ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/2/20

Ο Ανδρέας Ξανθός για το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά διασώστη του ΕΚΑΒ: Υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει έμπρακτα το έργο τουςΤετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Ο Ανδρέας Ξανθός το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά διασώστη του ΕΚΑΒ: Υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει έμπρακτα το έργο τους
avgi.gr


"Είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους επαγγελματίες Υγείας και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ που μοχθούν καθημερινά και υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών" τονίζει σε δήλωση του ο Ανδρέας Ξανθός

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά διασώστη του ΕΚΑΒ

Το πρόσφατο περιστατικό βιαιοπραγίας από ομάδα νεαρών «νταήδων» εναντίον διασώστη του ΕΚΑΒ στη Νέα Αλικαρνασσό  Ηρακλείου, αναδεικνύει κατ’ αρχήν μια πολύ σοβαρή κοινωνική παθογένεια (την καταφυγή μιας όχι και τόσο ευκαταφρόνητης μερίδας της κοινωνίας στον τραμπουκισμό και στη βία «δι’ ασήμαντον αφορμήν») η οποία προφανώς χρειάζεται συνολικότερη  αντιμετώπιση. 

Ταυτόχρονα όμως, ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του διασώστη επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη «θωράκισης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του από συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα όσων εμπλέκονται στη λειτουργία του ΕΣΥ και ιδιαίτερα ζωτικών και ευαίσθητων τμημάτων όπως το ΕΚΑΒ και τα ΤΕΠ.

Η αυξημένη συχνότητα τέτοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια και οι εύλογες αντιδράσεις των εκπροσώπων των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα ΚΥ και το ΕΚΑΒ, οδήγησαν το Υπουργείο Υγείας στην προετοιμασία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αυστηροποιούσε το θεσμικό πλαίσιο με στόχο  την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση την οποία εισηγήθηκε η προηγούμενη Διοίκηση  του ΕΚΑΒ, δεν προχώρησε λόγω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και έμεινε σε εκκρεμότητα.  Με αφορμή την τελευταία πράξη ωμής και εγκληματικής βίας κατά εργαζόμενου του ΕΚΑΒ και με δεδομένο ότι ο σημερινός Υπουργός Υγείας  κ. Κικίλιας έχει δεσμευτεί δημόσια για την ανάγκη  θεσμοθέτησης πρόσθετων μέτρων προστασίας των εργαζομένων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να επανέλθει μια τέτοιου τύπου ρύθμιση για ψήφιση στη Βουλή.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους επαγγελματίες Υγείας και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ  που μοχθούν καθημερινά και υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών, να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους διασφαλίζοντας περιβάλλον ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους ίδιους και για τους ασθενείς.

Πηγή: avgi.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Προφανώς και οι συνάδελφοι των ΤΕΠ (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ειδικευόμενοι ιατροί, σεκιουριτάδες κλπ) αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στα γενικές εφημερίες. Δεν είναι βέβαια καθημερινό, δεν είναι τόσο συχνό και κυρίως δεν είναι τόσο ευάλωτοι. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ εργάζονται όμως έξω και απομονωμένοι οπότε είναι πολύ ευκολότεροι στόχοι. Το δε ασθενοφόρο και τα εφόδια του μένουν επί αρκετή ώρα απροστάτευτοι οπότε διάφοροι μπαίνουν στον πειρασμό για κακοποιό δράση. Σε περιπτώσεις διεγερτικού ασθενούς ο διασώστης δεν διαθέτει την «πολυτέλεια» της φαρμακευτικής καταστολής. Σε αντίθεση με τον στεγασμένο χώρο των υγειονομικών υπηρεσιών δεν υπάρχει κάποιου είδους υπηρεσία ασφαλείας στην οποία να μπορεί να απευθυνθεί παρά μόνο στην Άμεσο Δράση. Οπότε σωστή είναι η καθολίκευση των μέτρων αυξημένης νομοθετικής προστασίας για κάθε υγειονομικό αλλά ιδιαίτερη αυστηρότητα χρειάζεται για τα ασθενοφόρα των επειγόντων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε μου -ενεργό πλήρωμα ασθενοφόρου- μιλάς για τα αυτονόητα. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και άλλο τόσο γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Απλώς το ξύλο δεν πέφτει στη δικιά τους τη καμπούρα, οπότε, όσο είναι άδαρτοι δεν το εκλαμβάνουν ως ζήτημα προς άμεση επίλυση. Τα επιχειρήματα για το θέμα της βίας είναι πολλά και δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο για να πείσουμε κανέναν. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναφέρει ρητά ότι τα ασθενοφόρα και οι διασώστες εργαζόμενοι σ αυτά προστατεύονται από διεθνής συνθήκες. Επίσης το δίκαιο του πολέμου, σύμφωνα με τη διεθνή αμνηστία, χαρακτηρίζει ως έγκλημα πολέμου την επίθεση σε ασθενοφόρο και στους διασώστες. Η μη εναρμόνιση-άρνηση της Ελληνικής νομοθεσίας στο σχετικό θέμα κάτι δείχνει και το έχουμε καταλάβει.

  Παπαστεργιόπουλος Φίλιππος
  Διασώστης ΕΚΑΒ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σιγά μην σε φροντίσουν σαν τους εφοριακούς. Κούνια που σε κούναγε! Και η διοίκηση που δεν παρέστη νομικά ούτε μια ανακοίνωση της προκοπής δεν κατάφερε να βγάλει; Ούτε μια φωτογραφία των αρμοδίων να εκφράζουν την συντριβή τους από το ανακαινισμένο γραφείο τους; Τι περιμένουν να μας καθαρίσουν για να στείλουνε στεφάνι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τώρα που περνάει το τρίωρο η ανταπόκριση της υπηρεσίας στις κλήσεις των Αθηναίων θα μας περιμένουν σίγουρα …. με λουλούδια για τις κυρίες και γλυκά για τους κυρίους. Επίσης ας πούμε στην Αστυνομία όσο γρήγορα πάμε εμείς όταν μας καλούνε άλλο τόσο γρήγορα να τρέχουνε κι αυτοί όποτε τους καλούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews