ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/9/19

Ακολούθησε τις οδηγίες διασώστη του ΕΚΑΒ από το τηλέφωνο (166) και έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπήΚυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Θεσσαλονίκη: Νεαρή έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπή, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το 166
thessnews.gr

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ

Είναι από αυτά τα περιστατικά που λες «είχε Άγιο». Όμως, όχι. Είχε την κόρη του και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένα διασώστη του ΕΚΑΒ.


Είναι από αυτές τις περιπτώσεις, που ο συγγενής σου πέφτει κάτω αναίσθητος, χωρίς αναπνοή κι εσύ χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου γιατί είσαι ανίκανος να τον βοηθήσεις, αφού δεν γνωρίζεις Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Ήταν λίγο μετά τις 9, χθες, βράδυ Παρασκευής, σε ένα διαμέρισμα στην Άνω Ηλιούπολη, όταν ο 56χρονος άντρας κατέρρευσε. Σοκαρισμένη η ηλικίας περίπου 25 χρονών κόρη του,  κάλεσε άμεσα το 166, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, για να ζητήσει ασθενοφόρο. Περιέγραψε τα συμπτώματα και οι διασώστες αντιλήφθηκαν άμεσα με τί περιστατικό έχουν να κάνουν.

Άμεσα ξεκίνησε μία κινητή μονάδα και το πλησιέστερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για το σημείο, ενώ ο τηλεφωνητής-διασώστης τη ρώτησε εάν γνώριζε να εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Τότε, ο διασώστης της είπε πως αν θέλει να βοηθήσει τον πατέρα της, μπορεί να της υποδείξει τον τρόπο. Η νεαρή, παρά το αρχικό σοκ, έδειξε γενναιότητα και απάντησε θετικά, προκειμένου να τον βοηθήσει.


Πρόκειται για τη λεγόμενη «Dispather Assisted CPR», την ΚΑΡΠΑ δηλαδή, που γίνεται από κάποιον ανεκπαίδευτο παρευρισκόμενο, με την καθοδήγηση του τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Η κοπέλα ξεκίνησε τις συμπιέσεις και μετά από πέντε λεπτά το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ βρισκόταν στο διαμέρισμα. Οι διασώστες προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ, με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και κατάφεραν να ανατάξουν την καρδιακή ανακοπή. Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασε και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και εφάρμοσε το πρωτόκολλο εξειδικευμένης υποστήριξης. Ο 56χρονος διασωληνώθηκε από τη γιατρό του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την ευχή όλων να γίνει γρήγορα καλά.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα, αν η νεαρή κοπέλα, δεν είχε το σθένος να εφαρμόσει κάτι για το οποίο δεν είχε εκπαιδευτεί, προκειμένου να σώσει τον πατέρα της. Αρκεί, όμως, κανείς να αναλογιστεί ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να γίνεται ΚΑΡΠΑ, τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται κατά 7-10%.

Δημοσιεύτηκε 21/09/2019

Πηγή: thessnews.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews