ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/1/20

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ - ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ (Μέρος Τρίτο)
Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020
EKABNews

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ - ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ (Μέρος Τρίτο)


Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Εκτίμηση της σκηνής - Πρώτη προσέγγιση.

Με την άφιξη στον τόπο του ατυχήματος είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση της σκηνής.

Η εκτίμηση της σκηνής είναι μια γρήγορη αξιολόγηση της σκηνής και των περιβαλλοντικών στοιχείων, η οποία θα δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια της σκηνής, τυχόν μηχανισμούς κακώσεων και την φύση της ασθένειας πριν εισέλθετε σε αυτήν και ξεκινήσετε την φροντίδα των ασθενών.

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια του πληρώματος διάσωσης.

Συστατικά μέρη της εκτίμησης της σκηνής:

- Απομόνωση σωματικών ουσιών.
- Ασφάλεια της σκηνής
- Προσδιορισμός του μηχανισμού κάκωσης/φύσης της ασθένειας.
- Προσδιορισμός του αριθμού των ασθενών
- Κλήση επιπρόσθετης βοήθειας
- Μέριμνα για την ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Ο διασώστης προσεγγίζει το τραυματία το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκλωβισμένος ή όχι, και προβαίνει σε πρωτογενή εκτίμηση και ανάνηψη. Αν ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του, του εξηγεί τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, όπως τον απεγκλωβισμό, τη μετακίνηση και την μεταφορά του στο πλησιέστερο κατάλληλο νοσοκομείο, τον ενθαρρύνει και του προσφέρει την αναγκαία βοήθεια.

Η πιθανότητα να επέλθει θάνατος μετά από τραυματισμό είναι αυξημένη σε τρείς χρονικές περιόδους.

Κατά την πρώτη περίοδο ο θάνατος επέρχεται λίγα λεπτά μετά το ατύχημα και οφείλεται συνήθως σε ρήξη αορτής, σε βλάβη της ανώτερης αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού ή σε βαρύ εγκεφαλικό τραύμα .

Κατά την δεύτερη περίοδο ο θάνατος επέρχεται τις επόμενες ώρες και οφείλεται κυρίως σε καταστάσεις που προκαλούν υποξία και υπογκαιμία.

Κατά την τρίτη περίοδο ο θάνατος επέρχεται λίγες ημέρες μετά το ατύχημα και προκαλείται από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση την πρώτη «χρυσή ώρα» ελλατώνει την θνητότητα και νοσηρότητα της δεύτερης και τρίτης περιόδου. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το ατύχημα μέχρι την οριστική αντιμετώπιση και η ποιότητα θεραπείας είναι καθοριστικά για την έκβαση του τραύματος. Πρέπει λοιπόν να καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης της καθυστέρησης τόσο εξωνοσοκομειακά όσο και ενδονοσοκομειακά.

Παρόλο ότι έχει δοθεί έμφαση στην επί τόπου αντιμετώπιση του πολυτραυματία από τα προσωπικό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΚΑΒ), έχει σαφώς καταδειχτεί ότι η μεταφορά του σε κέντρο με την κατάλληλη υποδομή και εξειδικευμένες υπηρεσίες, πρέπει να γίνει το δυνατό συντομότερα.

 Για την υλοποίηση του δόγματος «της χρυσής ώρας του επείγοντος», υπάρχουν διεθνώς δύο προσεγγίσεις στην Επείγουσα Πρωτοβάθμια Ιατρική (Ε.Π.Ι) που βασίζονται σε διαφορετικά συστήματα με διαφορετικές ανάγκες και φιλοσοφία:

-Scoop and run ή run and go (μάζεψε και φύγε)

Η προσέγγιση αυτή απαιτεί περισυλλογή με ελάχιστη θεραπεία, όπως ΚΑΡΠΑ στον τόπο του συμβάντος και ταχύτατη μεταφορά. Η προσέγγιση αυτή ισχύει κυρίως για το τραύμα στις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιείται κυρίως παραϊατρικό προσωπικό. Το American College of surgeons στις οδηγίες για το τραύμα δίδει τις οδηγίες για όλα τα είδη του τραύματος, είτε πρόκειται για τραύμα στη καρδιά, το πόδι, το κεφάλι, τους αεραγωγούς, παρόλο ότι το τραύμα είναι ομάδα καταστάσεων και όχι νόσος. Εντούτοις, παρόλο ότι οι στόχοι είναι ίδιοι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική, για παράδειγμα ο αεραγωγός πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ενώ το τραύμα της καρδιάς χρειάζεται ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση.

-Stay and play (μείνε και εφάρμοσε επί τόπου αντιμετώπιση)

Η προσέγγιση αυτή απαιτεί επιτόπου αντιμετώπιση με άμεση έναρξη της υποστηρικτικής θεραπείας. Η προσέγγιση αυτή απαιτεί επί τόπου αντιμετώπιση με άμεση έναρξη της υποστηρικτικής θεραπείας. Η προσέγγιση αυτή ισχύει κυρίως στην Ευρώπη, όπου το σύστημα στηρίζεται σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Σήμερα πιστεύεται ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και βασισμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς με αποτέλεσμα αυτές οι δύο προσεγγίσεις να έχουν ενσωματωθεί σε μια κοινή προσέγγιση:

 -Ταχεία παρέμβαση και άμεση υποστήριξη.
 -Ταχεία μεταφορά με υποστήριξη.ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΜΑ: «ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΠ».
ΜΕΤΑΠΤ. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΑΡΜΑΤΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 2016

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 8/12/2019


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews