ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/1/20

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ - Μεταφορά Πολυτραυματία - Χειρισμοί και αλλαγές θέσεις του ασθενούς - Επιταχύνσεις και Επιβραδύνσεις - Κραδασμοί, Δονήσεις, Θόρυβοι (Μέρος Έβδομο)Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020
EKABNews

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ - Μεταφορά Πολυτραυματία - Χειρισμοί και αλλαγές θέσεις του ασθενούς - Επιταχύνσεις και Επιβραδύνσεις - Κραδασμοί, Δονήσεις, Θόρυβοι (Μέρος Έβδομο)Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ

4.1 Κριτήρια επιλογής νοσοκομείου
Πριν ξεκινήσει η μεταφορά του ασθενούς πρέπει να επιλεχθεί το κατάλληλο νοσοκομείο. Κριτήριο για την επιλογή του νοσοκομείου δεν είναι μόνο η απόσταση αλλά και η ετοιμότητα και η καταλληλότητα για το συγκεκριμένο ασθενή. Στη χώρα, η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τους διασώστες.

Σε χώρες προηγμένες σε θέματα παροχής επείγουσας βοήθειας, τη ευθύνη επιλογής του νοσοκομείου την έχει το κέντρο επιχειρήσεων αφού ενημερωθεί εκτενώς για την κατάσταση του ασθενούς και τις ανάγκες του.

Επιπλέον, αναλαμβάνει και την ειδοποίηση του νοσοκομείου, έτσι ώστε, όταν φθάσει ο ασθενής να είναι πανέτοιμο το προσωπικό, ο εξοπλισμός και τα αναγκαία υλικά για να μη χαθεί ζωτικός χρόνος.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασθενής θα ταλαιπωρηθεί με άσκοπες και χρονοβόρες δευτερογενής διακομιδές, οι οποίες μπορεί να στοιχήσουν την ζωή σε ένα βιώσιμο περιστατικό.

4.2 Δευτερογενείς βλάβες 
Σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν κατά την μεταφορά, τα αίτια για δευτεροπαθείς βλάβες μπορούν να διακριθούν σε αίτια που προκαλούνται από 1) χειρισμούς και αλλαγές θέσεων του ασθενούς, 2) απότομες επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις του οχήματος,3) κραδασμούς, δονήσεις και θορύβους του οχήματος και τέλος 4) την θερμοκρασία.

4.2.1 Χειρισμοί και αλλαγές θέσεις του ασθενούς.
Παρά την αρχική σταθεροποίηση του ασθενούς κατά την μετακίνηση του από τον τόπο του ατυχήματος στο ασθενοφόρο υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθούν ή και να αφαιρεθούν φλεβικές γραμμές, ο αεραγωγός ή ο ενδοτραχειακός σωλήνας.

Ο περιορισμένος χώρος της καμπίνας του ασθενοφόρου και η αστάθεια του ατόμου που ασχολείται με τον ασθενή λόγω της κίνησης του οχήματος, περιορίζουν την δυνατότητα πραγματοποίησης λεπτών και σταθερών χειρισμών, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο αδέξιων χειρισμών.

Διασωληνωμένοι ασθενείς οι οποίοι αερίζονται με συσκευή ambu από μέλος του πληρώματος, συνήθως παρουσιάζουν διαταραχές στα αέρια του αίματος και κακή υποξαιμία λόγω κακού συγχρονισμού. Είναι προτιμότερο να υπάρχει φορητός αναπνευστήρας, μικρός σε μέγεθος και ελαφρύς. Μπορεί να συμβεί αλλαγή στη ροή των ροή των υγρών ή λάθος τοποθέτηση των ασκών, επιδεινώνοντας την αιμοδυναμική αστάθεια.

Επιπλέον, λόγω της μετακίνησης μπορεί να προκληθεί πόνος, μυϊκός σπασμός, μετατόπιση των επιφανειών των καταγμάτων και κάκωση αγγείων και νεύρων.

Η υποξία(ανεπάρκεια οξυγόνου στον εγκέφαλο), η υπερκαπνία, η υπόταση, το εγκεφαλικό οίδημα (πρήξιμο του εγκεφάλου), και η αυξημένη ενδοκράνια πίεση (η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης δευτερογενούς βλάβης στον εγκέφαλο, σε ασθενείς με ΚΕΚ.

Η ενδοκράνια πίεση μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας του οιδήματος ή της επίπτωσης που μπορεί να έχει μια μάζα, όπως μια αιμορραγία. Σαν αποτέλεσμα, η πίεση της αιματικής ροής του εγκεφάλου μειώνεται, με συνέπεια την ισχαιμία, (ανεπαρκής αιματική ροή).

Όταν η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου αυξάνεται τόσο πολύ, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό θάνατο ή εγκολεασμό, κατά τον οποίο μέρη του εγκεφάλου στραγγαλίζονται μέσα από οστέινες δομές του κρανίου.

4.2.2 Επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
Λόγω της αδράνειας, οι απότομες αυξομειώσεις της ταχύτητας του οχήματος μπορεί να προκαλέσουν μετακίνηση του αίματος από το κεφάλι πρός τα άκρα, και αντίστροφα. Αν ο ασθενής τοποθετηθεί με το κεφάλι προς τα πίσω, σε ένα απότομο φρενάρισμα κινδυνεύει να υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας της μετακίνησης του αίματος από το κεφάλι μπρος τα άκρα. Για αυτό το λόγο, η τοποθέτηση του ασθενούς καθιερώθηκε να γίνεται με το κεφάλι προς τα μπροστά.

4.2.3 Κραδασμοί, δονήσεις και θόρυβοι.
Επιτείνουν τον πόνο, ειδικά σε κατάγματα. Επίσης εκτός από τους θορύβους της κίνησης, σημαντικός είναι αυτός της σειρήνας ο οποίος προκαλεί έντονο άγχος στον ασθενή. Ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΚΕΚ και μπορεί να προκληθούν σπασμοί με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Επιπλέον η ακρόαση του ασθενούς είναι δυσχερής.

4.2.4 Θερμοκρασία.
Η απελευθέρωση του ασθενούς από τα ρούχα του, σε συνδυασμό με την έκθεση του στο ψύχος, αυξάνει την πιθανότητα υποθερμίας, ειδικά στους εγκληματίες. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται μίας χρήσεως ισοθερμικές κουβέρτες.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΜΑ: «ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΠ».
ΜΕΤΑΠΤ. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΑΡΜΑΤΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 2016

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 1/1/2020

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews