ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/9/19

Ο ∆ιασώστης που επιτελεί το έργο του οδηγού, πρέπει να είναι ενήµερος για τις σηµαντικές ευθύνες της οδήγησης του ασθενοφόρου και να αναπτύσσει την κατάλληλη συµπεριφορά (Μέρος Τέταρτο)Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Ο ∆ιασώστης που επιτελεί το έργο του οδηγού, πρέπει να είναι ενήµερος για τις σηµαντικές ευθύνες της οδήγησης του ασθενοφόρου και να αναπτύσσει την κατάλληλη συµπεριφορά (Μέρος Τέταρτο)


Ο∆ΗΓΟΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ


Όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν είναι εξειδικευµένοι να οδηγούν ασθενοφόρο. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων θα πρέπει να επιλέγονται µε προσοχή.  Τα ίδια προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος που επιτελεί έργο ∆ιασώστη, απαιτούνται και για αυτόν στον οποίο έχουν ανατεθεί καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου.

Ένα από τα βασικά προσόντα είναι η σωµατική καταλληλότητα του οδηγού.  

Η πείρα έχει δείξει ότι πολλά ατυχήµατα µπορούν να αποδοθούν σε σωµατικό ελάττωµα. 

Ο ∆ιασώστης οδηγός ασθενοφόρου πέπει να αποφεύγει να οδηγεί κατά το χρονικό διάστηµα, που παίρνει φάρµακα, όπως χάπια αναλγητικά ή ηρεµιστικά, που µπορεί να προκαλέσουν ύπνο ή καθυστερηµένη αντίδραση. 

Επίσης ένας ∆ιασώστης ποτέ δεν πρέπει να οδηγεί ή να παρέχει ιατρική βοήθεια µετά από χρήση οινοπνευµατωδών ποτών, όπως και σε περιπτώσεις που αισθάνεται υπνηλία και µεγάλη κόπωσης που συνοδεύεται από έλλειψη πνευµατικής διαύγειας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευσυνείδητη ενέργεια είναι να ζητήσει την αντικατάσταση του.     


Ένα άλλο προσόν είναι η ψυχική καταλληλότητα του οδηγού.

Οι συγκινησιακές κατραστάσεις πρέπει να λαµβάνονται σοβαρά υπόψη.  Για παράδειγµα, η προσωπικότητα ενός ατόµου µπορεί να αλλάζει πίσω από το τιµόνι. 

Στενά συνδεδεµένη µε την ψυχική σταθερότητα είναι η ικανότητα οδήγησης κάτω από stress.  Ο οδηγός του ασθενοφόρου πρέπει να είναι ικανός να ενεργεί κατάλληλα κάτω από το stress των συνθηκών του επείγοντος. 

Μαζί µε τη γνώση του τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο ∆ιασώστης, πρέπει να έχει την ικανότητα να το κάνει και κάτω από πραγµατικές συνθήκες.

Ο ∆ιασώστης που επιτελεί το έργο του οδηγού, πρέπει να είναι ενήµερος για τις σηµαντικές ευθύνες της οδήγησης του ασθενοφόρου και να αναπτύσσει την κατάλληλη συµπεριφορά.

Μολονότι στο ασθενοφόρο παραχωρείται συνήθως προτεραιότητα προσπέρασης, οι νόµοι είναι κατηγορηµατικοί σχετικά µε την ευθύνη του οδηγού, που κάνει χρήση του προνοµίου αυτού. 

Οποιαδήποτε σκέψη ότι ένας οδηγός ασθενοφόρου δεν  θα µπορούσε να κάνει ποτέ λάθος, πρέπει να εγκαταλειφθεί . 

Το ότι ο ∆ιασώστης - οδηγός έχει την δυνατότητα να οδηγεί προς κάποιο προορισµό χωρίς διακοπή (όπως συµβαίνει µε την παραχώρηση προτεραιότητας διέλευσης) και το ότι του επιτρέπεται να κινείται από µία λωρίδα κυκλοφορίας στην άλλη, αποτελεί ένα πολύτιµο προνόµιο κέρδους χρόνου, του οποίου ποτέ δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Γεωργίου Φ. Τζημόπουλου

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου
Δείτε στο EKABNews
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ-ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΒΕΝΟΝΤΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews