ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/12/19

Το SUPER ΕΚΑΒ του περασμένου αιώνα..


Αποστολές Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών στο Εξωτερικό

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019
EKABNews

Το SUPER ΕΚΑΒ του περασμένου αιώνα..

Γράφει ο Κωστόπουλος Ζαφείρης

Η γειτονική χώρα και ο εκεί ελληνισμός, δοκιμάζεται από τον απολίτιστο εγκέλαδο. Η έκκληση για βοήθεια δεδομένη και επιβεβλημένη από το μέγεθος της καταστροφής. Αριθμός  νεκρών, τραυματιών, καταρρεύσεις πολυώροφων κτιρίων, εγκλωβισμοί.
Η αποστολή ομάδας διασωστών είναι πράξη θεϊκή πράξη ουσιαστικής βοήθειας. Το ΕΚΑΒ έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία και γνώση, ιδιαίτερα το προσωπικό που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστροφές. Εμπειρία και γνώση που καταγράφεται από τότε που ήταν μικρό και δεν υπήρχαν και κινητά τηλέφωνα.
Ένα μικρό ΕΚΑΒΑΚΙ στημένο σε πολλά διάσπαρτα κτήρια με διάσπαρτες τις υπηρεσίες του και τις αποθήκες του αλλά με μεγάλη συνοχή και αρμονία με το ΕΣΥ, ανθρώπους με πολύ μεράκι που υπάρχουν και σήμερα που δημιούργησαν και μύησαν πολλούς ακόμη. Αυτό το ΕΚΑΒ με την ΕΤΙΚ που συμμετείχε δυναμικά και πρωταγωνιστούσε τόσο στις εντός χώρας καταστροφές με μεγάλο μερίδιο επιτυχίας όσο και εκτός χώρας. Συμμετείχε με την πρώτη κλήση για βοήθεια, άμεσα, στο σχεδιασμό της αποστολής πρώτο βήμα, με την ΕΤΙΚ δεύτερο βήμα, αλλά και σε συνέχεια με τα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα για τέτοιου είδους αποστολές.
Όπως την προστασία του κλιμακίου της ομάδας που βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής και επιχειρεί, την ιδιαίτερη μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένη βοήθεια στους απεγκλωβισμούς γιατί έχουν χαρακτηριστικά βαρέως πάσχοντος. Την άμεση και γρήγορη μεταφορά τους για αντιμετώπιση και νοσηλεία μέρους των πολλών τραυματιών ακόμη και στις χώρες που συμμετέχουν στην βοήθεια, ιδιαίτερα από τις όμορες.
Βέβαια τότε τα ΜΜΕ δεν προλάβαιναν να παρακολουθήσουν από την αρχή τον σχεδιασμό και την ώρα αναχώρησης της αποστολής. Δεν ήταν στο σχεδιασμό της πρώτης ενημέρωσης. Ελπίζω ταυτόχρονα με την ειδοποίηση των ΜΜΕ να υπήρξε και ειδοποίηση του ΕΚΑΒ για να σημάνει έναρξη προετοιμασίας για την ανταπόκριση στην κλήση για την βοήθεια. Χρήσιμο είναι στο τέλος να δούμε πώς ανταποκριθήκαμε στο κυνηγητό της «ΧΡΥΣΉΣ ΩΡΑΣ», του ενδεδειγμένου σχεδιασμού κινητοποίησης και συμμετοχής του ΕΚΑΒ-ΕΤΙΚ, υπολογίζοντας βέβαια και τον απαραίτητο χρόνο της συστέγασης, με υποδεέστερο τρόπο και χρόνο βέβαια..
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκέλαδος θυμήθηκε και εμάς αλλά στην θάλασσα, αν ήταν στη ξηρά;; Προφανώς ο απλός κόσμος θα ειδοποιούσε πρώτα το ΕΚΑΒ και μετά τα ΜΜΕ. Αυτά θα έρχονταν αργότερα μόνο σαν ειδικοί, με εικόνες και λόγια που καθηλώνουν, με την προώθηση δικών τους οραμάτων και πλάνων. Άλλωστε αυτή την προτεραιότητα μας δείχνουν τα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα.


Σεισμός στην Τουρκία 1999 – Αποστολή ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews