ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/9/19

Έρευνα του «Ακρόαμα» για την έλλειψη ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ ΜαγνησίαςΔευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

24 κενές θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρου κενές στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, Ιωάννης Γατής και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΠ – ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Δαρειώτης

Έρευνα του “Ακρόαμα” για τα ασθενοφόρα στη Μαγνησία
akroama.gr


Έρευνα του Ράδιο Ακρόαμα και του www.akroama.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Ο πρόσφατος θάνατος του γνωστού τραγουδιστή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν αναφορικά με την ώρα που χρειάστηκε για να φθάσει το ασθενοφόρο, που κλήθηκε, επαναφέρει στην επικαιρότητα τα προβλήματα που σχετίζονται με το ΕΚΑΒ, στο Βόλο, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του Νόμου Μαγνησίας, εκεί που η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική, όχι μόνο σε ιατρικό, αλλά και σε παραϊατρικό προσωπικό και, εν προκειμένω, σε διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρου.

Επιμέλεια: Απόστολος Γκόγκας

Διερευνώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ηπειρωτική Μαγνησία, διαπιστώνουμε ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και αρκετά σημαντικές, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή, αποτέλεσμα των σημαντικών περικοπών που έλαβαν χώρα, στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικά στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού οι ελλείψεις είναι πραγματικά δραματικές, καθώς οι ελλείψεις σε διασώστες  είναι πραγματικά τραγικές.

“Ώρα μηδέν” για πληρώματα των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

Προβλήματα υποστελέχωσης σε πληρώματα ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας, παρατηρούνται και στη Μαγνησία, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κ.Υ. Σκιάθου, όπου από τις έξι οργανικές θέσεις που προβλέπονται δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Φύσσα

Μιλώντας στο Ράδιο Ακρόαμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Ιωάννης Γατής, ανέφερε ότι από τις 36 θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό, καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό είναι μόλις οι 12.

Στη Μαγνησία υπάρχουν έξι Κέντρα Υγείας και συγκεκριμένα του Αλμυρού, του Βελεστίνου, της Ζαγοράς, της Αργαλαστής, της Σκιάθου και της Σκοπέλου.

Ειδικότερα, στο Κ.Υ. Αλμυρού από τις έξι οργανικές που προβλέπονται, τρεις είναι οι μόνιμοι κι υπάρχουν άλλοι τρεις αποσπασμένοι από το ΕΚΑΒ, ωστόσο δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο καθώς μία υπάλληλος που είναι αποσπασμένη από το ΕΚΑΒ απαγορεύεται να δουλεύει μόνη

Στο Κ.Υ. Βελεστίνου από τις έξι οργανικές θέσεις, υπάρχουν δύο μόνιμοι, μία υπάλληλος από ΕΚΑΒ αποσπασμένη και τώρα πρόσφατα συνδράμει κι ένας επικουρικός για δύο χρόνια

Στο Κ.Υ. Αργαλαστής από τις έξι οργανικές, είναι μία μόνιμη, δύο από ΟΑΕΔ και ένας επικουρικός

Στο Κ.Υ. Ζαγοράς τρεις μόνιμοι και δύο επικουρικοί

Στο Κ.Υ. Σκοπέλου τρεις μόνιμοι κι ένας επικουρικός

Στο Κ.Υ. Σκιάθου από τις έξι οργανικές δεν υπηρετεί κανείς μόνιμος μόνο δύο επικουρικοί κι υπάρχει κάποια βοήθεια το καλοκαίρι από το ΕΚΑΒ

Επίσης, ο κ. Γατής, ανέφερε ότι πολλάκις ο Σύλλογος έχει στείλει έγγραφα που ζητά την κάλυψη των κενών όχι μόνο στα πληρώματα των ασθενοφόρων αλλά και στα Κ.Υ., ενώ με τις αλλαγές στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, επίκειται μέσα στο επόμενο διάστημα συνάντηση με τον νέο Διοικητή της 5ης ΥΠΕ.

Ακούστε την συνέντευξη του κ. Γατή

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κ.Υ. Μαγνησίας, κ. Γιάννης Γατής στο Ράδιο Ακρόαμα 99,8

AKROAMA 998FM VOLOSΕΚΑΒ: Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2004!

Από το 2004, δηλαδή 15 χρόνια πριν, έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ του Βόλου. Και μπορεί όλες οι οργανικές θέσεις να είναι, τυπικά, καλυμμένες, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι οι υπηρετούντες είναι διαθέσιμοι στα ασθενοφόρα, καθώς περισσότερα από δέκα άτομα εργάζονται στα γραφεία, λόγω προβλημάτων υγείας.

 Ρεπορτάζ: Κατερίνα Λαμπρονίκου

Κατά τα άλλα, οι βάρδιες τόσο στον τομέα της χερσαίας Μαγνησίας όσο και στα Κέντρα Υγείας και στα νησιά, καλύπτονται και από οδηγούς. Μάλιστα, υπάρχουν Κέντρα Υγείας όπου δεν εργάζεται κανένας διασώστης, παρά μόνο οδηγοί.

Όσον αφορά στον στόλο των οχημάτων το πιο παλιό ασθενοφόρο, μία κινητή μονάδα που μετρά ήδη 23 χρόνια «ζωής», κινείται στο Βόλο, ενώ το πιο πρόσφατο είναι όχημα που βγήκε στην κυκλοφορία μόλις το 2018. Σχετικά καινούργια, πάντως, είναι τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.

Τα ασθενοφόρα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΕΚΑΒ στον τομέα του Βόλου, που καλύπτει όλη τη χερσαία Μαγνησία, λειτουργούν έντεκα ασθενοφόρα. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1996 και είναι μία κινητή μονάδα, ενώ τα πιο νέα οχήματα κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2018.

Τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Βελεστίνου, Ζαγοράς και Αργαλαστής διαθέτουν από ένα ασθενοφόρο.

Του Αλμυρού αποκτήθηκε το 2010, της Ζαγοράς και της Αργαλαστής το 2015 με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Βελεστίνου το 2017. Αυτό το τελευταίο αποκτήθηκε από προσφορά της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ.

Τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, έχουν επίσης από ένα ασθενοφόρο του 2015 που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, ενώ παλαιότερο είναι το ασθενοφόρο του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου.

Δεν έχουν γίνει προσλήψεις επί 15 χρόνια!

Η τελευταία φορά που το ΕΚΑΒ του Βόλου είδε να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ήταν πριν από την Ολυμπιάδα του 2004! Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο «κύμα» προσλήψεων το 1998.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, γίνονται μόνο μετακινήσεις ή αμοιβαίες μεταθέσεις μεταξύ του προσωπικού και ο αριθμός των εν ενεργεία διασωστών κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 38 και 40 ατόμων. Να σημειωθεί ότι οι οργανικές θέσεις ανέρχεται σε 55 περίπου και είναι όλες καλυμμένες, ωστόσο, περίπου 13 άτομα είναι εκτός ασθενοφόρου, έχοντας βεβαιώσεις ότι δε μπορούν να εργαστούν και έτσι υπηρετούν σε γραφεία και υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κ.Υ Αλμυρού υπηρετούν έξι άτομα (εκ των οποίων οι τρεις είναι οδηγοί), στο ΚΥ Βελεστίνου τέσσερα άτομα (οι δύο οδηγοί), στο Κ.Υ Ζαγοράς μόνο τέσσερις οδηγοί, χωρίς διασώστη, στο Κ.Υ Αργαλαστής ένας οδηγός και τρεις διασώστες, στο Κ.Υ Σκιάθου ένας διασώστης με σύμβαση και ένας ακόμη που έχει διοριστεί και περιμένει να ορκιστεί, στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου τρεις οδηγοί και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου μόνο ένας οδηγός. Εάν προκύψει ανάγκη διασώστη στα Κέντρα Υγείας όπου δεν υπάρχει κάποιος, τότε μαζί με τον οδηγό πηγαίνει κάποιος νοσηλευτής.

Απαραίτητες οι προσλήψεις τουλάχιστον 15 ατόμων στον Βόλο

Την ανάγκη ο Βόλος να αποκτήσει τουλάχιστον 15 άτομα διασώστες τονίζουν οι συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ. Αυτό, εξάλλου, θα είναι και το βασικό αίτημα που θα υποβληθεί ενόψει των επικείμενων 1.500 προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν στον τομέα της Υγείας.

Όπως δήλωσε στο akroama.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΠ – ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Δαρειώτης, θα ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου όπου θα τεθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της Μαγνησίας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο δύσκολο οδικό δίκτυο του Πηλίου, θα τεθεί υπόψη η υπάρχουσα δύναμη των ασθενοφόρων και θα τονιστεί ότι είναι απαραίτητο να ζητηθούν στη νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας τουλάχιστον 15 άτομα να υπηρετήσουν στο ΕΚΑΒ του Βόλου.

Επιπλέον, ο κ. Δαρειώτης, ανέφερε πως θα κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο, μέσω της Ομοσπονδίας, για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων. Όπως είπε, «θα ζητηθούν 16 άτομα, όπως μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ξανά, όπως γινόταν μέχρι πριν από τρία χρόνια περίπου, σημεία – βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως λ.χ. στα Καλά Νερά, τα Χάνια, την Πορταριά και αλλού, ώστε τα ασθενοφόρα να μπορούν να έχουν αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση».

To “166”

Σημαντικές είναι, σε πλειάδα περιπτώσεων, οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν και σε ότι αφορά το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, το γνωστό σε όλους μας 166.

Με την μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου που υπήρχε στην Μαγνησία, στην γειτονική Λάρισα, δημιουργήθηκαν αξιοσημείωτα προβλήματα που εντοπίζονται, κυρίως, στην απώλεια χρόνου, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί καταλυτικός.

Η διαδικασία προβλέπει ότι μετά την κλήση στο 166, στην οποία απαντά το τηλεφωνικό κέντρο της Λάρισας, ενημερώνεται το ΕΚΑΒ του Βόλου ή όπου απαιτείται τα, κατά τόπους, Κέντρα Υγείας, διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο, όπως αναφέρουν οι πηγές μας, συγκριτικά με την περίοδο που το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργούσε στο Βόλο.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά σημεία του Νομού Μαγνησίας υπάρχουν αρκετά “τυφλά” σημεία, στα οποία δεν καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με την Λάρισα, με αποτέλεσμα στις κλήσεις να απαντούν το τηλεφωνικό κέντρο, είτε στην Αθήνα, είτε στην Θεσσαλονίκη, πράγμα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις. Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού το οποίο έλαβε πρόσφατα χώρα σε μία τέτοια περιοχή του Πηλίου, απαιτήθηκε μία ώρα και 20 λεπτά, από την ώρα που τηλεφώνησε στο 166, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, χρόνος που απέβη μοιραίος για την ζωή του ασθενούς.

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπους, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που καταγράφονται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί.

Λύσεις, που -κατά βάση σχετίζονται με την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, προκειμένου να περιοριστούν οι χρόνοι που απαιτούνται για την διακομιδή των ασθενών.

Πηγή: akroama.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews