ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/2/20

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ – ΚΑΡΠΑ – B.L.SΚυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ – ΚΑΡΠΑ – B.L.S
Αρχές

Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο)
Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:
Α. Ένας ανοικτός και καθαρός ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
Β. Η ΑΝΑΠΝΟΗ - η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
Γ. Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.
Οι  αιφνίδιες  καρδιακές  ανακοπές,  είναι  μία από  τις  πρώτες  αιτίες  θανάτου  στην Ευρώπη,  καθώς  υπολογίζονται  700.000 περιστατικά ετησίως

Αναζωογόνηση

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών. Μπορεί να αφορά απλά στη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενή στο πλάι' ή μπορεί να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές του (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα.

Τι είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ονομάζεται η τεχνική η οποία αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και διασωστικές αναπνοές.
Εφαρμόζουμε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), εφόσον διαπιστώσουμε ότι ένα θύμα δεν αναπνέει, προκειμένου να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό του οξυγονωμένο.
Είναι γνωστή επίσης και ως "το φιλί της ζωής".
Η  έγκαιρη  έναρξη  Βασικής  ΚΑΡΠΑ  από  τους παρευρισκόμενους,  μπορεί  να  διπλασιάσει  ή και  να  τριπλασιάσει  τα  ποσοστά  επιβίωσης των  θυμάτων  καρδιακής  ανακοπής,  κυρίως συνεπεία Κοιλιακής Μαρμαρυγής.

Τι είναι η Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS = Basic Life Support)

Βασική Υποστήριξη της Ζωής ονομάζεται το σύνολο των τεχνικών εφαρμογών με σκοπό την αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών. Τα απειλητικά για τη ζωή περιστατικά είναι εκείνα τα οποία οδηγούν στην Καρδιοαναπνευστική Παύση.
Στο σύνολο των τεχνικών εφαρμογών για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής, περιλαμβάνεται και η Καρδιοπνευμονική Αναζωόγονηση (ΚΑΡΠΑ).
Η "Βασική Υποστήριξη της ζωής" περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.
Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες).
Πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς θα καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ)

Σε μια περίπτωση ανακοπής καρδίας ( κοιλιακή μαρμαρυγή ) αν δεν γίνει στο θύμα άμεση παρέμβαση, είναι θανατηφόρα.
Σε κάθε λεπτό κοιλιακής μαρμαρυγής που δεν αντιμετωπίζεται με απινίδωση (δηλαδή επαναφορά καρδιακού ρυθμού στην σωστή συχνότητα, με χρήση απινιδωτή) αυτό το λεπτό αντιστοιχεί και αναλογεί σε μείωση του ποσοστού επιβίωσης.
Για παράδειγμα στα 5 πέντε λεπτά έχουμε ποσοστά επιβίωσης 50% , στα 7 λεπτά έχουμε 30%, και στα 9 λεπτά 10% . Είναι σαφές λοιπόν ότι όσο πιο νωρίς εφαρμοστεί η απινίδωση τόσο πιο καλή είναι και η έκβαση του περιστατικού.
Σε ένα πληθυσμό περίπου 300,000 υπολογίζετε ότι καθημερινά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του αιφνίδια από καρδιακή νόσο πριν φθάσει στο νοσοκομείο.
Ο στόχος της επείγουσας  φροντίδας είναι λοιπόν η δυνατότητα έγκαιρης απινίδωσης σε λιγότερο των πέντε λεπτών.
Για να μπορέσει να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, έχουν γίνει μεγάλα και αποτελεσματικά βήματα προόδου στην ανάπτυξη των ΑΕΑ, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός νοσοκομείων η ασθενοφόρων, από απλούς πολίτες ως επίσης και ανάπτυξης προγραμμάτων χρήσης του ΑΕΑ και από μη επαγγελματίες στον ιατρικό τομέα.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής καρδίας ΑΕΑ η στα Αγγλικά (AED- Automated External Defibrillator) είναι μια συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα θύμα με καρδιακή ανακοπή. Αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητα του.
Είναι ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος και πολύ εύκολος και απλός στη χρήση του.
Όλοι οι ΑΕΑ έχουν τις ίδιες βασικές αρχές λειτουργίας:
Αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια απινίδωσης.
Ανάλυση του ρυθμού τού θύματος και λήψη απόφασης αν ενδείκνυται απινίδωση η όχι.
Χαρακτηριστικά του ΑΕΑ είναι η ηχητική καθοδήγηση ( σε διαφορετικές γλώσσες ) μνήμη, ανάλυση.
Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, Δημαρχεία, γυμναστήρια, σχολεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ.
Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει ο αριθμός ευκαιριών για σωτηρία των ατόμων που υποστούν ανακοπή καρδίας «κοιλιακή μαρμαρυγή» όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.
Η χρήση των απινιδωτών μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε πολίτη που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) και χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Τα περισσότερα περιστατικά γίνονται εκτός νοσοκομείων και ιατρείων και  οι πολίτες είναι αυτοί που καλούνται ΠΡΩΤΟΙ και ΑΜΕΣΑ να αξιοποιήσουν αυτόν το χρόνο εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και χρήση ΑΕΑ.
Υπάρχει ήδη Ευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική εφαρμογής του απινιδωτή σε δημόσιους χώρους. Θα είναι καλό, όλοι οι πολίτες να διαθέσουν κάποιο χρόνο για να διδαχτούν και εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) και χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και στις πρώτες βοήθειες.
Διαθέτοντας λίγες ώρες από το χρόνο μας, μπορούμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο μας βοήθεια και ζωή, πολλές φορές μόνο με μερικές κινήσεις και πράξεις.
Για την βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών φαίνεται πως το κλειδί αποτελεί η έγκαιρη αντιμετώπιση που μεταξύ άλλων είναι συνέπεια στη ψηλού επιπέδου συνεχόμενης επιμόρφωσης και εκπαίδευση των εμπλεκομένων, που είναι τόσο οι ασχολούμενοι με επαγγέλματα υγειάς, όσο και η οι απλοί πολίτες υπό την ιδιότητα του συγγενή, φίλου η παρευρισκόμενου στο συμβάν.
Απλά να θυμόμαστε, κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να είναι το θύμα σε ένα τέτοιο περιστατικό, το πότε και το πού.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Στις 22/2/2007 με το (ΦΕΚ 219) επιτρέπεται και στην Ελλάδα η χρήση των αυτόματων απινιδωτών (AED) από απλούς πολίτες.
Μοναδική προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση ενός μονοήμερου σεμιναρίου με θέμα την Βασική Υποστήριξη της ζωής και την χρήση του Αυτόματου Απινιδωτή (BLS) από εγκεκριμένο φορέα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε 25/1/2020About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews