ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/9/19

Ρέθυμνο: Η γνώση πρώτων βοηθειών σώζει ζωές-Εκπαιδευτικό σεμινάριο του Συλλόγου Ρουσσοσπιτίου από το ΕΚΑΒ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Η γνώση πρώτων βοηθειών σώζει ζωές
goodnet.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ - ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Λιποθυμία. Έγκαυμα. Ρινορραγία. Αιμορραγία. Καρδιακό επεισόδιο. Είναι περιστατικά που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε κάποιο συνάνθρωπό μας, να είμαστε παρόντες και με την παρέμβαση μας να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια ή ακόμα, να σώσουμε μια ζωή.

Αρκεί βέβαια να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι.Στην κατεύθυνση αυτή – τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών -  διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουσσοσπιτίου στο χώρο του, με εκπαιδευτές τον υπεύθυνο εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου, διασώστη Μανώλη Λέκκα και τον  Ανδρέα Βουρβαχάκη, διασώστη και  εκπαιδευτή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα, κάτι που δείχνει ότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση στην κοινωνία ότι η γνώση μπορεί να σώσει ζωές.

«Είναι μεγάλη χαρά για το ΕΚΑΒ Κρήτης που βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο να ενδιαφέρεται να μάθει πρώτες βοήθειες και μας δίνεται η ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας», είπε μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο Ανδρέας Βουρβαχάκης.

Για τις πρώτες βοήθειες η εκπαίδευση γίνεται με απλές οδηγίες διότι όπως τόνισε ο ίδιος «τη στιγμή που θα συμβεί κάτι δεν πρέπει να έχουμε πολλά στο μυαλό μας, πρέπει να έχουμε μόνο συγκεκριμένα πράγματα και με αυτά που έχουμε γύρω μας να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Είτε πρόκειται για λιποθυμία είτε αιμορραγία είτε ακόμα μια καρδιακή πάθηση».Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τις πρώτες βοήθειες σε λιποθυμία, ρινορραγία, έγκαυμα, τραύματα. Επίσης οι εκπαιδευτές έδειξαν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή συμπιέσεις, το γνωστό «φιλί της ζωής», σε συνδυασμό με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, υπογράμμισε ο κ. Βουρβαχάκης  «είναι μια συσκευή που σώζει ζωές και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε πολίτης αρκεί με ψυχραιμία να ακούσει τις οδηγίες που δίνει ο αυτόματος απινιδωτής όταν πατήσουμε το κουμπί 0n/0ff και βάλουμε τα patch στο θώρακα του ασθενούς. Είναι απλό στη χρήση και αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες μπορούμε να σώσουμε μια ζωή. Το έχουμε δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές. Δεν είναι εφικτό το ΕΚΑΒ να είναι εκείνη ακριβώς τη στιγμή στο συμβάν, για αυτό δίνουμε τις πρώτες βοήθειες ως γνώση στους πολίτες, να ξεκινήσουν εκείνοι ώστε όταν φτάσει το ΕΚΑΒ να υπάρχει μια βιώσιμη ζωή».

Ο κ. Βουρβαχάκης σημείωσε πως  αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής υπάρχει σε πάρα πολλά σημεία στην πόλη και αλλού. «Παλιότερα ήταν μόνο σε πολυσύχναστα σημεία, όπως αεροδρόμια και λιμάνια. Σήμερα, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν αυτόματους απινιδωτές, υπάρχει στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, στο «Δελφίνι», έξω από το Λιμενικό Ταμείο, στη Λότζια, στο κτήριο της αντιπεριφέρειας, της αστυνομίας και από όσο γνωρίζω θα τοποθετηθεί και στη Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης». Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δε,  έχουν όλα εξωτερικό αυτόματο απινιδωτή».Τα αιτήματα για εκπαίδευση πολιτών είναι πάρα πολλά, ωστόσο ο κ. Βουρβαχάκης τόνισε πως οι εκπαιδευτές βρίσκουν το χρόνο και κάνουν σεμινάρια γιατί «όπως είχε πει και ο αείμνηστος Δημήτρης Βουρβαχάκης, συνεχώς τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πρέπει να δίνουν τις πρώτες βοήθειες σαν γνώση στους πολίτες για να βοηθήσουν όταν χρειαστεί. Βρίσκουμε το χρόνο, διοργανώνονται συνεχώς μαθήματα σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία- πάρα πολλά παιδιά έχουν εκπαιδευτεί-, στο δήμο, στην αστυνομία και αλλού».Βέβαια ένα σεμινάριο δεν αρκεί για να πούμε υπεύθυνα ότι είμαστε καλοί γνώστες παροχής πρώτων βοηθειών. Όπως είπε χαρακτηριστικά  κ. Βουρβαχάκης «μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο αν έχουμε εκπαιδευτεί σωστά και καλό είναι να επαναλαμβάνεται η εκπαίδευση.

Αυτό που θέλω να πω στους πολίτες είναι ψυχραιμία. Είναι ο μεγαλύτερος και ο καλύτερος βοηθός τη στιγμή που θα συμβεί κάτι, να έχουμε ψυχραιμία, να αντιληφθούμε, να δούμε, να ακούσουμε και να αισθανθούμε τι ακριβώς συμβαίνει, να ενημερώσουμε με ψυχραιμία το ΕΚΑΒ , έχει μεγάλη σημασία αυτό».

Χαρά Βηλαρά

Δημοσιεύτηκε25/09/2019

Πηγή: goodnet.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews