ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/2/20

Ερώτηση Αν. Πουλά από το ΚΙΝΑΛ για την «Αντιμετώπιση περιστατικών βίας σε βάρος του προσωπικού νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ»Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, τον τελευταίο χρόνο.
Τα περιστατικά αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή λεκτικής ή φυσικής βίας που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων και κατά συνέπεια παρεμποδίζεται και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και τη ζωή των ασθενών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το φαινόμενο αυτό, που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, οφείλεται στο έντονο στρες και στην κακή ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και των συγγενών τους, στις συνθήκες νοσηλείας, στις υποδομές και στο χρόνο εξυπηρέτησης.  Πόσο μάλλον στη χώρα μας που επικρατούν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ελλιπείς υποδομές στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος απαιτεί συνολικό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μονάδας αλλά και θα εισάγει παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο με πολιτικές πρόληψης της βίας, ενίσχυση της φύλαξης και μέτρα που θα επιχειρούν να  αντιμετωπίσουν τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Όπως η πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων που θα προσφέρουν πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση στους ασθενείς και καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.
Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ από βιαιοπραγίες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ελαχιστοποίηση και εξάλειψη των περιστατικών βίας σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ;
  2. Πότε σχεδιάζετε να φέρετε σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχετε προαναγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019; 


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς
Μπαράν Μπουρχάν


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews