ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5/2/20

Η επίδραση της εργασίας στην υγεία των Διασωστών - Ανασκόπηση βιβλιογραφικών δεδομένων για τις μυοσκελετικές διαταραχές των Διασωστών

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Η επίδραση της εργασίας στην υγεία των Διασωστών - Ανασκόπηση βιβλιογραφικών δεδομένων για τις μυοσκελετικές διαταραχές των Διασωστών


Η επίδραση της εργασίας στην υγεία των Διασωστών

Είναι πλέον κοινά διαπιστωμένο πως η υγεία και η ασθένεια δεν είναι απλώς βιολογικά καθορισμένα φαινόμενα, αλλά κοινωνικά προσδιορισμένες καταστάσεις δεδομένου ότι δεν σχετίζονται μόνο με αλλαγές στη φυσιολογία αλλά επηρεάζονται από το κοινωνικό και το ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο γεννιέται, μεγαλώνει, ζει, εκπαιδεύεται και εργάζεται.

Η εργασία αναντίρρητα, επομένως, αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που επηρεάζει την υγεία άμεσα, είτε με ήπιες είτε με βλαπτικές επιδράσεις που αφορούν συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών νόσων όσο και έμμεσα [4].

Η σχέση, μάλιστα, της υγείας με την εργασία γίνεται αντικείμενο μελέτης από πολύ παλιά. Ήδη από την εποχή του Ηροδότου διαπιστώνεται ότι οι μονότονες χειρωνακτικές εργασίες, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η εργασία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς και η επιβάρυνση των μυών και του σκελετού από την καθημερινή «άρση βαρών», είναι στενά συνυφασμένες με την εμφάνιση ασθενειών [5].

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια και παρά την βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, η εργασία συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία του ατόμου και να θεωρείται αιτία καταπόνησης και συχνός λόγος απουσίας του εργαζόμενου με μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.


Παρά τις διαφορές που έχουν παρατηρηθεί από τον ΠΟΥ [6], στο προσωπικό στελέχωσης των ασθενοφόρων, στην εκπαίδευση του και στο καθηκοντολόγιό του ως προς την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας που επανδρώνουν τα ασθενοφόρα και παρέχουν προνοσοκομειακή φροντίδα, «απειλούνται» από ψυχικές διαταραχές και σωματικές ασθένειες, λόγω επαγγέλματος [7].

Ως αποτέλεσμα των δυσχερών συνθηκών εργασίας, οι επαγγελματίες που εργάζονται στα ασθενοφόρα και οδηγούν τα υπηρεσιακά οχήματα κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, υπόκεινται σε προβλήματα υγείας[8] σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας [9].

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα συχνά αναλαμβάνουν ταχεία δράση και παρέχουν ιατρική περίθαλψη κάτω από αντίξοες, άγνωστες συνθήκες, ενώ, επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια του περιστατικού «παρακολουθούνται» από συγγενείς ασθενών ή τυχόν παρευρισκόμενους στο σημείο συμβάντος [10].

Έτι περαιτέρω, έχουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες και μη συγκεκριμένες απειλές, όπως η πιθανότητα μόλυνσης από νοσούντες ή οι επιθέσεις από βίαιους και ψυχιατρικούς ασθενείς [11].

Το προσωπικό των ασθενοφόρων, επίσης, καλείται να αντιμετωπίσει ασθενείς με χρόνια νοσήματα που τους μεταφέρει σε υγειονομικό σχηματισμό παρέχοντάς τους κατάλληλη φροντίδα, η οποία επιβάλλει διαφορετικές συναισθηματικές απαιτήσεις [12].

Από τα ανωτέρω γίνεται καταφανές πως η διατήρηση της κατάστασης της υγείας του προσωπικού των ασθενοφόρων σε ένα καλό επίπεδο έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ποιότητα της φροντίδας του ασθενούς, αφού η καλή υγεία είναι κύρια πηγή κοινωνικής, οικονομικής και προσωπικής ανάπτυξης
Institutional

Ανασκόπηση βιβλιογραφικών δεδομένων για τις μυοσκελετικές διαταραχές των Διασωστών 

Η έρευνα για την υγεία στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών βασίζεται στην υπόθεση ότι η εν λόγω εργασία είναι εγγενώς αγχωτική [40].

Μέχρι πρόσφατα, η επαγγελματική υγεία των ατόμων που εργάζονται στα ασθενοφόρα, έχει τύχει μικρής προσοχής από τους ερευνητές.

Τα τελευταία όμως χρόνια, οι ερευνητές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, ότι το προσωπικό των ασθενοφόρων, κινδυνεύει από προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία τους [18,19]. Παρά του ότι είναι γνωστές οι υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος (συχνή και βαριά ανύψωση), συγκριτικά λίγη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο θέμα των μυοσκελετικών κακώσεων [35].

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιευμένων ερευνών έχει επικεντρωθεί στην επικράτηση των ψυχικών παθήσεων (μετατραυματικό στρες), λόγω των επιπτώσεων της έκθεσης των Διασωστών σε οδυνηρά γεγονότα ή μεγάλες μαζικές καταστροφές [41-49], ενώ αρκετές μελέτες έχουν δημοσιευθεί με πολύ ευρύτερο πεδίο προβλημάτων υγείας, πέρα από το stress.

Σχετικά με τις μυοσκελετικές κακώσεις που υπόκεινται τα άτομα που εργάζονται στα ασθενοφόρα ένας μικρός αριθμός μελετών έχει δημοσιευθεί [15,50-53].

Σε σχετική μελέτη για τον επιπολασμό των μυοσκελετικών διαταραχών, με τη συμμετοχή 1500 διασωστών στη Σουηδία [50], η ετήσια συχνότητα μυοσκελετικών διαταραχών στον αυχένα και τους ώμους ήταν 49%, ενώ για την πλάτη 53%.

Για τη διερεύνηση των μυοσκελετικών διαταραχών στους Διασώστες της Σουηδίας χρησιμοποιήθηκε το τυποποιημένο ερωτηματολόγιο «Nordic»-(SNQ), ενώ έγινε συσχέτιση των ΜΣΔ με διάφορους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας τη Σουηδική έκδοση του ερωτηματολογίου «Job Content Questionnaire»[54]. 

Παρόμοια στην Ιαπωνία [15], διερευνήθηκε η σωματική καταπόνηση 1551 διασωστών, αξιολογώντας 10 μέρη του σώματος (τον αυχένα, τους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς και τα χέρια, άνω μέρος της ράχης, κάτω μέρος της ράχης, τους γοφούς και τους αστραγάλους και τα πόδια) και παρατηρήθηκε ετήσια συχνότητα μυοσκελετικών διαταραχών στον αυχένα και τους ώμους 35% και στην πλάτη 67%.

Μία άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ [53] διερεύνησε τις μυοσκελετικές παθήσεις χαμηλά στην πλάτη από ένα μικρό μη αντιπροσωπευτικό δείγμα των 38 εργαζομένων στις υπηρεσίες ασθενοφόρων ενός νοσοκομείου, εκ των οποίων το 34,2% αναφέρει ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της ράχης (οσφυική περιοχή) τους τελευταίους 12 μήνες. Οι μεταβλητές έκβασης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας την κινεζική εκδοχή του τυποποιημένου ερωτηματολόγιου Nordic. 

Ερευνητικά δεδομένα επίσης υποστηρίζουν ότι ο επιπολασμός της πρόωρης συνταξιοδότησης του προσωπικού ασθενοφόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου  και της Ιαπωνίας οφείλεται σε μυοσκελετικές διαταραχές [15,55,56].

Οι συγγραφείς μιας ερευνητικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε διασώστες της Δανίας, με σκοπό τον επιπολασμό του μυοσκελετικού πόνου και τη διερεύνηση ψυχοκοινωνικών παραγόντων,  καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το προσωπικό των ασθενοφόρων έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μυοσκελετικού πόνου από άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε συναισθηματικές απαιτήσεις λόγω επαγγέλματος. Οι απαιτήσεις αυτές συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κακής ψυχικής υγείας και κακής ποιότητας ύπνου [57]. 

Σε άλλη έρευνα της διεθνούς βιβλιογραφίας [58] έχει βρεθεί ότι οι άνδρες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα υποφέρουν πιο συχνά από πόνο στον αυχένα 14,7% έναντι ανδρών εργαζομένων του γενικού πληθυσμού 11,2%,στο άνω μέρος της ράχης 9,4% έναντι 6% και στο κάτω μέρος της ράχης 22,1% έναντι 14,0%, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα ζητούν πιο συχνά τη βοήθεια ειδικού 11,7% έναντι ατόμων του γενικού πληθυσμού 4,5% 

Σε μελέτη ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας [59], με στόχο τον εντοπισμό όλων των μελετών, που εξετάζουν τον ρόλο των ψυχοκοινωνικών πτυχών σε σχέση με τον πόνο στην πλάτη, τον ώμο, τον αυχένα, τον βραχίονα και το γόνατο στον εργασιακό χώρο, στις περισσότερες έρευνες βρέθηκαν στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ ψυχοκοινωνικών παραγόντων και μυοσκελετικών διαταραχών.

Πιο συγκεκριμένα, κατεγράφησαν ως αρνητικοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες οι υψηλές εργασιακές απατήσεις, η χαμηλή ικανοποίηση από το εργασιακό περιβάλλον, η χαμηλή υποστήριξη από τον φορέα εργασίας, ενώ λιγότερες έρευνες συμπέραναν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση με τις χαμηλές εργασιακές απαιτήσεις και τη χαμηλή αυτονομία στο φορέα εργασίας.

Προηγούμενες μελέτες, μέσω παρατήρησης, έχουν επίσης επαληθεύσει τη συσχέτιση μεταξύ των υψηλών εργασιακών απαιτήσεων του επαγγέλματος του Διασώστη (ανύψωση φορείου/μεταφορά ασθενών, δύναμη/αντοχή και συντονισμός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, άβολες στάσεις των Διασωστών στο ασθενοφόρο, με τους εν λόγω παράγοντες [39,60,61].

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
« Οι μυοσκελετικές διαταραχές (ΜΣΔ) στους παρόχους της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας»
Φράγιου Ασπασία Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων Διασώστρια ΕΚΑΒ 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ


Δημοσιεύτηκε 03/02/2020


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews