ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/11/19

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό - Ασφάλεια Του Διασώστη - Μεταφορά Του Ασθενούς (Μέρος Τέταρτο)Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
EKABNews

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό - Ασφάλεια Του Διασώστη - Μεταφορά Του Ασθενούς (Μέρος Τέταρτο)
diasostesrodou.blogspot.com

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ ΡόδουΑσφάλεια του Διασώστη

Η σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια του ασθενούς ή του διασώστη, που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε μια επείγουσα κλήση: καύσιμα χυμένα στο δρόμο ικανά να προκαλέσουν φωτιά ή έκρηξη, πεσμένα ηλεκτρικά σύρματα, σπασμένα τζάμια, κομμάτια από μέταλλο και έκθεση σε πιθανά μολυσμένα σωματικά υγρά.

Η ασφάλειά σας στη σκηνή κάθε επείγοντος περιστατικού βασίζεται στην πρωταρχική αξιολόγηση του χώρου, που καθορίζει τις όποιες αποφάσεις όσον αφορά το είδος του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσετε και το ενδεχόμενο να ζητήσετε περαιτέρω εξειδικευμένη υποστήριξη.

Φροντίστε να εξετάσετε, στα μέτρα του εφικτού, την αισθητικότητα του μέρους εκείνου του σώματος που έχει παγιδευτεί, έτσι ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε εάν ο αυξανόμενος πόνος υποδηλώνει ότι κάποιο αντικείμενο ασκεί πίεση ή διατρυπά το σώμα του ασθενούς που επιχειρείται ο απεγκλωβισμός του.

Στη χρονική αυτή φάση, το συνεργείο διάσωσης διερευνά τον ακριβή τρόπο που παγιδεύτηκε ο ασθενής και καθορίζει τον ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο για τον απεγκλωβισμό του.

Η συμβολή σας για την ασφάλεια του ασθενούς είναι ουσιαστική, καθώς οι ενδεχόμενες κακώσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το συνεργείο διάσωσης όταν σχεδιάζει να μετακινήσει τον ασθενή φροντίζοντας να μην υποστεί άλλη περαιτέρω βλάβη.

Όταν το σχέδιο διάσωσης ολοκληρωθεί και καθένας κατανοήσει τι πρόκειται να γίνει, αποτελεί δική σας ευθύνη να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης του ασθενούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εσείς και ο συνεργάτης σας θα βρεθείτε στο όχημα κοντά στον ασθενή για να παρακολουθείτε τη σωματική και ψυχική του κατάσταση, καθώς το ίδιο το όχημα κόβεται, κυλά προς τη μια πλευρά, ή διαλύεται. Φροντίστε να φοράτε κατάλληλη προστατευτική στολή.

Λογικά, η ασφάλεια η δική σας και του ασθενούς, αποτελούν βασική προϋπόθεση στην επιχείρηση διάσωσης.

Πρέπει να καλυφθείτε με χοντρά, ανθεκτικά στη φωτιά πανιά ή κουβέρτες, για να προφυλαχτείτε από τα σπασμένα γυαλιά, τα εκτοξευμένα αντικείμενα, εργαλεία ή οποιουσδήποτε άλλους κινδύνους εγκυμονούν οι επιθετικές μέθοδοι απεγκλωβισμού.

Πρέπει να εξασφαλίσετε αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας τόσο με τον ασθενή όσο και με το συνεργείο διάσωσης, έτσι ώστε να μπορείτε να τους ειδοποιείτε όταν πρέπει να σταματήσουν.

Μόλις ο ασθενής απελευθερωθεί, αμέσως φροντίστε να εξετάσετε και να επανεξετάσετε τον ασθενή.
Βεβαιωθείτε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι χειρισμοί ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης και τοποθετήστε το αυχενικό κολάρο, εφόσον δεν έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο.
Επανεξετάστε το γεγονός εάν ο ασθενής χρειάζεται να μετακινηθεί άμεσα καταφεύγοντας σε χειρισμούς ακινητοποίησης και τεχνικές γρήγορου απεγκλωβισμού, ή αν η κατάστασή του και οι συνθήκες του ατυχήματος επιτρέπουν τη χρήση ειδικής ζώνης για τον απεγκλωβισμό ή κοντής πλατφόρμας για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, προτού μετακινηθεί περαιτέρω.
Τις περισσότερες φορές είναι πρακτικά δύσκολο να επιχειρήσετε να ακινητοποιήσετε τα άκρα τοποθετώντας νάρθηκες μέσα στο όχημα.
Τα άκρα που έχουν υποστεί κακώσεις μπορούν να ακινητοποιηθούν καθώς ο ασθενής απομακρύνεται από το όχημα, δένοντας το τραυματισμένο χέρι με τον κορμό του σώματός του ή στην περίπτωση κάκωσης των κάτω άκρων, δένοντας το ένα πόδι με το άλλο.
Αυτό αρκεί μέχρι ο ασθενής να τοποθετηθεί με ασφάλεια στην ειδική σανίδα ή κερδίζει χρόνο για λεπτομερέστερη εξέταση και ναρθηκοποίηση της κάκωσης.

Μεταφορά του Ασθενούς
Η μεταφορά του ασθενούς όταν γίνεται γρήγορα χωρίς παύση, αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθεί επιπλέον βλάβη και να επικρατήσει σύγχυση.

Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ο κάθε διασώστης βρίσκεται σε θέση κατάλληλη για να μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει τον ασθενή οποιαδήποτε στιγμή, φροντίστε η μεταφορά αυτή να γίνει με ήπιους, αργούς και ελεγχόμενους χειρισμούς, με προγραμματισμένες στάσεις που επιτρέπουν την αλλαγή θέσης και το ζύγισμα που χρειάζεται.

Σχεδιάστε ακριβώς τα βήματα και την πορεία που θα ακολουθήσετε κατά τη μεταφορά του ασθενούς από το κάθισμα του οχήματός του στην ειδική σανίδα της σπονδυλικής στήλης, προετοιμάζοντας το φορείο του ασθενοφόρου.

Διαλέξτε τη διαδρομή εκείνη που απαιτεί τους λιγότερους χειρισμούς πάνω στον ασθενή και τον ελάχιστο εξοπλισμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας ικανό προσωπικό.

Μόλις είστε βέβαιοι ότι όλοι έχουν κατανοήσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν και είναι έτοιμοι, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην ασφαλή μεταφορά του ασθενούς.

Φροντίστε ώστε να μετακινείται ο  ασθενής ως μια ενιαία μονάδα, παρά την επιθυμία σας να μεταφέρετε μόνο τον εξοπλισμό.

Κατά τη μεταφορά του ασθενούς, συνεχίστε να τον προφυλάσσετε από τους όποιους πιθανούς κινδύνους.

Από τη στιγμή που ο ασθενής τοποθετηθεί στο φορείο, φροντίστε να προχωρήσετε σε όποια επιπλέον μέτρα εξέτασης και περίθαλψης που μέχρι τώρα είχαν αναβληθεί.

Αν επικρατεί ιδιαίτερο ψύχος ή ζέστη, αν βρέχει ή χιονίζει, πρέπει να επιβιβάσετε τον ασθενή με το φορείο μέσα στο κλιματιζόμενο ασθενοφόρο για να συνεχίσετε εκεί την εξέταση και τηνπερίθαλψή του.
Αν η κατάσταση του ασθενούς είναι τέτοια που απαιτεί διακομιδή χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, πρέπει να περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα μέτρα περίθαλψης που επαρκούν για τη μεταφορά του. Αφήστε τα υπόλοιπα μέτρα να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το νοσοκομείο.
Επείγουσα Ιατρική - Π. Χ. Πασχαλίδης
Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 21/11/2019


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews