ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/2/20

GRTIMES: «Ταξί» το… ΕΚΑΒ για χιλιάδες πολίτες


Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020
EKABNews

Συνέντευξη ο γ. γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Αλέξης Κιτσόπουλος

«Ταξί» το… ΕΚΑΒ για χιλιάδες πολίτες
grtimes.gr

Δέσποινα Αθανασιάδη


Σε υπερβολικό βαθμό έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρήση -που τείνει να μετατραπεί σε κατάχρηση- των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από χιλιάδες πολίτες. Πολλοί είναι αυτοί που το καλούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν διαθέσιμο ασθενοφόρο ασθενείς οι οποίοι  πραγματικά το χρειάζονται και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Είναι σύνηθες το φαινόμενο, σχεδόν τα μισά περιστατικά που λαμβάνουμε κάθε μέρα να μην έχουν πραγματικά  ανάγκη το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με άλλο μέσο», τονίζει στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, κ. Αλέξης Κιτσόπουλος. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, φτάνουν στη διεύθυνση του παθόντος και τον βλέπουν να κατεβαίνει μόνος του από το σπίτι ή να τους περιμένει στην είσοδο με την… βαλίτσα του.

Για ποιον λόγο όμως παρατηρείται έντονα αυτό το φαινόμενο;
Όπως αναφέρει ο κ. Κιτσόπουλος αυτό το φαινόμενο συνήθως παρατηρείται διότι «ο κόσμος περιμένει την ημέρα που θα εφημερεύει το νοσοκομείο της γειτονιάς του για να πάει να εξεταστεί. Έτσι πιστεύει ότι πηγαίνοντας με το ασθενοφόρο θα έχει προτεραιότητα». Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Όπως εξηγεί ο κ. Κιτσόπουλος όταν οι διασώστες παραδίνουν τον ασθενή στον γιατρό εκείνος κρίνει αν η κατάστασή του χρήζει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν ο γιατρός δεν αξιολογήσει ως σοβαρή την κατάσταση του ασθενή αυτός θα πρέπει να περιμένει στην αίθουσα αναμονής με νούμερο.

Οι τύποι των ατόμων που καλούν ένα ασθενοφόρο χωρίς να το έχουν απαραίτητη ανάγκη ποικίλλουν. Ο κ. Κιτσόπουλος σημειώνει πως υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι είναι συχνοί… «πελάτες» του ΕΚΑΒ, ενώ στα έντονα χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλές φορές οι πολίτες καλούσαν το ασθενοφόρο προκειμένου να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο διότι δεν είχαν χρήματα να βάλουν βενζίνη στο ΙΧ τους ή να πάρουν ταξί. «Έχει τύχει να μπω μέσα στο σπίτι και να μου ζητήσουν συγγνώμη. Είχε πυρετό το παιδί και η μάνα δεν είχε χρήματα να το πάει στο νοσοκομείο. Εκεί δεν μπορείς να τους πεις τίποτα. Είναι η ανάγκη», προσθέτει.

Η κατάχρηση του ΕΚΑΒ λειτουργεί κατά των υπολοίπων
Η κατάχρηση του ΕΚΑΒ είναι ένα από τα βασικά αίτια που πολλές φορές ένα ασθενοφόρο αργεί να πάει σε ένα σημαντικό περιστατικό. «Σκέψου ότι η κατάσταση αυτή ξεκινάει από την επικοινωνία με το 166. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ της Αττικής δέχεται γύρω στις 4.500 κλήσεις την ημέρα. Απ’ αυτές τις κλήσεις οι 1.000 είναι για ασθενοφόρο, οι υπόλοιπες είναι διάφορες ερωτήσεις και φάρσες. Από τα 1.000 περιστατικά που ζητάνε ασθενοφόρο, δεν είναι όλα σοβαρά», τονίζει ο κ. Κιτσόπουλος.

Ο τηλεφωνητής – διασώστης του  ΕΚΑΒ μπορεί να βοηθήσει!
«Είναι στην παιδεία του καθένα να κρίνει αν πρέπει να καλέσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή αν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο μόνος του», αναφέρει ο κ. Κιτσόπουλος και συμπληρώνει ότι η επικοινωνία με τον τηλεφωνητή – διασώστη του ΕΚΑΒ είναι πολύ σημαντική. «Ο διασώστης του τηλεφωνικού κέντρου είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να δώσει συμβουλές. Αν ο ασθενής απαντάει στις ερωτήσεις του, ο διασώστης θα καταφέρει να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν είναι ανάγκη να τον παραλάβει ασθενοφόρο. Αν ο τηλεφωνητής κρίνει ότι η κατάστασή του είναι καλή τότε θα του προτείνει ευγενικά να πάρει κάποιο άλλο μέσο. Συνήθως οι περισσότεροι λένε πως δεν μπορούν», τονίζει ο κ. Κιτσόπουλος.

«Η παιδεία σε θέματα υγείας θα έπρεπε να ξεκινάει από το σχολείο»
Για θέματα υγείας, τονίζει ο κ. Κιτσόπουλος, οι πολίτες θα έπρεπε να διδάσκονται από το σχολείο. «Να διδάσκονται τα παιδιά τις πρώτες βοήθειες και τη σωστή χρήση του ασθενοφόρου», σημειώνει και προσθέτει ότι παράλληλα θα έπρεπε να υπάρχουν και διαφημιστικά μηνύματα για ποιον λόγο ο κόσμος δεν πρέπει να καλεί άσκοπα το ασθενοφόρο.

Τα… «περίεργα» περιστατικά
Τα περίεργα περιστατικά που καλούν άσκοπα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι καθημερινά, συχνά και συνήθως μεταμεσονύκτια, λέει ο κ. Κιτσόπουλος. «Μου έχει τύχει περιστατικό που κάλεσε το ασθενοφόρο διότι είχε να ενεργηθεί τρεις μέρες. Μας κάλεσε στις τρεις τα ξημερώματα» σημειώνει και καταλήγει με ένα δεύτερο: «Επίσης, έχω πάει σε ασθενή που με περίμενε στην πόρτα με τη βαλίτσα στο χέρι και μου είπε να τον πάω σε συγκεκριμένο νοσοκομείο γιατί είχε ραντεβού με τον γιατρό του. Δεν μας δίνεται η δυνατότητα αυτά τα περιστατικά να μην τα πάρουμε. Από την στιγμή που ο πολίτης καλεί ασθενοφόρο διότι δεν είναι καλά και θέλει να πάει στο νοσοκομείο, πρέπει να τον πάμε».

Δημοσιεύτηκε 10/02/2020

Πηγή: grtimes.gr

Ο γ. γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. ..και αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσεις να παίρνεις γιατί ο κανονισμός αυτό λέει (και δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια) αλλά και γιατί έχεις ένα επιπλέον προβληματάκι: δεν είσαι σίγουρος για τις γνώσεις σου/δεν έχεις πτυχίο άρα ποιός είσαι εσύ που δεν θα πάρεις τον ασθενή και θα κρίνεις αν δικαιούται ασθενοφόρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πτυχίο? Ας γελάσω... Γιατρός μπορεί να αρνηθεί να παραλάβει περιστατικό? Είναι θέμα κανονισμού του ΕΚΑΒ... και δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό γιατί έχει πολιτικό κόστος. Καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός των άλλων είμαστε ταξιτζήδες και ανθρωποχαμαληδες και θα συνεχίσουμε να είμαστε, αφού μας αρέσει να κοιμόμαστε ας το απολαύσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews