ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/11/19

Υπ. Υγείας: Όλοι οι διοικητές νοσοκομείων θα κρίνονται βάσει του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα υπογράψουν – ΠΟΕΔΗΝ: Διοικητές Νοσοκομείων χωρίς καμία σχέση με την Υγεία. Επαναξιολόγηση και επιλογή από το Μητρώο Στελεχών.


Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
EKABNews

Υπ. Υγείας: Όλοι οι διοικητές νοσοκομείων θα κρίνονται βάσει του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα υπογράψουν
protothema.gr

Παναγιώτα Καρλατήρα

Το 72% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού - Έξι στους 10 έχουν μεταπτυχιακό στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική - Σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες έχουν διοικητική εμπειρία
Εξηγήσεις κατόπιν εορτής δίνει το υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση και την τοποθέτηση των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία.

Μετά την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή και την παραίτηση του 80χρονου εκπαιδευτικού που είχε τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Καρδίτσας και την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας έδωσε με non paper στοιχεία που αφορούν τα βιογραφικά των διοικητών καθώς και τους στόχους που καλούνται να υλοποιήσουν κατα τη θητεία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τους επιλεγέντες διοικητές κατόχους πτυχίου -ηταν προαπαιτούμενο για την αίτηση τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών- το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού. Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική, πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στην Αττική, όπου τουλάχιστον 7 στους 10 διοικητές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έχουν μεταπτυχιακό στη διοικηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και για την 3η ΥΠΕ της Μακεδονίας, όπου οι ειδικευμένοι μάνατζερς του ΕΣΥ καταλαμβάνουν το 80% των συνολικών θέσεων.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.α.), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

Ο έλεγχος και οι ρήτρες των διοικητών του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας δίδει έμφαση στο πλέγμα των κανόνων που θα διέπουν την άσκηση διοίκησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και στην απόλυση των διοικητών αζημίως, εφόσον δεν υλοποιούν τους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό και για να βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, όπως αμαυρώθηκε με τις κατά κύριο λόγο κομματικές επιλογές προσώπων, επικεντρώνεται στο συμβόλαιο αποδοτικότητας που θα υπογράψουν οι διοικητές των νοσοκομείων με τους διοικητές της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το συμβόλαιο αυτό περιλαμβάνει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, από την υλοποίηση των οποίων θα αξιολογείται ο διοικητής και ουσιαστικα η παραμονή του στη θέση του, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, είναι οι εξής:

Α. Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι
• Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων
• Μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης
• Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό)
• Σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων

Β. Ποιοτικοί στόχοι
• Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
• Μείωση χρήσης αντιβιοτικών
• Μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
• Μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων

Γ. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
• Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών
• Ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα Νοσοκομεία

Πατέρας: Παρακάλεσα προεκλογικά για τη θέση του διοικητή

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης για την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας ο Κωνσταντίνος Πατέρας υποστήριξε ότι δεν έκανε καμία συναλλαγή με τον πρωθυπουργό αλλά πως όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης, τον παρακάλεσε να τον τοποθετήσει σε μια θέση σαν αυτή του διοικητή νοσοκομείου όταν θα γίνει εξουσία.

«Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα ένα στρατό δικό μου στα Τρίκαλα. Με καλέσανε κάτω διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα "θα γυρίσω πίσω, κύριε πρόεδρε, να σας βοηθήσω αφού  θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μια από αυτές τις θέσεις».

«Τον παρακάλεσα αν μπορέσω με τα προσόντα που έχω να πάρω τη θέση αυτή. Αν ήταν άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα προσόντα από εμένα, και φυσικά θα το χειροκροτούσα» πρόσθεσε.

Ο κ. Πατέρας ισχυρίστηκε αρχικά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με την πρότασή του και στη συνέχεια πως συμφώνησε.

Στη συνέχεια, όπως τόνισε, έγινε προκήρυξη στις 16 Σεπτεμβρίου, «η οποία δεν έθετε ούτε ηλικίακο περιορισμό ούτε και εντοπιότητα», είπε και πρόσθεσε ότι θεώρησε καλό να διεκδικήσει δημοκρατικά τη θέση.

Σήμερα | Ο Κ. Πατέρας στο Σήμερα, παραιτήθηκε απο διοικητής νοσοκομείου μετά το σάλο | 27/11/2019
SKAI.gr


27 Νοε 2019

Πηγή: protothema.gr


ΠΟΕΔΗΝ: Διοικητές Νοσοκομείων χωρίς καμία σχέση με την Υγεία. Επαναξιολόγηση και επιλογή από το Μητρώο Στελεχών.Διοικητές Νοσοκομείων χωρίς καμία σχέση με την Υγεία.
Επαναξιολόγηση και επιλογή από το Μητρώο Στελεχών.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Υγείας κου Κικίλια του ξεκαθαρίσαμε ότι το σύστημα Υγείας για να αναταθεί εκτός της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησης, χρειάζεται ικανή διοίκηση.
Μάλιστα προτείναμε να ξεφύγουμε από το αποτυχημένο μοντέλο επιλογής των Διοικητών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια να διορίζονται αποτυχημένα πολιτικά και κομματικά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων και να γίνεται η επιλογή από το Μητρώο Στελεχών, το οποίο φυσικά θα πρέπει να ανανεωθεί.
Η Κυβέρνηση επέλεξε τελικά Διοικητές Νοσοκομείων με την πεπατημένη όλων των προηγούμενων χρόνων. Η επιτροπή που ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας επέλεξε άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έτσι από τους Διοικητές εκμαυλιστές Σύριζα, με τα πλαστά πτυχία, καταλήξαμε σήμερα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία.
Ζητήσαμε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να γίνει νέα αξιολόγηση στους επιλεγέντες Διοικητές γιατί τα Νοσοκομεία είναι οργανισμοί που προσφέρουν το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούν να διοικούνται από στελέχη που έχουν προσόντα.
Η απάντηση ήταν ότι όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Πηγή: poedhn.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews