ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/12/19

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές λυκείου από το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Ιατρικό Σύλλογο και ΕΚΑΒΤετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019
EKABNews

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση: μία μικρή προσπάθεια μπορεί να σώσει ζωή
goodnet.gr

Το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, ο Ιατρικός Σύλλογος και το ΕΚΑΒ ξεκίνησαν σεμινάρια σε μαθητές λυκείουΓενιές ρεθυμνιωτών που θα είναι εκπαιδευμένες στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι ο φιλόδοξος στόχος που έχουν θέσει ο Δήμος Ρεθύμνου και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Άννα Ελευθεριάδου και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του Γιώργος Στεφανάκης και ο τομέας ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, με τον εκπαιδευτή διασώστη Μανώλη Λέκκα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε χθες το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης μαθητών της πρώτης λυκείου των σχολείων του δήμου Ρεθύμνου στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τα πρώτα παιδιά που το παρακολούθησαν ήταν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου.

«Θα προσπαθήσουμε σαν τμήμα Παιδείας να δώσουμε αυτή την πνοή. Δηλαδή, να δώσουμε περιεχόμενο στην παιδεία με εναλλακτικούς τρόπους που είναι το ίδιο χρήσιμοι. Αυτό είναι μια σπουδαία δεξιότητα, καθώς τα εν λόγω παιδιά θα εκπαιδευτούν για να σώσουν μια ζωή.

Στο πρόγραμμα -που θα έχει δίωρη διάρκεια- έχουν δηλώσει συμμετοχή όλα τα σχολεία του Δήμου και συγκεκριμένα και τα 37 τμήματα της Ά Λυκείου, καθώς δεν πρόκειται για μία θεωρητική, αλλά για μια ουσιαστική βιωματική προσέγγιση. Διαλέξαμε την Α λυκείου με κριτήριο ότι τα παιδιά είναι αρκετά ρωμαλέα και μπορούν να μάθουν σωστά το αντικείμενο στο οποίο θα εκπαιδευτούν και παράλληλα είναι αρκετά νέα, ώστε να είναι δεκτικά σε μια τέτοια εξειδικευμένη γνώση», σημείωσε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν γιατροί, ιδιώτες και νοσοκομειακοί, και ήδη χθες πρώτη μέρα το σεμινάριο υλοποίησε η γιατρός Κάρεν Πολίτη.

“Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε στην πράξη τους πολίτες, αλλά και να τους μυήσουμε στην χρήση των εξωτερικών απινιδωτών, που ήδη έχουν τοποθετηθεί δύο στην πόλη μας (στο Δελφίνι και στην Κρήνη Ριμόντι) και πρόκειται για συσκευές που με απλούς τρόπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους είτε έχουν είτε δεν έχουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι αποτελεσματικοί”, είπε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Γιώργος Στεφανάκης, ενώ από το ΕΚΑΒ ο εκπαιδευτής – διασώστης Μανώλης Λέκκας σημείωσε: «Τα σεμινάρια που θα γίνουν είναι περίπου 23 και πιστεύω ότι αυτή η ενημέρωση στα παιδιά κάτι θα τους αφήσει έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να σώσουν στην κυριολεξία μια ζωή, προβαίνοντας σε συγκεκριμένους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο μας.
Πάντως, στον τομέα της εκπαίδευσης είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο Ρέθυμνο, διότι μία σωστή εκπαίδευση πάντα ξεκινά από τα παιδιά και από τα σχολεία. Ο λαός μας λέει ότι τα παιδιά απορροφούν τις γνώσεις σαν σφουγγάρι και αυτό είναι πραγματικότητα. Από την πολύχρονη εμπειρία μου που ανέρχεται περίπου στα 8 χιλιάδες άτομα εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, βλέπω ότι τα παιδιά είναι αυτά τα οποία στο τέλος θυμούνται μετά από χρόνια το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον και από τους πολίτες του Ρεθύμνου, αλλά θα χρειαζόταν ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα από όλους τους φορείς για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και να είναι εκεί που πρέπει στην συγκεκριμένη στιγμή και στην συγκεκριμένη ώρα».

ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑ

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό έλλειμμα στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και όπως τόνισε ο κ. Στεφανάκης, “μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η καρδιολογική κοινότητα παγκόσμια αλλά και στην χώρα μας είναι η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής και του αιφνίδιου θανάτου, του θανάτου δηλαδή, που οφείλεται σε καρδιολογικά αίτια και που είναι μία τραγική κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται μέσα σε λίγο χρόνο και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας ζωής. Αντίστοιχες εκπαιδεύσεις έχουμε κάνει και στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα σχολεία, σε ομάδες πολιτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ήταν φιλοδοξία μας να μπούμε στα σχολεία και να εκπαιδεύσουμε χρόνο με τον χρόνο νέες γενιές παιδιών που θα μπορούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους να δώσουν αυτές τις πολύτιμες πρώτες βοήθειες μέσα στα πρώτα λεπτά από την κατάρρευση ενός ανθρώπου δίπλα μας, που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος μετρά πάρα πολύ και είναι πολύ σημαντικό κάποιος να είναι εκπαιδευμένος στην παροχή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να μην είναι απλά μάρτυρας στον θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Σαν χώρα έχουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, διότι έχουμε μείνει πίσω στην εκπαίδευση του κοινού που φαίνεται από τις μελέτες χωρών που προηγούνται σε αυτά τα θέματα ότι όσο πιο πολλούς νέους εκπαιδεύσουμε και όσους περισσότερους εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές έχουμε, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβασή μας, αφού τα 2/3 αυτών των θανάτων συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου».

Πάντως, ο κ. Στεφανάκης τονίζει προς όλους εκείνους που ενδεχομένως θα φοβούνται να επέμβουν σε κάποιον που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή πως δεν υπάρχει κίνδυνος να του προκαλέσουν τίποτα παραπάνω από ό,τι έχει ήδη υποστεί. Μία ελλιπής ΚΑΡΠΑ, λέει, είναι καλύτερη από την καθόλου.

“Τα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι όποια προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να κάνεις σε έναν άνθρωπο είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.

Δεν πρόκειται να κάνεις κάτι λάθος, δεν πρόκειται να έχεις την ευθύνη ενός θανάτου.

Άρα η προσπάθεια ανάνηψης ειδικά αν έχεις κάποιες γνώσεις μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν άνθρωπο που κινδυνεύει”.

Δημοσιεύτηκε 3/12/2019

Πηγή: goodnet.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews