ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/9/19

protothema.gr: Το νέο ΕΚΑΒ - Ποιες αρμοδιότητες αποκτά το ΚέντροΤετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019
EKABNews

Το νέο ΕΚΑΒ: Ποιες αρμοδιότητες αποκτά το Κέντρο
protothema.gr

Παναγιώτα Καρλατήρα

Παύει να υφίσταται ως φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας -Θα ενταχθεί στις Διευθύνσεις του υπουργείου με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση πολέμου ή τη συμμετοχή του σε ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού

Τέσσερις αρμοδιότητες ζωτικής επιχειρησιακής σημασίας για το σύστημα υγείας μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός υπερ-Οργανισμού που θα συνδέει τον χώρο της προ-νοσοκομειακης φροντίδας (την ευθύνη για την οποία έχει σήμερα το ΕΚΑΒ) με εκείνον της νοσοκομειακής φροντίδας (την οποία εποπτεύει το ΕΚΕΠΥ).

Με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το ΕΚΕΠΥ παύει να υφίσταται ως φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας και θα ενταχθεί στις Διευθύνσεις του υπουργείου με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση πολέμου ή τη συμμετοχή του σε ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού.

Με την ίδια τροπολογία δημιουργείται το νέο ΕΚΑΒ, το οποίο θα έχει για πρώτη φορά επιχειρησιακή ομπρέλα σε όλο τον χώρο της υγείας, σε συνθήκες κανονικές όπως πχ οι εφημερίες και έκτακτες όπως σε συμβάντα φυσικών καταστροφών. Έτσι, θα έχει επιχειρησιακή διασύνδεση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ αλλά και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος του νέου, ενισχυμένου ΕΚΑΒ θα είναι ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, που έχει μακρά θητεία και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ – μάλιστα ο κ. Παπαευσταθίου είναι ο τελευταίος διοικητής του ΕΚΕΠΥ, βρισκόταν στο τιμόνι του Κέντρου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ποιες αρμοδιότητες θα έχει το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ διατηρεί τον κεντρικό επιχειρησιακό ρόλο του στην προνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη στο σύστημα υγείας, και παράλληλα ενισχύεται με τις βασικές αρμοδιότητες του πάλαι ποτέ ΕΚΕΠΥ.

Η πρώτη και βασική αρμοδιότητα που θα έχει το ΕΚΑΒ είναι η καθημερινή εποπτεία του συστήματος υγείας και η άμεση επίλυση τυχόν επιχειρησιακών προβλημάτων που ανακύπτουν. Τα προβλήματα τέτοιας φύσεως, όπως πχ μια διακοπή ηλεκτροδότησης νοσοκομείου ή η ακάλυπτη εφημερία λόγω ασθένειας γιατρών, βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του ΕΚΕΠΥ. Πλέον το «σκανάρισμα» της εικόνας του ΕΣΥ και των «γκρίζων ζωνών» που θα παρουσιάζει, θα γίνεται από το ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει επίσης να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η αναδιοργάνωση του προγράμματος εφημεριών είναι ένα από τα...επείγοντα που θα κληθεί να διαχειριστεί ούτως ή άλλως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το υπάρχον σύστημα μόνο βαριές αρρυθμίες εμφανίζει.

Κομβικής σημασίας για όλο το σύστημα υγείας είναι και η διαχείριση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η οποία επιστρέφει ουσιαστικά στο ΕΚΑΒ από το ΕΚΕΠΥ στο οποίο είχε δοθεί τα τελευταία χρόνια– αντίθετα τις άλλες δύο αρμοδιότητες τις κληροδοτεί το ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για τη μετάβαση των ΜΕΘ στην ηλεκτρονική εποχή την έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών. Στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται οι γιατροί, εντατικολόγοι αλλά και από Παθολογικές, Χειρουργικές κα κλινικές, των νοσοκομείων, για την τροφοδοσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΜΕΘ με στοιχεία. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων εντός του ΕΚΑΒ θα συνεχίσει κανονικά να διασυνδέεται λειτουργικά και οργανωτικά με το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ζητούμενο να βελτιώσει σημαντικά το «στίγμα» και τις λύσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή παρεμφερών συμβάντων.

Τέλος, στο ΕΚΑΒ μεταφέρεται και η αρμοδιότητα της Τηλεϊατρικής την οποία είχε το ΕΚΕΠΥ.

Πηγή: protothema.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Δεν είμαστε χαχόλοι Νο 3
  (ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ;)
  Παύει, λέει, να υφίσταται ως φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας και θα ενταχθεί στις Διευθύνσεις του! Σε απλά ελληνικά καταργείται το ΕΚΑΒ ως οργανισμός και ενσωματώνεται στην Αριστοτέλους! Θα έχει τουλάχιστον (ως δ/νση υπουργείου πλέον;) αυξημένες αρμοδιότητες, όπως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση πολέμου ή τη συμμετοχή σε ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού (τρέμε Χρυσοχοίδη που θα σου το άπτουν). Μέχρι τώρα άραγε αυτά δεν τα είχε το Υπουργείο του οποίου δ/νση πρόκειται να είμαστε; Προφανώς τα είχε αλλά σε κάποια άλλη …. δ/νση!
  Το ΕΚΕΠΥ μάλιστα μάθαμε από την καλή εφημερίδα ότι ήδη επόπτευε από χρόνια όλη την νοσοκομειακή φροντίδα!!! Οπότε ο διοικητής του θα πρέπει να ήταν κάτι σαν Υφυπουργός, ε; Γιατί όμως παράτησε το «Υφυπουργείο» του για να έρθει στο εκαβάκι όπου δηλώνει και αναβαθμισμένος;
  Το ΕΚΑΒ θα έχει, λέει, για πρώτη φορά «ομπρέλα» γιατί θα διασυνδέεται με τα ΤΕΠ στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με τις ΜΕΘ αλλά και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ναι; Και η είδηση εδώ είναι ότι θα βρέξει;
  Υπενθυμίζεται από την καλή εφημερίδα πως «πρόεδρος του ενισχυμένου ΕΚΑΒ θα είναι ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, που έχει μακρά θητεία και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ – μάλιστα ο κ. Παπαευσταθίου είναι ο τελευταίος διοικητής του ΕΚΕΠΥ, βρισκόταν στο τιμόνι του Κέντρου τα τελευταία πέντε χρόνια» (…και που στο τιμόνι της χώρας ήταν ο κ Τσίπρας, πράγμα που η καλή εφημερίδα μάλλον το λησμόνησε)!
  «Η αναδιοργάνωση του προγράμματος εφημεριών είναι ένα από τα...επείγοντα που θα κληθεί να διαχειριστεί ούτως ή άλλως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το υπάρχον σύστημα μόνο βαριές αρρυθμίες εμφανίζει.» Την οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν την πραγματοποίησε το ΕΚΕΠΥ που είχε την αρμοδιότητα ….αλλά τώρα που θα έρθει πίσω θα την πραγματοποιήσει με τον ίδιο άνθρωπο ως επικεφαλής! Ενώ η προηγούμενη ηγεσία του ΕΚΑΒ το απαιτούσε σε όλους τους τόνους τρεις φορές την εβδομάδα (μάλλιασε η γλώσσα του: ένταξη των ΚΥ αστικού τύπου και τριήμερη εφημερία)!
  «Επίσης κομβικής σημασίας για όλο το σύστημα υγείας είναι και η διαχείριση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η οποία επιστρέφει ουσιαστικά στο ΕΚΑΒ από το ΕΚΕΠΥ στο οποίο είχε δοθεί τα τελευταία χρόνια». Πότε ακριβώς πήγαν οι μονάδες στο ΕΚΕΠΥ και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εξάλλου ούτε ήταν ποτέ στο ΕΚΑΒ ούτε έφυγαν ούτε θα ξανάρθουν! Όπως λένε οι επίσημες καταγγελίες του ΕΚΑΒ πάντα οι ΜΕΘ ήταν στην πραγματικότητα στο έλεος των φεουδαρχών-διευθυντών τους, με τους οποίους η εκάστοτε Αριστοτέλους διατηρούσε μια στενή προνομιακή σχέση (ρουσφετάκια) και εκεί θα παραμείνουν. Υπάρχουν επίσημες αναφορές του ΕΚΑΒ ότι εκ των 231 κλινών ΜΕΘ δινόταν στη λίστα του ΕΚΑΒ το πολύ 1-2 ημερησίως Το πως τώρα ένας αγρονόμος «θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των ΜΕΘ» απλώς και μόνο επειδή θα μετακομίσει την καρέκλα του, διεξάγονται έρευνες! Μάλλον στην αμνησία των χαχόλων ελπίζουν. «Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για τη μετάβαση των ΜΕΘ στην ηλεκτρονική εποχή την έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών. Στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται οι γιατροί, εντατικολόγοι αλλά και από Παθολογικές, Χειρουργικές κα κλινικές, των νοσοκομείων, για την τροφοδοσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΜΕΘ με στοιχεία. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της.» Τα ίδια μας έλεγε κι ο Πολάκης δυο χρόνια τώρα αλλά δεν πρόκανε. Όμως αυτός ήταν ψηλός και τον κορόιδευε ο κυρ Νίκος….

  ΥΓ: θα μπορούσε όλα τα παραπάνω να είναι και ένα κακό όνειρο, μια φαντασίωση της δημοσιογράφου του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν καλό αρχείο θυμούνται το άρθρο της, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή μετά το Μάτι, που έριξαν τίτλους τέλους στη θητεία Καρακατσιανόπουλου. Άρα ίσως κάτι παραπάνω να γνωρίζει ….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έτσι, γλυκά, γλυκά να περάσουμε σε διεύθυνση της Αριστοτέλους και μετά στις περιφέρειες της χώρας, να γίνουμε εργαλείο των φεουδαρχών, οι οποίοι φεουδάρχες άγονται και φέρονται από τους κατά τόπους κλινικάρχες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για όλα λοιπόν αυτά τα μεγαλεπήβολα-λεμε τώρα-,τι έπρεπε να διασφαλιστεί με προτεραιότητα;
  Μήπως να ενεργοποιηθούν τα γραφεία πληροφορικής, μήπως άνθρωποι που γνωρίζουν και δουλεύουν; Μήπως να αξιολογηθεί τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε όλα τα παραρτήματα, ποιοτικά, ποσοτικά, εφαρμογές, ηλεκτρονική διασύνδεση των τμημάτων και διαφάνεια σε κάθε διοικητική πράξη;
  Όχι βέβαια.Πυρετωδώς αναλαμβάνουν χαχόλοι-πολύ μου άρεσε ο όρος-που για να πατήσουν ένα γράμμα στο πληκτρολόγιο, πρέπει να 'χει κέφια το πληκτρολόγιο.Το ξεκίνησε ο προηγούμενος μελίρρυτος εκφωνητής συγκινητικών λόγων και τη σκυτάλη παίρνει ο οπισθοδρόμηση και ρεβανσισμός μόνο. Με τις υγείες μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έξυπνη αυτή η ιδέα του Υπουργού να κάνει ρεπορτάζ με τις μαρτυρίες των διορισμένων διοικητών που απέρχονται και θέλουν να κάνουν λίγο και τα καλά παιδιά. Βέβαια του βάζουν και καλό βαθμό ως ρεπόρτερ και τα πρόθυμα (για πόσο ακόμη;) ΜΜΕ. Έτσι κι αλλιώς όμως τα προβλήματα είναι γνωστά στον κόσμο οπότε δεν θα είχε καμία θέση η ωραιοποίηση ούτε η διάψευση από τους απελθόντες.
  Ωστόσο η παραδοχή των προβλημάτων θα πρέπει να συνοδεύεται, αν είμαστε σοβαροί, με την ανάδειξη μιας διαφανούς και αντικειμενικής μεθόδου αποτίμησης τους Μιάς μεθόδου κατάλληλης δηλαδή για διαχρονικές συγκρίσεις ώστε να μην παίζει κανείς με τυχόν ασθενικά μνημονικά. Επίσης απαιτείται η αναλυτική ανάδειξη των διακριτών πολιτικών ώστε να αποφευχθεί η αποπολιτικοποίηση και ο υποβιβασμός τους σε ζητήματα δήθεν managerικής τέχνης. Τέλος ας συμφωνηθούν και σαφείς ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ κατάλληλες για την καθημερινή παρακολούθηση όλων των κινήσεων… από όλες τις πλευρές αλλά κυρίως από τις έχουσες την πολιτική ευθύνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews