ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/1/20

12 λεπτά από Μύκονο-Σύρο… 30 λεπτά από Αεροδρόμιο στο Νοσοκομείο Σύρου!Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020
EKABNews

12 λεπτά από Μύκονο-Σύρο… 30 λεπτά από Αεροδρόμιο στο Νοσοκομείο Σύρου!
cyclades24.gr

Να χρειάζονται 12 -15 λεπτά πτήσης για την διαδρομή Μυκόνου – Σύρου και 30 λεπτά… για την διαδρομή Αεροδρομίου Σύρου – Νοσοκομείου Σύρου… Αυτά είναι τα παράλογα στο ΕΚΑΒ!Τεράστια μάχη δίνουν καθημερινά οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες διακομιδές ημερησίως. Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ δεν κοστολογούν την ζωή τους μέσα σ’ ένα πορτοφόλι, δεν ξοδεύουν την ψυχή τους στην μιζέρια, δεν το βάζουν κάτω όταν βρέχει… Λατρεύουν την βιοπάλη μέσα στο μπουρίνι, άλλωστε το χαμόγελο τους, γονατίζει και την πιο δυνατή μπόρα…

Από τον Οκτώβριο του 2016 , άρχισε να δραστηριοποιείται η βάση Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β στις Κυκλάδες με έδρα την Σύρο, σε άριστη συνεργασία με την Αεροπορία του Στρατού, με ελικόπτερο NH- 90 ή εναλλακτικά ελικόπτερο Chinook.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν χωρητικότητα δύο (2) φορείων (το ΝΗ- 90) και τεσσάρων (4) έως οκτώ (8) φορείων , σε πλήρη ανάπτυξη το Chinook. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά συχνά διακομίζουν δύο (2) ασθενείς με το ΝΗ-90 και έως τέσσερις (4) ασθενείς με το Chinook, με προορισμό το νοσοκομείο της Σύρου ή τα νοσοκομεία των Αθηνών.

Παρ ότι μία αεροδιακομιδή ασθενή έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και συχνά είναι επικίνδυνη , λόγω κακών καιρικών συνθηκών, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών στις Κυκλάδες .

Όμως προκύπτει ένα ενδουπηρεσιακό πρόβλημα που δυσχεραίνει το έργο της αεροδιακομιδής των ασθενών.

Στην Σύρο, υπάρχει το επίγειο ΕΚΑΒ, (δύο ασθενοφόρα, με πληρώματα – διασώστες ) που είναι επιφορτισμένο να καλύπτει όλο το νησί αλλά και να κάνει τις επίγειες διακομιδές των ασθενών των αεροδιακομιδών, από το αεροδρόμιο της Σύρου έως το νοσοκομείο της Σύρου.

Τα πληρώματα των διασωστών, δεν είναι αρκετά σε αριθμό για να στελεχώσουν και το δεύτερο ασθενοφόρο που υπάρχει στην διάθεση του ΕΚΑΒ στο νησί, επομένως σε λειτουργία βρίσκεται μόνο το ένα ασθενοφόρο.
Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ ,αναφέρει ότι “Στο ασθενοφόρο εργάζονται πάντα δύο άτομα και μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ή καταστάσεις ειδικών συνθηκών μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση, πάντοτε όμως με έγκριση και εντολή της Διοίκησης.” .

Εκμεταλλευόμενοι οι διασώστες του επίγειου ΕΚΑΒ αυτήν την αναφορά και εφ όσον δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑΒ για να κινούνται και τα δύο ασθενοφόρα του νησιού ταυτόχρονα προς το αεροδρόμιο, (με ένα άτομο το καθένα)  πιθανότατα ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ (;) να έρθουν με τα δύο ασθενοφόρα στο αεροδρόμιο της Σύρου, φυσικά δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάζοντας αλλά προτερήματα από την υγεία μας και φυσικά αυτή τη σκέψη μας θέλουμε να τη διαγράψουμε.

Αποτέλεσμα; Βαρέως πάσχοντες ασθενείς , οι οποίοι διακομίζονται από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων στην Σύρο, σε πτητικό χρόνο μόλις 12-15 λεπτών, να αναμένουν στην πίστα του αεροδρομίου της Σύρου (εντός του ελικοπτέρου με σβηστούς κινητήρες σε συνθήκες ψύχους τον χειμώνα και καύσωνα το καλοκαίρι), για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών , μέχρι να επανέλθει το ασθενοφόρο.

Μία κωμικοτραγική κατάσταση που θα πρέπει οι ιθύνοντες να απολογηθούν και να τους ενημερώσουμε οτι δημοσιεύουμε με κάθε βεβαιότητα την παραπάνω καταγγελία, ενώ υπάρχουν επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα αναφέρουμε.

Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά και οι ασθενείς με τους συνοδούς συγγενείς τους που περιμένουν εντός του ελικοπτέρου , αναρωτιούνται για ποιο λόγο συμβαίνει;

Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία τα τελευταία χρόνια, τις ελλείψεις προσωπικού και για τον αγώνα που δίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να τα βγάλουν εις πέρας.

Μέχρι να βρεθεί κάποια λύση, καλό θα ήταν κάποιοι να βάλουν λίγο πλάτη… και να κάνουν ότι μπορούν ώστε να εξυπηρετήσουν τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Εκτιμούμε πως θα υπάρχει συνεργασία και θα συνεπικουρήσει και ο υπεύθυνος των διασωστών του επίγειου ΕΚΑΒ στην Σύρο, καθώς επίσης και ο τοποθετημένος από την διοίκηση του ΕΚΑΒ, ιατρός εκτελών χρέη διευθυντή επίγειου ΕΚΑΒ Αιγαίου, με έδρα την Ρόδο.

Έως τότε… να σκεφτούμε το πόσο σημαντικό είναι η ζωή των συνανθρώπων μας και να κοιτάξουμε να βρούμε λύσεις, να απαιτήσουμε τόσο να κρατήσουμε τη πτητική βάση του ΕΚΑΒ με έδρα τη Σύρο, όσο και να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα των επίγειων διασωστών του ΕΚΑΒ με την έλλειψη προσωπικού.

Έχουμε αναρωτηθεί , αν οι ασθενείς των αεροδιακομιδών ήταν δικοί συγγενείς μας , τι θα κάναμε; Οψόμεθα…

Πηγή: cyclades24.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι εφάμιλλος μεταφορικών εταιρειών. Συγχαρητήρια στους διασώστες της Σύρου για το υψηλό επίπεδο ευθύνης και κατάρτισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στους Διασώστες,που έδειξαν υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και όχι φορτοεκφορτωτές άψυχων σωμάτων όπως θέλουν κάποιοι να δείχνουν και να πράττουν,για να δείξουν ανωτερότητα και ηρωισμό θεωρώντας ότι υποβαθμίζουν τους θεσμούς και τους εταίρους συναδέλφους.....Ααααχ ρε Έλληνα ΠΑΤΕΝΤΙΆΡΗ ΚΑΙ ΕΦΕΥΡΈΤΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews