ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/3/20

Εισαγγελική παρέμβαση στο ΕΚΑΒ Λάρισας


Στιγμιότυπα από άσκηση του ΕΚΑΒ Λάρισας

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020
EKABNews                 

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΕΚΑΒ
eleftheria.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Την άμεση αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Απόστ. Τζαμαλή προκάλεσε προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε» μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες διασώστες του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενείς με ασθενοφόρα χωρίς να διαθέτουν πρόσθετα μέσα και υλικά προστασίας τους, με δεδομένη και την επιδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Τζαμαλής παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εργαζόμενοι και στελέχη του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας καλούνται ήδη από χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προκειμένου, με τις καταθέσεις τους, να περιγράψουν τις συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Η κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αφού διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, θα εστιάσει στις ελλείψεις μέσων και υλικών προστασίας των εργαζομένων και αν οι ελλείψεις αυτές συνιστούν έκθεση σε κίνδυνο ζωής των διασωστών του ΕΚΑΒ, ενδεχομένως και των ασθενών που διακομίζονται.

Στο δημοσίευμα της «Ε», την περασμένη Τετάρτη 18 Μαρτίου, με αφορμή καταγγελίες – οι οποίες περιήλθαν σε γνώση και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας - μεταξύ άλλων σημειωνόταν ότι «περισσότερο από ορατός είναι ο κίνδυνος ενός “μπλακ άουτ” στο ΕΚΑΒ σε περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλία.

Τα αποθέματα των αναγκαίων υλικών για τη μεταφορά των κρουσμάτων κινούνται σε οριακά επίπεδα και επαρκούν μόλις για ελάχιστες ημέρες, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία των διασωστών για την ανταπόκριση των εταιρειών στις παραγγελίες.

Από την έναρξη της κρίσης το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας εξασφάλισε για τα πληρώματα πάνω από 50 ειδικές στολές, το 50% των οποίων από την κεντρική υπηρεσία και το υπόλοιπο 50% από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Από αυτές εξυπηρετήθηκαν κάποιες ανάγκες του ΕΚΑΒ στα Τρίκαλα και κάποιων Κέντρων Υγείας, για να μείνουν 35-40 στολές για την κάλυψη των αναγκών. Αριθμός ελάχιστος για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μιας πιθανής έξαρσης του προβλήματος -έξαρση που αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ζήτησε 60 ζευγάρια ειδικών στολών, ένα ποσοστό εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα παραδοθεί ανάλογα με τον σχεδιασμό παραδόσεων της προμηθεύτριας εταιρείας».

Δημοσίευμα στο οποίο προσθέτονταν τέλος ότι «σε οριακά επίπεδα βρίσκονται και τα αποθέματα σε μάσκες και γάντια αν η εξεύρεσή τους θεωρείται πιο εύκολη συγκριτικά με τις στολές. Σοβαρότερο θέμα πάντως θεωρείται η έλλειψη αντισηπτικών και κυρίως απολυμαντικών για την απολύμανση τόσο των ασθενοφόρων όσο και των χώρων του Κέντρου. Θέμα που έχει ήδη τεθεί στη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ».

Οι κληθέντες εργαζόμενοι και στελέχη του ΕΚΑΒ, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας θα δώσουν εξηγήσεις από τις οποίες θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν τα καταγγελλόμενα, με την έρευνα να ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και τη δικογραφία να υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δημοσιεύτηκε 21/03/2020

Πηγή: eleftheria.gr


Δείτε στο EKABNews

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews