ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/1/20

Από την Παρασκευή σε διαβούλευση το ν/σ του υπ. ΥγείαςΤετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
EKABNews

Από την Παρασκευή σε διαβούλευση το ν/σ του υπ. Υγείας
efsyn.gr

Ντάνι Βέργου

Σε διαβούλευση εισάγεται την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Στην παραπάνω ανακοίνωση προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί η δημόσια Υγεία, όπως είπε, είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Όσον αφορά την πρόληψη, μετά το κάπνισμα η κυβέρνηση στοχεύει στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ειδικότερα, ανέφερε πως θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως "η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη". Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε κινείται και το υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:
  • Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης
  • Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ
  • Εμβολιασμοί
  • Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός Έλεγχος
  • Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα
  • Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Ξεκινάμε εδώ από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Τα είχε πει ο πρωθυπουργός προεκλογικά
Στην ειδική εκδήλωση του κόμματος του για την Υγεία, προεκλογικά στις 23 Φεβρουαρίου 2019, ο σημερινος πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο πως αντιλαμβάνεται το κόμμα του την δημόσια υγεία και την προστασία της.

Το κράτος θα δίνει ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, ενιαίο για όλους, «πιο οργανωμένα», με μήνυμα που θα αποστέλλεται στο κινητό κάθε πολίτη όταν είναι η ώρα του», είχε τονίσει, τότε ο σημερινός υφυπουργός Υγείας ο Β. Κοντοζαμάνης.

Εξειδικεύοντας πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη συνέχεια είχε μίλησε για συστηματικούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους ακολουθώντας πέντε κανόνες πρόληψης που «πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους τους Έλληνες» και είναι οι εξής: «Στοπ στο κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, έλεγχος του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση, αλκοόλ με μέτρο».

Δημοσιεύτηκε 21/1/2020

Πηγή: efsyn.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews