινά κ. Σφέτσιο στην πολυετή σας υπηρεσία στο ΕΚΑΒ δεν έχετε συνεργαστεί με διασώστες που αποτελούν υπόδειγμα ως προς την τέλεση των καθηκόντων τους;

Αλήθεια ακόμα και αν ποτέ δεν βιώσατε τον επαγγελματισμό μέσα από την συνεργασία με άλλον διασώστη δεν πληροφορηθήκατε για διασώστες του ΕΚΑΒ που με προσωπικό χρόνο και χρήμα εκπαιδεύονται και μετουσιώνουν την γνώση σε κοινωνικό αγαθό;

Αλήθεια κ. Σφέτσιο είστε σε θέση να γνωρίζετε την επιχειρησιακή ικανότητα κάθε διασώστη του κάθε τομέα (<< Να σας πω εγώ τίποτα>>) και λησμονήσατε να αναφέρετε αυτούς τους διασώστες που δεν σκοντάφτουν σε νομικά κωλύματα και προφάσεις  και εφαρμόζουν διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία δεν περιέχονται στην υπηρεσιακή τους εκπαίδευση.

«Δηλ. όταν κάποιος αρρωστήσει βαριά στην Ελλάδα και καλέσει ασθενοφόρο, αυτό που πρέπει να περιμένει από το πλήρωμα, είναι καλά λόγια και γρήγορο γκάζι.»

Όχι κ. Σφέτσιο οι διασώστες δεν παρέχουν μόνο ευχολόγια και γρήγορη οδήγηση, η ολοκληρωτική κριτική σας δεν σας επιτρέπει να το <<θυμηθείτε>>; Στη εξειδικευμένη, πλέον, κριτική σας ικανότητα δεν έπεσαν στην αντίληψη σας, διασώστες με πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, με επικίνδυνα ασθενοφόρα, με τομείς λάστιχα από την μία μεριά της πόλης στην άλλη και από τον ένα δήμο σε ένα άλλο να προσπαθούν να καλύψουν τα ακάλυπτα.

«Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΚΑΒ και η ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στα επείγοντα.  Και αυτό επειδή στη πραγματικότητα δεν είναι μια υπηρεσία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά μια υπηρεσία μεταφορών ασθενών, που καμία φορά της πέφτει η καυτή πατάτα του επείγοντος και τρέχει και δεν φθάνει.»

Ναι κ. Σφέτσιο είναι πασίγνωστα τα προβλήματα της προνοσοκομειακής φροντίδας από το ΕΚΑΒ,  αλλά  οι ολοκληρωτικές σας απόψεις δεν σας επιτρέπουν να δείτε εκτός  από αυτήν την έλλειψη  το προσωπικό μόχθο πολλών διασωστών που δεν συμφιλιώνονται με αυτήν την κατάσταση, που εξακολουθούν να παλεύουν και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσίας.

«Τη κάρτα να χτυπάμε, το μεροκάματο να πέφτει και άγιος ο θεός.»

Αλήθεια  κ. Σφέτσιο αυτό σας έμεινε σαν εμπειρία από την εργασία σας στο ΕΚΑΒ, διασώστες που νοιάζονται μόνο για το μεροκάματο;  Δεν γνωρίσατε, δεν ακούσατε, δεν πληροφορηθήκατε για  διασώστες που σέβονται τον εαυτό τους και τιμούν στο έπακρο το επάγγελμα του διασώστη;

Έχετε αντιληφθεί ότι απαξιώνεται το έργο των ανθρώπων που πήραν ένα όχημα με ένα φορείο (ΙΚΑ , ΕΡΥΘΡΟΣ) και 30 χρόνια αργότερα μέσα από τον μόχθο τους έφεραν  την υπηρεσία, όχι φυσικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σε ένα αξιόλογο σημείο, όπου η κριτική σας είναι προσβλητική.  Δεν αναφέρομε ούτε σε διοικήσεις ούτε σε υπουργούς αλλά σ΄αυτόν που στην αρχή σαν απλός οδηγός  στη συνέχεια σαν τραυματιοφορέας, πλήρωμα ασθενοφόρου και τέλος ως διασώστης, προσπαθεί να καταξιωθεί.

Ο βατήρας πάνω στον οποίο στέκεστε και ασκείται την κριτική σας κατασκευάστηκε από την αξιοσύνη και τον κόπο κάποιων από αυτών.

Κατανοητός ο μόχθος και η αδήριτη ανάγκη να υπερασπιστείτε τους εθελοντές, εκπαιδευόμενούς σας αλλά δεν είναι κατανοητό ούτε και ανεκτό η απαξίωση ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ του ΕΚΑΒ. Δεν χρειάζεται να απαξιώνεται το έργο  των διασωστών του ΕΚΑΒ για να υπερασπιστείτε τους εθελοντές.
Ναι κύριε Σφέτσιο γι΄αυτούς τους διασώστες, όσοι και αν είναι, αξίζει μεγαλύτερος σεβασμός.

Εν κατακλείδι κ. Σφέτσιο όντος μάθαμε πολλά, και πρώτος εγώ, και μάλιστα περισσότερα από αυτά που θα είχατε σαν σκοπό. Μάθαμε τελικά ότι πρωταρχική αξία για την ζωή δεν αποτελεί η εργαλειακή γνώση, η τεχνική γνώση ούτε και τα πολλά S (ATLS, PHTLS, ALS,  κ.α  S) αλλά πάνω από όλα η ηθική γνώση και πράξη που αποτελεί και τον ουκ άνευ όρο για να αναδειχθεί η τεχνική γνώση σε αξία.

Κάθε επιστήμη, όταν χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή, γίνεται πανουργία και όχι σοφία. Μενέξενος, Πλάτων.

Υ.Γ  Ένα από τα γουρούνια που κυλιέται στις λάσπες της διάσωσης

Νεστορίδης Χρήστος
Διασώστης Ε.Κ.Α.Β  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε σαν σχόλιο, και αναμένει την δημοσίευση του, στη ιστοσελίδα που φιλοξενεί την ανάρτηση του κ. Σφέτσιου.


Δείτε στο EKABNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews