ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/1/20

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου στο βρεφονηπιακό Σχολείο – Νηπιαγωγείο «ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ»
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
EKABNews

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ στα "Μελισσάκια μας" (φώτος)
maleviziotis.gr


Με ξεχωριστό ενδιαφέρον και την απαιτούμενη προσοχή, οι γονείς και το προσωπικό του βρεφονηπιακού σχολείου – νηπιαγωγείου ΄΄ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ΄΄,  το πρωινό του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020 παρακολούθησαν το σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ Ηρακλείου Κρήτης.Η εκπαίδευση διήρκησε από τις 9 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι με τον ιατρό κο Μιχάλη Ζερβόπουλο, μέσω παρουσίασης θα ξεκινήσει την ομιλία του με τη σημασία της πρόληψης και της γνώσης και να αναπτύσσει διάφορα θέματα που αφορούν:

1). στη ρινορραγία και τους τρόπους αντιμετώπισης στα παιδιά και στους ενήλικες

2). πώς αντιδρούμε στα εγκαύματα πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού. Πώς προστατεύουμε,  πώς αξιολογούμε?

3). τι κάνουμε στην περίπτωση τραυματισμού, (μιας βλάβης που θα υποστεί το σώμα από εξωτερική αιτία).

4). ποια είναι τα στάδια που ακολουθούμε στην περίπτωση κοψίματος ή αιμορραγίας μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο.

5). πώς ελέγχουμε ένα παιδί ή έναν ενήλικα σε χτύπημα στο κεφάλι. Πώς ελέγχουμε το τραύμα, τι χρησιμοποιούμε και πώς ελέγχουμε τον ασθενή μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

6). με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τη λιποθυμία, (απώλεια των αισθήσεων),  ποια είναι η σειρά ελέγχου του ασθενούς.

7).ανέπτυξε τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί και πώς αντιμετωπίζονται, καθώς και ποια η διαφορά τους με τις επιληπτικές κρίσεις.

8). ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας αλλεργίας, τι αποφεύγουμε, πώς παρέχουμε βοήθεια και πώς αντιδρούμε στην περίπτωση σοβαρών αλλεργιών.
Οι γονείς παρακολούθησαν όλα τα παραπάνω και δημιουργήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος, μιας και οι ερωτήσεις για κάθε περίπτωση ήταν πολλές.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από το γιατρό κο Ζερβόπουλο και εξαιρετικοί διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι με  την πλήρη εκπαίδευση και τις γνώσεις τους βοήθησαν στην ενημέρωση όλων.

Συμμετείχαν οι διασώστες: κος Γιώργος Μαγκουφάκης,  ο  προϊστάμενος κος Ανδρέας Πυροβολάκης, ο κος Γιώργος Παγωμένος,  ο κο Κώστας Λαζαράκης και ο κος Εμμανουήλ Καλεμάκης.Στο διάλειμμα έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σχολείου με το μελισσο μπαμπά κο Γιάννη Κυριαζή να κερδίζει το τυχερό φλουρί.


Ο γιατρός του ΕΚΑΒ και οι διασώστες ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος που ήταν το πρακτικό- βιωματικό να αναλύοντας την αλυσίδα της επιβίωσης με την ΚΑΡΠΑ ( καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) και να εκπαιδεύουν τους παρευρισκόμενους με κούκλα και απινιδωτή στην εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ, στην περίπτωση ανάνηψης με τη δημιουργία σεναρίων, για τον τόπο ενός περιστατικού, την κλήση στο ΕΚΑΒ 112 ή 116,  τη μετάδοση όλων των πληροφοριών καθώς και την πρακτική άσκηση εφαρμογής ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή.

Οι γονείς και το προσωπικό μοιράστηκαν σε ομάδες και εφάρμοσαν όλα όσα διδάχτηκαν στο θεωρητικό μέρος, πάνω στις κούκλες και στη χρήση του απινιδωτή.

Επίσης εφαρμόστηκε στην πράξη η περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα σε παιδιά και ενήλικες.
Τα ερεθίσματα, οι πληροφορίες και οι γνώσεις πολλές.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου,  ευχαριστούν θερμά το ΕΚΑΒ Ηρακλείου Κρήτης για την τόσο αξιόλογη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση των πρώτων βοηθειών και της εφαρμογής ΚΑΡΠΑ.

Πραγματικά είναι ξεχωριστοί και σημαντικοί  άνθρωποι που διακατέχονται από ευαισθησία για την ανθρώπινη ύπαρξη ζωής και μεράκι, για την υπηρεσία που προσφέρουν χωρίς όρια και πλήρη κατάρτιση για το τόσο ευαίσθητο  αντικείμενό τους.

Άφησαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα:

Αγαπώ τη ζωή?

Σέβομαι τον εαυτό μου?

Εκτιμώ την ανθρώπινη ύπαρξη?

Αν η απάντηση είναι Ναι τότε……….. προστατεύω και αυτοπροστατεύομαι!!!

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Πηγή: maleviziotis.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews