ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/9/19

Αλλάζουν όλα στο ΕΚΑΒ: Επανασχεδιασμός, ενίσχυση και εκπαίδευση του πληθυσμού
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Αλλάζουν όλα στο ΕΚΑΒ: Επανασχεδιασμός, ενίσχυση και εκπαίδευση του πληθυσμού
eleftherostypos.gr

ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ… 166 Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τα δύο κέντρα ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ αναμένεται να συνενωθούν σε έναν υπερ-οργανισμό που θα έχει καλύτερη διαχείριση της προνοσοκομειακής φροντίδας με τη νοσοκομειακή.

Τρεις άμεσες δράσεις για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής: Επανασχεδιασμό για διαχείριση κρίσεων, εκπαίδευση του πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες και απόκτηση δύο καινούργιων ελικοπτέρων τα οποία μαζί με δύο αεροσκάφη, που έχουν προγραμματιστεί, όλα μέσω δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ανακουφίσουν άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απώτερος στόχος είναι η μείωση των χρόνων αναμονής των ασθενών για ασθενοφόρο και η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διακομιδή τους στα νοσοκομεία. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια ως νέου υπουργού Υγείας, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑΒ, μόνο λίγες μέρες μετά τις εκλογές, στις 13 Ιουλίου. Ο λόγος ήταν ακριβώς για να συμβολίσει τη μεγάλη αξία του κέντρου στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής καθώς και τη σημασία που δίνει το υπουργείο στη λειτουργία του οργανισμού.

Πριν από λίγες μέρες, με απόφασή του ο υπουργός Υγείας διόρισε νέο πρόεδρο του κέντρου τον Νίκο Παπαευσταθίου, μέχρι πρότινος διοικητή του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας). Τα δύο κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνενωθούν σε έναν υπερ-οργανισμό που θα έχει καλύτερη διαχείριση της προνοσοκομειακής φροντίδας με τη νοσοκομειακή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον κ. Παπαευσταθίου έχουν αποφασίσει τις τρεις πρώτες κινήσεις και αλλαγές στο ΕΚΑΒ. Η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ κρίνεται απαραίτητη καθώς δεν είναι λίγες οι καθυστερήσεις στις διακομιδές εξαιτίας των ελλείψεων, με μοιραίο αποτέλεσμα πολλές φορές για τους ασθενείς. Προωθείται επανασχεδιασμός της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και έκτακτης ανάγκης, ως επιχειρησιακού πυλώνα του τομέα Υγείας στην Πολιτική Προστασία. Μεταξύ άλλων γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν και τα Κέντρα Υγείας με τα ασθενοφόρα τους στην Πολιτική Προστασία. Τα Κέντρα Υγείας μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο ενεργά λόγω υποστελέχωσης. Επίσης, ΕΚΑΒ και υπουργείο Υγείας αλλάζουν το πρόγραμμα του ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) που απαρτίζεται από εθελοντές και μέχρι σήμερα, επίσης, δεν ήταν τόσο ενεργό όσο θα μπορούσε. Γίνεται μια προσπάθεια καλύτερης εκπαίδευσης καθώς και διασύνδεσής του με την Πυροσβεστική.

Επιπλέον, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός επιχειρησιακού βραχίονα από το υπουργείο Υγείας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και όχι δύο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα που υπήρχε επιχειρησιακό κέντρο τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και στο ΕΚΕΠΥ. Η ύπαρξη δύο επιχειρησιακών κέντρων για την Υγεία μόνο καθυστερήσεις και προβλήματα δημιουργεί, με τους υπαλλήλους των δύο φορέων να είναι διαρκώς στα τηλέφωνα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, όπως αναδείχθηκε στον Τύπο τότε, βρισκόταν σε άδεια. Ολο τον συντονισμό στον τομέα της Υγείας, ακόμη και των ασθενοφόρων, τον έκανε το ΕΚΕΠΥ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ξεμπλοκάρει τη σύμβαση συντήρησης των ασθενοφόρων από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για 143 ασθενοφόρα τα οποία έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη συντήρησή τους, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ασθενοφόρα αυτά μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβρη είναι καλυμμένα με την εργοστασιακή εγγύηση, ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, «αφέθηκαν» από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε μετά τον Δεκέμβρη τα ασθενοφόρα να συντηρούνται κανονικά. Την ίδια ώρα, προχωρά η προμήθεια πτητικών μέσων, δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων, κάτι που θα βοηθήσει στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ και σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, η κάλυψη των οποίων απασχολεί πολύ τον υπουργό Υγείας. Η σύμβαση με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού για αεροδιακομιδές κυρώθηκε με νόμο στις 7 Ιουνίου. Αφορούσε σε προμήθεια δύο νέων αεροσκαφών και συντήρηση παλαιότερων ελικοπτέρων, κάτι που αλλάζει το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζοντας την προμήθεια μέσω δωρεάς και δύο νέων ελικοπτέρων.

Ο τρίτος πυλώνας των δράσεων της Αριστοτέλους για το ΕΚΑΒ είναι η εντατικοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα Πρώτων Βοηθειών. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενταχθούν θέματα Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία. Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν επίδειξη Πρώτων Βοηθειών βασικής υποστήριξης της ζωής στην πλατεία Συντάγματος.

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο επείγοντα από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήρε συγκεκριμένα στοιχεία συνολικά για τη λειτουργία του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα στους δρόμους σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε. Εδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα μιας νύχτας του Αυγούστου στην Αθήνα, όταν θα έπρεπε να κυκλοφορούν 110 ασθενοφόρα και κυκλοφορούσαν 36.

Από την έντυπη έκδοση


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Διασώστες δεν βλέπω πουθενα😠😠

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΧΟΛΟΙ (Νο 2)
  Ο υπερ-οργανισμός, του υπερ-οργανισμού και υπεροργανωτής ο superman Εντάξει, τα είπαμε αυτά. Πάμε στα καινούργια τώρα;
  Αρχικά κάτι ασυναρτησίες ότι γίνεται, λέει, σοβαρή προσπάθεια να συμμετέχουν και τα Κέντρα Υγείας με τα ασθενοφόρα τους στην Πολιτική Προστασία (:!) λές και δεν συμμετείχαν ως τώρα. Τα Κέντρα Υγείας μέχρι σήμερα, να ξέρετε, δεν ήταν και τόσο ενεργά λόγω υποστελέχωσης! Ευτυχώς που ήρθε όμως ο κ. Μητσοτάκης και εκτός του super ΕΚΑΒ θα στελεχώσει και τα Κέντρα Υγείας. Το άλλο με τον Toto το ξέρετε; Πάντως για τους 77 προγραμματισμένους επικουρικούς διασώστες του Φθινοπώρου ούτε κουβέντα. Αντιθέτως έχουμε πολλά να πούμε για ΕΤΙΚ, εκπαίδευση του πληθυσμού επιδείξεις, ασκήσεις, ήχος και φώς, ΕΚΑΒ by night…. και άλλες πιασάρικες φιγούρες.
  Μάθαμε επίσης ότι στο Μάτι όλον τον συντονισμό των ασθενοφόρων τον έκανε το ΕΚΕΠΥ και δη ο κ Νίκος!!! Κάποιον εδώ τον τρώει ο πισινός του. Ήδη στην Βουλή έγινε από τον Κεγκέρογλου αναλυτική αναφορά στον ρόλο του κ Παπαευσταθίου εκείνο το βράδυ, ως ανθυπασπιστή του Πολάκη (ιατροδικαστές κλπ). Αλήθεια όμως είναι κανείς που να πιστεύει ότι ο αγρονόμος κ. Παπαευσταθίου έλεγε στον χειρουργό-μοναδίστα-ξερόλα Κρητικό Κάνε Παύλο παιδί μου, πιο κει κι άφησε με να συντονίσω …. Το «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» δεν ισχύει πια;
  Μοναδική αληθινή είδηση είναι η αλλαγή στα ελικόπτερα του Νιάρχος όπου θα αγοραστούν, λέει, δύο καινουργή! Βάζετε στοίχημα ότι θα είναι τα γνωστά 109, των γνωστών Ιταλών και του πασίγνωστου Αυγερινόπουλου; Η δε ιστορία θα ξεκινήσει σίγουρα από την αρχή αφού οι προηγούμενοι είχαν κυρώσει με νόμο την προμήθεια των πτητικών μέσων, δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων, στις 7 Ιουνίου και μάλιστα η επισκευή τους είχε ήδη ανατεθεί στην ΕΑΒ.
  Ωραία επίσης είναι αυτή η ιδέα του κ Υπουργού με τα 110 ασθενοφόρα τις αυγουστιάτικες νύχτες. Καλά να πάθει κι αυτός αφού ακούει κόπανους! Θα παρακαλούσαμε πάντως τον κ. Υπουργό, τον κ. Πρόεδρο ή έστω κάποιον επιφανή ΔΑΚίτη συνεργάτη τους (γιατί μη ΔΑΚίτη έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτουν) να μας υποδείξουν μιαν έστω αυγουστιάτικη νύχτα στην ιστορία του ΕΚΑΒ με 110 ασθενοφόρα (έστω και στους Ολυμπιακούς). Ως τότε ας αρκεστούμε στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη : «Ο Αύγουστος ελούζονταν, λούζοντας την αστροφεγγιά κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά. Αύγουστε μήνα και Θεέ, σε σένανε ορκιζόμαστε πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε»

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews