ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/12/19

Σοβαρός τραυματισμός γιατρού σε διακομιδή
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019
EKABNews

Σοβαρός τραυματισμός γιατρού σε διακομιδή
docmed.gr

Προχθές 27/12/19 κατά την διάρκεια διακομιδής βαρέως πάσχοντα ασθενή από το νοσοκομείο μας προς ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ είχαμε σοβαρό τραυματισμό γιατρού του νοσοκομείου μας (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά) εκ των δύο που συνόδευαν. Η συνάδελφος υπέστη πολλαπλά κάταγματα κνήμης, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη στην Ορθοπαιδική κλινική.


Έτσι κλιμακώνεται η απαράδεκτη κατάσταση με την διαχρονική και επί όλων των κυβερνήσεων παντελή έλλειψη κάθε μέριμνας, κάθε συνθήκης ασφάλειας, κάθε δεοντολογίας εκ μέρους των αρμοδίων (υπουργείου Υγείας, διοίκησης ΕΚΑΒ, διοίκησης νοσοκομείου) που επιμένουν να “κουκουλώνουν” τις τραγικές ελλείψεις στελέχωσης του ΕΚΑΒ, που επιμένουν να εξαναγκάζουν γιατρούς του νοσοκομείου να καλύπτουν όπως – όπως αυτές τις ελλείψεις.

Υπενθυμίζεται εδώ πως οι εκάστοτε διοικήσεις του ΕΚΑΒ επινοούν πάντα “βρώμικα κόλπα” ώστε να αποποιούνται κάθε ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί κατά την διάρκεια τέτοιων διακομιδών πρώτα και κύρια στον ασθενή, αλλά και στους γιατρούς του νοσοκομείου που εξαναγκάζονται να συνοδεύουν. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις πριν τρία χρόνια ο τότε εκπρόσωπος του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΚΑΒ, μέλος του Ενωτικού Κινηματος για την Ανατροπή, είχε απαιτήσει για τους γιατρούς των νοσοκομείων που εξαναγκάζονται να συνοδεύουν επέκταση του ειδικού ασφαλιστικού προγράμματος που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ όχι μόνο το είχε αρνηθεί αλλά (και γι’ αυτόν τον λόγο) είχε “κανονίσει” παρασκηνιακά με τις ηγεσίες των παρατάξεων των κυβερνητικών μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) την αντικατάσταση του “ενοχλητικού” εκπροσώπου από την διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου (και πολλών άλλων νοσοκομείων άλλωστε) επίσης επινοούν πάντα “βρώμικα κόλπα” για την αποποίηση των σχετικών δικών τους ευθυνών με την μεταβίβαση των ευθυνών αυτών στην ίδια την ιατρική υπηρεσία (επιστημονικούς υπεύθυνους κλινικών, πρόεδρο επιστημονικού συμβουλίου, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας) ώστε να ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από τον εκβιασμό (“και τι θα γίνει με τους ασθενείς ; “) και ώστε με μια σειρά “εντολών” να εξαναγκάζονται οι πιο “αδύναμοι κρίκοι” (ειδικευόμενοι, επικουρικοί, εφημερεύοντες ΤΕΠ και αναισθησιολογικού) να συνοδεύουν όπως – όπως, δεοντολογικά ακάλυπτοι, απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη η οποία τον 21ο αιώνα σε μια ανεπτυγμένη χώρα πρέπει να γίνεται μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ και με τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για τον ασθενή πρώτα και κύρια. Κι επειδή από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει κατά καιρούς, θα σταματήσει μόνο αν την σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι, οι γιατροί του νοσοκομείου. Αρκετά με την παραπλάνηση και με την ανευθυνότητα να θεωρούν κάποιοι τους γιατρούς αναλώσιμα σκουπίδια.

Ας βρουν την άκρη η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας. Αφού η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να προσλάβει γιατρούς στο ΕΚΑΒ, να πάρει και την ευθύνη για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων που δεν θα γίνονται.

Περαστικά στην συνάδελφο.

ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά

Δημοσιεύτηκε 29/12/2019

Πηγή: docmed.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

7 σχόλια :

 1. Μα είναι δυνατόν? Αυτό είναι ανακοίνωση ιατρών?
  Κι όλα αυτά για ένα τυχαίο τραυματισμό? μια κακιά στιγμή πού συνέβη σε κάποιον?
  Το μόνο που μένει από όλο αυτό το κείμενο είναι ότι οι ιατροί τού νοσοκομείου δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες να συνοδεύσουν ένα περιστατικό εκτός νοσοκομείου.
  Άς τις αποκτήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη η οποία τον 21ο αιώνα σε μια ανεπτυγμένη χώρα πρέπει να γίνεται μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ.
  Καλα δεν εχουν καταλαβει ακομα οτι το ΕΚΑΒ και το προσωπικο του δεν ασχολουνται με τις εξιδικευμενες διακομιδες αλλα με τα ραντεβου και τα εξιτηρια?
  Που ζουν οι ανθρωποι...?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ "SWISS CHEESE" (αιτιολογια ατυχηματων) ελαβε χωρα και παλι. Το θεμα ειναι ακρως σοβαρο και απαιτει υπευθυνες τοποθετησεις και λυσεις. Πρωτευων στοιχειο παντα ο ασθενης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όλοι οι γιατροί του Εκαβ στα Τεπ, αξιοποίησή τους ανάλογα με την ειδικότητά τους και κυκλική αξιοποίηση όλων των γιατρών των Τεπ σε διαμομιδες. Καλό ή ξεβολεύονται εντελώς κάποιοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατ' αρχή περαστικά και καλή δύναμη στον άτυχο γιατρό.
  Κατόπιν θεωρείται σοβαρή αυτή η ανακοίνωση γιατρών της Αριστερής Συσπείρωσης; Κύριοι θέλετε να πείτε ότι ένας γιατρός του ΕΚΑΒ θα είχε αποφύγει το ατύχημα; Τι λέτε; Γιατί δεν μπαίνετε στην ουσία των διακομιδών συνανθρώπων μας που εκτός από την ατυχία τους που ασθένησαν έχουν και την ατυχία να υποστούν και διακομιδή από το νοσοκομείο που τους υποδέχτηκε σε άλλο νοσοκομείο. Εκεί θα περίμενα με την ευαισθησία που θα πρεπε να σας χαρακτηρίζει αφού εξάλλουν την θεωρείτε ντεφάκτο και αποκλειστικό δικαίωμά σας, να διεκδικείτε κάλυψη θέσεων και ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία κ.λ.π. ή θα πρεπε να γνωρίζετε :
  1) Ότι οι διακομιδές από νοσοκομεία σε νοσοκομεία θεωρούνται επείγοντα περιστατικά και θα πρεπε να συνοδεύονται από γιατρό
  2) Πολλές διακομιδές ειδικά από την επαρχία γίνονται για στεφανιογραφίες - τοποθέτηση βηματοδότη-για εκτίμηση π.χ. παιδιατρική, νευροχειρουργική κλπ.- για πραγματοποίηση π.χ. αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας κ.λπ
  3) Σε αρκετές από τις διακομιδές παίζει σημαντικό ρόλο και η ανασφάλεια του θεράποντος γιατρού που έχει και την ευθύνη της διακομιδής σύμφωνα με τον νόμο.
  4) Οι γιατροί του ΕΚΑΒ είναι πολύ λίγοι και ο κύριος ρόλος τους είναι η αντιμετώπιση ασθενών στο σπίτι, στο δρόμο, στο χωράφι μέσα σε συνθήκες ασθ/ρου, καύσωνα, κρύου κλπ.

  Έχοντας αυτά υπ' όψη που δεν πιστεύω να μην τα ξέρετε θεωρείτε κύριοι της ανακοίνωσης ότι θα πρέπει να διοριστούν τόσοι πολλοί γιατροί στο ΕΚΑΒ με μοναδικό τους καθήκον να υπακούν και να τρέχουν γρήγορα σε κάθε εντολή του θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου που θα απαιτούσε ο ασθενής του (που θα έπρεπε ο ίδιος να τον συνοδεύει ή έστω κάποιος από την ομάδα που τον αντιμετώπισε) να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο; Είστε λογικοί; Τότε διεκδικήστε και δημιουργία μιας ακόμα ειδικότητας του ΣΥΝΟΔΟΥ ΙΑΤΡΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
  Φανταστείτε όλα τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ και οι τομείς τους να είχαν τόσο πολλούς γιατρούς για να συνοδεύουν τους ασθενείς που εσείς δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε στα νοσοκομεία. Είναι δυνατόν; Δεν είναι προτιμότερο τα νοσοκομεία να εξοπλιστούν έτσι ώστε οι ασθενείς να μην φεύγουν; Και μην ξεχνάτε και τα Κέντρα Υγείας που για ψύλλου πήδημα διακομίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία. Θα πρεπε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να έχουν γιατρούς και εκεί για να παραλαμβάνουν σωρηδόν ασθενείς.
  Σοβαρευτείτε!
  Τέλος όλοι οι συνοδοί και γενικά οι επιβαίνοντες στα οχήματα του ΕΚΑΒ είναι ασφαλισμένοι. Το αν θα πρέπει η επιπλέον ιδιωτική ασφάλεια που έχουν οι διασώστες και γιατροί του ΕΚΑΒ να επεκταθεί και στους υπόλοιπους επιβαίνοντες είναι άλλο θέμα. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. παρεμπιμπτόντως, στο φεκ 740/2005 παρ.ΙΔ5 αναφέρει ότι:"στις διανοσοκομειακές διακομιδές που χρήσζουν συνοδείας ιατρού , ο συνοδός ιατρός ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από το ίδιο το νοσοκομείο που διακομίζει". Μάλλον δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εμείς την Αμερική. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ. Τώρα, αν συνέβη ατύχημα σε κάποιον εκ του πληρώματος, ιατρό κτλ, ας δούμε αν τηρήθηκαν οι όροι ασφάλειας και τελος πάντων είτε έτσι είτε αλλιώς, οι εκαβίτες γιατροί ΔΕΝ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΥΝ διανοσοκομεικά.Ας προσλάβουν πληρώματα τα κέντρα υγείας και γενικά ας κάνει ο καθένας την δουλειά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews