ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/9/19

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ με τον Υπουργό ΥγείαςΤρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews


Αθήνα 2/9/2019
Αρ. πρωτ:  161


ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας κο Κικίλια Βασίλειο


ΘΕΜΑ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,
Μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχαμε κατά την επίσκεψη σας στο ΕΚΑΒ και στο γραφείο του σωματείου μας (12/7/2019) και αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο που έχετε σας καταθέτουμε αναλυτικά τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που έχουμε και τις προτάσεις μας για την επίλυση τους.
Θεωρούμε αναγκαία μία συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες καθώς υπάρχουν, σε κάποια από αυτά, καταληκτικές προθεσμίες για να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα τόσο των εργαζομένων όσο και του οργανισμού, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο έργο που επιτελούμε και η υπηρεσία μας να αποκτήσει το επίπεδο και την ποιότητα προσφοράς που η ελληνική κοινωνία χρειάζεται.

Το ΕΚΑΒ αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σκοπός του είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στους πολίτες και η διακομιδή των πολιτών αυτών  σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η εύκολη και δωρεάν πρόσβαση του κάθε πολίτη στην υγεία και υγειονομική περίθαλψη είναι υποχρέωση της  πολιτείας μιας και αποτελούν  κοινωνικά αγαθά υψίστης σημασίας.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΒ
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επίκειται η τροποποίηση του ισχύοντος Οργανισμού του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός φορέας παροχής υπηρεσιών Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα. Ο χαρακτήρας του ΕΚΑΒ είναι Δημόσιος. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι  μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επίκειται η τροποποίηση του ισχύοντος Οργανισμού του ΕΚΑΒ με  στόχο την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του με δεδομένη ότι η τελευταία τροποποίησή του έγινε το 1996.
Είναι λοιπόν απαραίτητη η βελτίωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ με στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού, η συνέχεια της πανελλαδικής ανάπτυξης με νέους τομείς και ενίσχυση των υπαρχόντων προκειμένου να είναι πλήρης και κατά συνέπεια  η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ) ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΕΚΕΠΥ
Με νομοθετική ρύθμιση προωθήθηκε (N. 4558 ΦΕΚ 140/Α/1-8-2018 Άρθρο 3 Ρυθμίσεις σχετικά με την ΕΚΑΠΥ και το ΕΚΕΠΥ) ο έλεγχος και η διαχείριση των ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια αποδυνάμωσης του οργανισμού μας σε υπηρεσίες και σε προσωπικό.
Το ΕΚΑΒ έχοντας τεχνογνωσία δεκαετιών, διαθέτοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό είναι σε θέση να ελέγξει κάθε ζήτημα που προκύπτει στην διαχείριση των ΜΕΘ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με την κατάλληλη ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή μπορεί να μετατραπεί χωρίς υψηλό κόστος σε στρατηγικό πανελλαδικό όργανο διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον τομέα της Υγείας όπως είχε σχεδιαστεί το 2004 χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού. Δέχονται συνεχώς επιθέσεις από άτομα, ασθενείς, συνοδούς που επιδεικνύουν επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά. Προτείνεται η λήψη νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με την θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες) όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις την πρόβλεψη της αυτεπάγγελτης δίωξης.
Σας καταθέτουμε «Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ζητάμε την συνταξιοδοτική ένταξη στα ΒΑΕ των υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ που υπηρετούν στα ΒΑΕ τα οποία προσδιορίζονται στην αρμόδια Υπουργική Απόφαση και είναι αποκλεισμένοι επειδή διαθέτουν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Ταυτόχρονα ο χρόνος που έχει διανυθεί στα εν λόγω Επαγγέλματα επιβάλλεται να θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος στα ΒΑΕ, χωρίς προϋποθέσεις και επιβαρύνσεις.
Διεκδικούμε την ένταξή στα ΒΑΕ, καθότι εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να παρέχουμε ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία άνω των 58 ετών, όπως διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ-ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η  χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και άλλου κατάλληλου εξοπλισμού είναι υψίστης σημασίας για την προσωπική ασφάλεια των διασωστών του ΕΚΑΒ.  Ζητάμε την νομοθέτηση της χορηγούμενης αποζημίωσης για την προμήθεια στολής για τα έτη 2020 και μετά.
Εκτός έδρας αποζημιώσεις
Οφείλονται αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις των Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρου από το β εξάμηνο του 2018 έως σήμερα. Απαιτείται χρηματοδότηση για την καταβολή τους.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Έκδοση νέας προκήρυξης με 300 Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου εντός του 2020 προκειμένου να συνεχιστεί  η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για να διασφαλιστεί ο εθνικός μας ρόλος. 
Ζητάμε την ενίσχυση με πιστοποιημένους μόνιμους διασώστες τόσο για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΕΚΑΒ αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη της χώρας μας, την αντικατάσταση των αριθμητικών απωλειών του ΕΚΑΒ (συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι, δυσίατα νοσήματα), την μείωση του συνεχώς αυξανόμενου μέσου όρου ηλικίας εργαζομένων, την ικανοποίηση αιτήσεων μεταθέσεων από πολλές περιοχές που αν δεν προβλεφθεί θα παραμείνουν για πάντα ανικανοποίητες.
Κανένας Τομέας του ΕΚΑΒ να μην επανδρώνεται κάτω από το όριο ασφαλείας των 11 διασωστών.
Πρόγραμμα PHILOS II από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)
Ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του προγράμματος PHILOS II από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) των 104 Πληρωμάτων Ασθενοφόρου/Διασωστών σε όλη την χώρα και ιδιαιτέρως στο Αιγαίο που πρόσφατα επιβαρύνεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η καθυστέρηση αυτών των προσλήψεων (τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν βγει από τον Φεβρουάριο του 2019) επιβάρυνε στο μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ καθώς πολλοί τομείς στα νησιά του Αιγαίου είναι υποστελεχωμένοι. Οι κενές βάρδιες καλύφθηκαν όλες με μετακινήσεις υπαλλήλων κατά την διάρκεια των αδειών τους.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα με την μόνιμη διαμονή των υπαλλήλων (ειδικά στα νησιά Μύκονος, Σαντορίνη αλλά και σε άλλα) καθώς η ανεύρεση κατάλληλου καταλύματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση με αποτέλεσμα ακόμη και την μη αποδοχή της θέσης διορισμού.
Προκήρυξη μέσω ΔΥΠΕ
Ολοκλήρωση διαδικασίας πρόσληψης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των υπόλοιπων 77 Διασωστών  σε σύνολο 100 θέσεων οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών (ΠΕΙ, περιορισμένος χρόνος) λίγο πριν τις εκλογές.
Προϋποθέσεις πρόσληψης διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ
Για λόγους διασφάλισης εξειδικευμένης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως προϋπόθεση και προσόν για την πλήρωση των θέσεων να είναι η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου» σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Τροποποίηση της αριθμ. Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΦΕΚ Β΄ 1486)» όπως τροποποιήθηκε με την Αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ. 34218 (ΦΕΚ Β΄1729)
Στην παρ. 2 του άρθρου 5 «Μεταβατικές διατάξεις» της αριθμ.Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄1486) η ημερομηνία 31-12-2017 να αντικατασταθεί με την ημερομηνία 31-12-2020 προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ που πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν κάτοχοι της συγκεκριμένης άδειας.

ΑΜΕΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επίκειται η «ευθυγράμμιση» του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.  Η επιτροπή που έχει συσταθεί θα υποβάλει την τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως τις 31.12.2019.
Ζητάμε την συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ίδιο ύψος σε όλους τους δικαιούχους και την στήριξη σας στο αίτημα μας για αύξηση του ποσού καταβολής και στις τρεις κατηγορίες κατά 50% εντός του 2019.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ
Με τον Ν. 4600 (ΦΕΚ 43/Α/9-3-2019) καθορίστηκε το νέο νομικό πλαίσιο που αφορά  μεταθέσεις – μετακινήσεις και συνυπηρετήσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.
Θεωρούμε αναγκαία την τροποποίηση της προκειμένου να διασφαλισθεί η ισονομία και ίση μεταχείριση των ενδιαφερομένων εργαζομένων καθώς εκκρεμούν σωρεία αιτημάτων μεταθέσεων.
Πρόταση
Να προστεθεί : Για το προσωπικό του κλάδου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ το οποίο πράγματι και αποδεδειγμένα, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρμόδιας διεύθυνσης, υπηρετεί στα ασθενοφόρα οχήματα επί τουλάχιστον δώδεκα έτη, η μοριοδότηση προσαυξημένη κατά 60 μόρια.
Να τροποποιηθεί: Για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας πέντε (5) μόρια αντί των (3) μορίων που ισχύει σήμερα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ-ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ
Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι αναγκαία ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασθενείς. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης του ΙΕΚ ΕΚΑΒ  ως ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ένα μεγάλο μέρος του στόλου ασθενοφόρων είναι γερασμένος, τις αυξημένες ανάγκες λόγω της υπολειτουργίας των ασθενοφόρων που υπάγονται στις ΥΠΕ και την έλλειψη προμήθειας νέων ασθενοφόρων μέσω προγραμμάτων  ΕΣΠΑ (ολοκληρώθηκε μόλις ένας διαγωνισμός κατά το ήμισυ σε μια δεκαετία) είναι επιτακτική η ανάγκη προμήθειας ασθενοφόρων καθώς και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη. 
Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ- Σε εξέλιξη
  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στις Περιφέρειες Αττικής (60 οχήματα) και Νοτίου Αιγαίου (12 οχήματα)
  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (15 οχήματα) και Περιφέρεια Θεσσαλίας (13 οχήματα)
  • Διαγωνισμός για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (17 οχήματα)

Σύνολο: 117 ασθενοφόρα οχήματα

Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων (μέσω πόρων του ΕΚΑΒ)- Σε εξέλιξη
  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Πάτρας (14 οχήματα)
  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Λαμίας (7 οχήματα)
  • Παράρτημα ΕΚΑΒ Τρίπολης (7 οχήματα)

Σύνολο: 28 ασθενοφόρα οχήματα

Γενικό σύνολο προμήθειας ασθενοφόρων μέσω διαγωνισμών (σε εξέλιξη) : 145

Εκτός των προαναφερθέντων διαγωνισμών που εκκρεμούν, θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα της άμεσης διενέργειας νέων διαγωνισμών που θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιφέρειες καθώς και την ανανέωση του στόλου των μηχανών που επιχειρούν για το ΕΚΑΒ.

ΤΕΠ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Είναι επιτακτική ανάγκη να ισχύσει η κείμενη νομοθεσία για την ορθή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη απεμπλοκή των ασθενοφόρων από την διαδικασία παράδοσης ασθενούς. Αυτό σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των εφημεριών των βασικών νοσοκομείων κορμού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα περιστατικά που εκκρεμούν.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Ο Γ. Γραμματέας


Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος


Ενημερωτική συνάντηση του σωματείου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια 
στις 12/7/2019
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews