ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/2/20

Στο έλεος των ελλείψεων τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου! Χωρίς προσωπικό και εξοπλισμόΠέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Στο έλεος των ελλείψεων τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου! Χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό
healthreport.gr

Μαρία Γλένη

Μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό ακόμη και σε βασικές ειδικότητες γιατρών αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου τα οποία ειδικά τους θερινούς μήνες εξυπηρετούν διπλάσια περιστατικά.

Ομάδα γιατρών της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε περιοδεία στις συγκεκριμένες δομές.Όπως διαπίστωσαν και στα τρία Κέντρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.Συγκεκριμένα:

Στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί όπου οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.

Το ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1
ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.

Στο ΚΥ Λαυρίου δε, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.Ελλείψεις εξοπλισμού

Σύμφωνα με την αυτοψία των νοσοκομειακών γιατρών ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Στα Σπάτα το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα.

Στο Μαρκόπουλο δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια. Οι οδοντίατροι του κέντρου προσφέρουν μεγάλο έργο προληπτικής ιατρικής στην περιοχή. Ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος.Στο Λαύριο υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρα μόνο κάποια απογεύματα.

Οι χώροι και στα τρία Κέντρα Υγείας είναι ασφυκτικά μικροί για ασθενείς και προσωπικό και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των Υ.Πε έχουν γνωμοδοτήσει και υπάρχει επαρκής χώρος για κτιριολογική επέκταση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, η υποστελέχωση όλων των δομών υγείας και η χρήση μη μόνιμου προσωπικού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ΕΣΥ.

Πηγή: healthreport.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews