ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/12/19

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ: Σε οριακό σημείο η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ λόγω των βλαβών στα ασθενοφόραΤρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019
EKABNews

Ανακοίνωση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Συνδυασμός που εκπροσωπείται στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ


24.12.2019


Σε οριακό σημείο η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ λόγω των βλαβών
στα ασθενοφόρα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η μεγάλη δωρεά 143 ασθενοφόρων του ΙΣΝ έδωσε κυριολεκτικά το «φιλί της ζωής» στο ΕΚΑΒ πριν 2 χρόνια. Η μερική ανανέωση του στόλου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομή μας. Από την αρχή όμως φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα. Τα δείγματα (4 τύποι ασθενοφόρων) που ήρθαν παρέμειναν 3 μήνες κλειδωμένα στο προαύλιο χώρο. Δεν διατέθηκαν πιλοτικά στα πληρώματα για να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες ώστε να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία σε διόρθωση τους. Όταν το Σωματείο και η ΕΥΑΕ έβαλε θέμα στον τότε Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κο Καρακατσιανόπουλο για τα φορεία και τις καρέκλες, η απάντηση του ήταν ενδεικτική της αδιαφορίας του. «Δεν ξέρουν να τα δουλεύουν σωστά τα πληρώματα». Όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην συντήρηση των οχημάτων (μηχανικές αλλά και διασκευής) με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάστασή τους και πάλι δεν ανησύχησε κανείς από την Διοίκηση. Φροντίσανε μάλιστα να αποδυναμώσουν τον στόλο της Αθήνας. Πολλά από τα ταλαιπωρημένα ασθενοφόρα (σύνολο 25) που υπήρχαν μέχρι την δωρεά (με τα χιλιάδες χλμ από το 2004) αντί να παραμείνουν στο ΕΚΑΒ ως εφεδρικά παραχωρήθηκαν σε ΚΥ και συλλόγους. Κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός από την τότε Διοίκηση.
Το επόμενο χρονικό διάστημα (2018-2019) η μειωμένη δύναμη σε προσωπικό στα επείγοντα λόγω των πολλών μετακινήσεων και της έλλειψης προγραμματισμού εκ μέρους του Γραφείου Κίνησης με την συσσώρευση αδειών και ρεπό, οι λίγες σχετικά ακόμη βλάβες στα νέα ασθενοφόρα αλλά και η κυκλοφορία των τελευταίων παλαιών ασθενοφόρων είχαν ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην επιχειρησιακή δράση του ΕΚΑΒ. Μέχρι που το φθινόπωρο του 2019 αρχίσαμε να δίνουμε καθημερινά μάχη σαν υπηρεσία για να μπορέσουμε να έχουμε στην κίνηση τον ελάχιστο αριθμό ασθενοφόρων. Τα οχήματα και κατά συνέπεια οι Τομείς έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Δεν μας έφτανε το μειωμένο προσωπικό στα επείγοντα, πλέον δεν έχουμε και ασθενοφόρα να εργαστεί το κουρασμένο και εξουθενωμένο από τις συνεχείς μετακινήσεις (προς αναζήτηση ασθενοφόρου – κάθε μέρα διαφορετικό σημείο αλλαγής και ωράριο) προσωπικό. Η συνολική δύναμη των ασθενοφόρων στην Αττική καθηλωμένη σε οριακά επίπεδα και σε ποσοστά ασφαλείας.
Θα περίμενε κανείς ότι η υπογραφή της σύμβασης για τη δωρεάν συντήρηση και επισκευή των 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ της δωρεάς από το ΙΣΝ λόγω της λήξης των εγγυήσεων (από 27/12/2019 και μετά)  θα έδινε ένα τέλος στις πολυήμερες καθυστερήσεις.
Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κου Κικίλια, ο οποίος έκανε λόγω για «οριστική επίλυση του ζητήματος», η κατάσταση αντί να καλυτερεύσει, χειροτέρεψε. Το Σωματείο έκανε παρεμβάσεις στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κο Παπαευσταθίου και στον Υφυπουργό Υγείας κο Κοντοζαμάνη. Χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σήμερα σε σύνολο 66 νέων ασθενοφόρων οχημάτων της δωρεάς που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ Αθήνας (μαζί με Βοιωτία και Εύβοια) τα 36 είναι ακινητοποιημένα στα μόλις τέσσερα (4) συνεργεία της εταιρείας  στην Αττική (όπως ορίζει η σύμβαση που θα έλυνε το σοβαρό πρόβλημα….!) και άλλα 8-10 που τώρα είναι στην κίνηση έχουν προγραμματιστεί για αποκατάσταση βλαβών που έχουν. Αποδείχτηκε ότι τα ιδιωτικά συνεργεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΕΚΑΒ για άμεση και έγκαιρη επισκευή και αποκατάσταση των βλαβών. Εξάλλου δεν υπάρχει καμιά ρήτρα προτεραιότητας.  
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με βλάβες στην καμπίνα. Η διασκευή έχει γίνει στο εξωτερικό. Η σύμβαση παραπέμπει στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία με την σειρά της παραπέμπει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, οι οποίοι δεν υπάρχουν!
Ακόμη και αν αξιοποιήσει άμεσα η Διοίκηση του ΕΚΑΒ το ποσό των 150.000 ευρώ (μέρος της δωρεάς από το ΙΣΝ) για την προμήθεια ανταλλακτικών και αναλώσιμων προκειμένου να γίνονται επισκευές και συντήρηση από το ΕΚΑΒ, το Συνεργείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες συνθήκες γιατί έχει αφεθεί στην τύχη του. Χωρίς την κατάλληλη υποδομή (εργαλεία και κατάλληλα αναβατόρια) και τεχνογνωσία χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να συντηρεί και να επισκευάζει τα νέα ασθενοφόρα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία για παραλαβή από τα συνεργεία 15 ασθενοφόρων μέχρι τα Χριστούγεννα δεν τηρήθηκαν.
Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα αυτές τις ημέρες,  η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα έχουμε ασθενοφόρα να δουλέψουμε. Οι καθυστερήσεις στην παροχή των υπηρεσιών μας στους πολίτες θα είναι τεράστιες από μεγάλες που είναι σήμερα.
Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις προς την κατεύθυνση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ με:
 •  Χρηματοδότηση και συντονισμό όλων των μερών για την λειτουργία του στόλου μας
 • Αναβάθμιση του Συνεργείου (υλικοτεχνική υποδομή) και προσλήψεις τεχνικού προσωπικού.
 • Διαγωνισμό για την προμήθεια ασθενοφόρων από διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Κάθε καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ και τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Η παράταξη, που ήταν αποκλειστικός συνομιλητής της προηγούμενης διοίκησης, τηρώντας τότε σιγήν ιχθύος, αλλά δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα που μας περιγράφει, καταγγέλλει σήμερα την εποχή Καρακατσιανόπουλου, ως την πηγή του κακού, υποδέχεται τη σημερινή περιγράφοντας την συνεργασία στα ζητήματα που υπάρχουν προβλήματα, αλλά κι αυτή, δεν είναι όμως τέλεια... έχει τα κενά της!
  Άγνωστη παραμένει η θέση της συνεργαζόμενης παράταξης στο ΔΣ, αυτή της ΝΔ, αν συμφωνεί με την ανακοίνωση, τότε, γιατί δεν την υπογράφει;
  Οι λαγοί, δεν έλειψαν ποτέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αριθμ. 1654 (ΦΕΚ 1393/22.4.2019)
  Δωρεάν διάθεση ασθενοφόρου οχήματος από το Ε.Κ.Α.Β. στον Δήμο Φοινικαίων της Αλβανικής Δημοκρατίας

  ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις:…..
  2. Το με 1982/11-1-2019 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο μας διαβιβάζεται η ΣΥΝ 33/29-10-2018 (θέμα 45) απόφαση του ΔΣ του Ε.Κ.Α.Β. με την οποία παρέχεται σύμφωνη γνώμη για τη δωρεάν διάθεση του υπ' αριθμ. ΚΗΙ 6430 ασθενοφόρου οχήματος στον Δήμο Φοινικαίων στην Αλβανικής Δημοκρατίας προς ικανοποίηση αιτήματος του εν λόγω Δήμου.
  3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:
  Εγκρίνουμε τη δωρεάν διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου οχήματος μάρκας Citroen με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΙ 6430 και αριθμό πλαισίου VF778TMNB17425906, από το Ε.Κ.Α.Β. στον Δήμο Φοινικαίων της Αλβανικής Δημοκρατίας, στον οποίο κατοικούν Έλληνες στο γένος.
  Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της
  Κυβερνήσεως.
  Αθήνα, 14 Μαρτίου 2019
  Οι Υπουργοί
  Εξωτερικών Οικονομικών
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
  Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  ΜΑΡΙΑ - ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τι μας λέει το συγκεκριμένο σχόλιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews