ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/2/20

Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου, Βίντεο


Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου
rodiaki.gr

Πραγματοποιήθηκε χθες με ιδιαίτερη επιτυχία

Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου
Ροδιακή Εφημερίδα

18 Φεβ 2020

Άσκηση για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού έγινε στο νοσοκομείο της Ρόδου

Άσκηση για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού που πιθανόν να παραπέμπει σε κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Ρόδου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης από το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς για κρούσματα του θανατηφόρου ιού που πιθανόν να σημειωθούν και στη χώρα μας.

Το σενάριο της άσκησης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας περιλάμβανε την ύπαρξη ύποπτου περιστατικού σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου.

Αρχικά το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει το ύποπτο περιστατικό από το κρουαζιερόπλοιο.


Α. διασώστης του ΕΚΑΒ έχει μεταφέρει και έχει παραδώσει στα ΤΕΠ την ασθενή από το κρουαζιερόπλοιο

Στη συνέχεια ενημερώνεται ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης,  ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ο διευθυντής της εφημερεύουσας παθολογικής κλινικής και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φέρνει το περιστατικό ύποπτου κρούσματος στον ειδικό χώρο εξέτασης που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο ασθενής φορά απλή χειρουργική μάσκα και ενημερώνεται ο γιατρός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών κ. Γερασκλής και ο τομεάρχης Νοσηλευτικής. Υπηρεσίας κ. Ζιώγας και παραλαμβάνουν τον ασθενή παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.


Β. Tο περιστατικό έχει μεταφερθεί στον θάλαμο  αρνητικής πίεσης καθώς μετά τις πρώτες εξετάσεις αποφασίστηκε ότι χρήζει νοσηλείας

Ο ασθενής εξετάζεται και κρίνεται αναγκαία η διενέργεια ακτινογραφίας με το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα που βρίσκεται στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  ενώ ο χειριστής του παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κρίνεται αναγκαίο το περιστατικό να τύχει νοσηλείας. Ο γιατρός των ΤΕΠ ενημερώνει τηλεφωνικά το γιατρό που βρίσκεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για την κατάσταση του ασθενούς.

Ενημερώνεται ο διασώστης κ. Παπακωνσταντίνου και αφού πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας μεταφέρει με καρέκλα τον ασθενή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης από τον εξωτερικό διάδρομο του μικροβιολογικού εργαστηρίου προς τη νευρολογική κλινική.

Προηγουμένως το προσωπικό ασφαλείας έχει φροντίσει ώστε στο διάδρομο των ΤΕΠ να μην υπάρχουν άλλοι ασθενείς ούτε συνοδοί καθώς και σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ασθενής.Γ. Γίνεται λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος  το οποίο συσκευάζεται με προσοχή για να σταλεί  στο Ινστιτούτο Pasteur

Παραλαμβάνουν τον ασθενή αφού έχουν πάρει μέτρα ατομικής προστασίας ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής κ. Καραταπάνης, ο ειδικευόμενος γιατρός κ. Παπακωνσταντίνου και η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων  κ. Βλαχίδη.  Προσφέρουν την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα και στη συνέχεια γίνεται λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος.

Το φιαλίδιο με το επίχρισμα συσκευάζεται σε ειδική τριπλή συσκευασία από τη Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων.   Ειδοποιείται στη συνέχεια η ταχυμεταφορά για να παραλάβει το ύποπτο δείγμα και να σταλεί προς επιβεβαίωση στο ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Ρόδου δεν εντάσσεται στα νοσοκομεία αναφοράς, κάτι που σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο εντοπισμό κρούσματος θα γίνει μεταφορά του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο της χώρας.


Δ. Η άσκηση έληξε. Όσοι συμμετείχαν δέχτηκαν συγχαρητήρια

Στο πλαίσιο δηλώσεών του ο διοικητής του νοσοκομείου μας Γρηγόρης Ρουμάνης ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα έχουμε σχεδιάσει μία άσκηση για την αντιμετώπιση ενός κρούσματος κορωνοϊού.  Το σενάριο περιλάμβανε την ειδοποίηση από το λιμενικό για κρούσμα σε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Ρόδου.  Το νοσοκομείο μας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, που σημαίνει ότι μετά τις αρχικές εξετάσεις και τα πρώτα αποτελέσματα εφόσον υπάρχει θετικό δείγμα, ενημερώνονται οι προϊστάμενοί μας και στη συνέχεια γίνεται η διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς.  Σε ό,τι αφορά τα υλικά, τον εξοπλισμό και τα μέσα υπάρχουν όλα σε επαρκή ποσότητα για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού».

Δημοσιεύτηκε 18/02/2020

Πηγή: rodiaki.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews