ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/9/19

Κίνδυνοι στις ∆ιασταυρώσεις για τον Οδηγό-Διασώστη (Μέρος Τρίτο), ΒίντεοΣάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Κίνδυνοι στις ∆ιασταυρώσεις για τον Οδηγό-Διασώστη (Μέρος Τρίτο)

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Ο οδηγός - ∆ιασώστης συχνά υπολογίζει ότι οι άλλοι οδηγοί και το κοινό θα κάνουν  το "σωστό", όταν ένα ασθενοφόρο κινείται κοντά τους ή πίσω από ένα αυτοκίνητο.

Ο οδηγός - ∆ιασώστης µπορεί να πιστέψει ότι οι αυτοκινητιστές θα κινηθούν στην άκρη του δρόµου και θα σταµατήσουν ή θα συνεχίσουν την πορεία τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άκρη. 

Κάποιος οδηγός όµως µπορεί να σταµατήσει ξαφνικά µπροστά στο ασθενοφόρο.  Εάν το ασθενοφόρο δεν βρίσκεται υπό έλεγχο, µπορεί να συµβεί σοβαρό ατύχηµα.     

Τα ατυχήµατα στις διασταυρώσεις είναι τα πιο συχνά και συνήθως τα πιο σοβαρά. 

Οι διασταυρώσεις εγκυµονούν πολλούς κινδύνους και για το λόγο αυτό, ο οδηγός του ασθενοφόρου πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. 

Εάν η κλήση είναι τόσο επείγουσα, που το ασθενοφόρο δεν µπορεί να περιµένει να αλλάξει το κόκκινο φως του σηµατοδότη, ο οδηγός θα πρέπει να σταµατήσει στιγµιαία στο φανάρι, να ελέγξει τη διασταύρωση, προσέχοντας τους οδηγούς εκείνους που θα κυκλοφορούν γύρω του, και να διασχίσει την διασταύρωση, συνήθως µε µεγάλη ταχύτητα. 

Ambulance Crash Compilation #1
Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος, που µπορεί να υπάρξει σε µια διασταύρωση, είναι όταν ένας αυτοκινητιστής, που γνωρίζει τη χρονική διάρκεια των φανών κυκλοφορίας, προσπαθεί να περάσει τη διασταύρωση την ώρα που αλλάζει η φωτεινή σηµατοδότηση, για να αποφύγει το σταµάτηµα. 

Το άτοµο αυτό είναι συχνά ένας έµπειρος οδηγός φορτηγού, που ρυµουλκεί ένα βαρύ φορτίο, πράγµα που καθιστά αδύνατη την ταχεία ακινητοποίηση.  Αυτός ο οδηγός θα  φτάσει στην διασταύρωση γνωρίζοντας ότι η φωτεινή σηµατοδότηση πρόκειται να αλλάξει και υπολογίζει να περάσει. 

Αν ένα ασθενοφόρο φτάσει την ίδια στιγµή, ενώ το πράσινο φως του σηµατοδότη βρίσκεται σε φάση αλλαγής, και ο οδηγός του ασθενοφόρου υπολογίζει επίσης να περάσει τη διασταύρωση, τότε το σκηνικό είναι έτοιµο για ένα σοβαρό ατύχηµα.

Ambulance Crash Side Impact - Crash Testing by BraunΕπίσης, ένας άλλος κίνδυνος µπορεί να υπάρξει όταν ο οδηγός ενός ασθενοφόρου ακολουθεί ένα άλλο παρόµοιο όχηµα σε µια διασταύρωση, χωρίς να εκτιµήσει προσεκτικά την κατάσταση. 

Κάποιος αυτοκινητιστής,  που έχει παραχωρήσει προτεραιότητα στο πρώτο όχηµα, µπορεί να προχωρήσει στη διασταύρωση, χωρίς να υπολογίσει ότι από πίσω ακριβώς έρχεται δεύτερο ασθενοφόρο. 

Οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν θα πρέπει ποτέ να δέχονται αστυνοµική συνοδεία και όταν ακολουθούν ένα άλλο όχηµα επείγουσας βοήθειας πρέπει να έχουν τεταµένη την προσοχή τους.

4 EMTs Injured In Violent Ambulance Crash
Ο οδηγός ενός ασθενοφόρου πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που ένα άλλο όχηµα επείγουσας βοήθειας µπορεί να πλησιάζει µια διασταύρωση µε τις σειρήνες του σε λειτουργία, υπολογίζοντας να προχωρήσει, χωρίς να παραχωρήσει προτεραιότητα.  Ένα ανοικτό παράθυρο και ένα "τεντωµένο" αυτί θα µειώσουν σηµαντικά τον κίνδυνο.

Το πέρασµα µιας διασταύρωσης χωρίς στάση για έλεγχο, όταν δεν υπάρχει ορατότητα, ισοδυναµεί µε οδήγηση στα τυφλά.

Εκτός από την πιθανότητα σύγκρουσης µε άλλο όχηµα, µπορεί να παρασύρει κάποιο πεζό, που βαδίζει πίσω από ένα εµπόδιο, π.χ. πίσω από λεωφορείο ή φορτηγό.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Γεωργίου Φ. Τζημόπουλου

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Δημοσιεύτηκε 11/09/2019


Δείτε στο EKABNews
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews