ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/10/19

Απέδειξε τη χρησιμότητά της η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο ΆκτιοΠέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
EKABNews

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, την πρώτη που λειτούργησε η βάση του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, έγιναν 60 αεροδιακομιδές ασθενών.

Απέδειξε τη χρησιμότητά της η βάση αεροδιακομιδών
agon.gr

Από την πρώτη κιόλας χρονιά που λειτούργησε η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, ανέδειξε τη χρησιμότητά της για την Ήπειρο αλλά και για τα Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με τον διευθυντή της 7ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Ηπείρου– Νήσων Βασίλη Παπαδιώτη.

Γεωργία Χαλάτση


Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, την πρώτη που λειτούργησε η βάση του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, έγιναν 60 αεροδιακομιδές ασθενών. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικότατο το γεγονός αυτό και, μάλιστα, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν ακόμη και οι προσδοκίες των ανθρώπων του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, τόνισε ότι η βάση είναι απαραίτητη για την περιοχή και πολύ περισσότερο, η Ήπειρος τη δικαιούται.
«Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι μόνο σε μια σεζόν θα γινόταν τόσες αεροδιακομιδές. Θεωρώ απαραίτητο να λειτουργεί και, επειδή υπάρχουν κάποιες φωνές που ακούγονται, να μη διανοηθεί κανείς να πει ότι δε λειτουργεί σωστά. Όλοι μαζί ενωμένοι, το ΕΚΑΒ, η περιφέρεια, οι πολίτες, λέμε ότι η Ήπειρος δικαιούται, σαν περιφέρεια, να έχει τη βάση. Το αποδείξαμε ότι τη χρειαζόμαστε και ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η περιφέρεια και η τοπική διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό του Συντονιστικού Κέντρου, αλλά και την ενοποίησή του, ώστε η διαχείριση όλων των κλήσεων από τους νομούς της περιφέρειας, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, να γίνονται από τα Γιάννενα, με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη διαχείριση των περιστατικών. Μέχρι στιγμής είναι ενιαίο το Συντονιστικό Κέντρο των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, ενώ σε ένα περίπου μήνα εκτιμάται ότι θα μπουν στο ίδιο σύστημα και οι υπόλοιποι νομοί.
Ο κ. Παπαδιώτης εξήρε τη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς έχει χρηματοδοτήσει και εκπονήσει τη σχετική μελέτη, ενώ με αφορμή τη συνεργασία αυτή, σημείωσε πως το ΕΚΑΒ θα πρέπει να ανήκει στην περιφέρεια. «Χρειάζεται να γίνει μια περιφερειακή, διοικητική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, γιατί τα προβλήματα λύνονται τοπικά, με παρεμβάσεις της κοινωνίας και της περιφέρειας», σημείωσε.

Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η ενημερωτική δράση του ΕΚΑΒ στο κέντρο των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς, που στοχεύει στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, καθώς και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).
Οι γυναίκες και άνδρες του ΕΚΑΒ ενημέρωσαν τους πολίτες για την καρδιακή ανακοπή αλλά και πώς μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε μέσω της εφαρμογής της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με εξωτερικό απινιδωτή ή μη, να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή. Το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, εξάλλου, κάθε χρόνο πραγματοποιεί ανοιχτά προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών για τον σκοπό αυτό.
Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 300.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδιώτης, ενώ η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, μιας απλής διαδικασίας, που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία και εξήρε το έργο του ΕΚΑΒ.

Δημοσιεύτηκε 16/10/2019

Πηγή: agon.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews