ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/3/20

Τελειώνουν οι στολές ασφαλείας στο ΕΚΑΒ


Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
EKABNews                 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ (25/03/2020 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού θα μεταφέρονται με στολές υψηλής προστασίας. Τα ύποπτα κρούσματα θα μεταφέρονται με απλές χειρουργικές στολές.

TVXS Αποκλειστικό: Τελείωσαν κιόλας οι στολές του ΕΚΑΒ
tvxs.grΘοδωρής Καραγιαννίδης

Στην αρχή ήταν όλα καλά. Το ΕΚΑΒ πρωταγωνιστούσε στο υπερθέαμα «θωρακισμένη χώρα» και οι ντυμένοι στα άσπρα διασώστες του έγιναν το τηλεοπτικό σύμβολο του μηνύματος: «Μην ανησυχείτε, είμαστε πανέτοιμοι!».

Πράγματι, οι πρώτες πλήρεις στολές με ειδικές μάσκες και ποδονάρια αντιμετωπίστηκαν με χαρά από τους ανήσυχους εργαζομένους και μάλιστα με τις σχετικές παραινέσεις από την διοίκηση γρήγορα εξοικειώθηκαν με αυτές. Ενώ το απόθεμα ήταν λιγοστό, η εκπαίδευση και οι οδηγίες ήταν αυστηρά προσηλωμένες στην  χρήση τους ίσως υπήρξε σε κάποιους και κάποια δόση υπερβολής. Όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα. Η μόνη αρρυθμία σημειωνόταν τότε στην προμήθεια απομακρυσμένων περιοχών.

Αποτέλεσμα μάλλον κακών υπολογισμών ήταν να ξεμείνει η αποθήκη πριν καλά – καλά το ματς αρχίσει. Πρώτα τελείωσαν τα ειδικά ποδονάρια αλλά υπήρξε ο καθησυχασμός ότι ήταν τάχα υπερβολή η συνεχής χρήση τους. Ακολούθησαν  οι ειδικές μάσκες ασφαλείας οπότε εμφανίστηκε η γνωστή βολική εγκύκλιος του ΕΟΔΥ ότι κάνουν την δουλειά επαρκώς και αυτές του φαρμακείου. Το καζάνι όμως άρχισε να βράζει δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί αναλυτικές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για το πόσο απαραίτητα ήταν όλα αυτά. Και το ποτήρι ξεχείλισε όταν προ τριημέρου τελείωσαν και οι στολές ασφαλείας.

Ακολούθησε έκρηξη διαμαρτυριών με την διοίκηση να κρύβεται πίσω από υπηρεσιακές εγκυκλίους, τον ΕΟΔΥ και την «παρήγορη» διαβεβαίωση ότι τα νοσοκομεία είναι πολύ χειρότερα αφού δεν έχουν καν τις απλές μάσκες. Τελικά, υπό πίεση, προχώρησε στην υπόσχεση ότι εξασφαλίστηκε προτεραιότητα στα λιγοστά κεντρικά αποθέματα κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Υπήρξε λοιπόν  η υπόσχεση σύντομης αποκατάστασης της προηγούμενης λειτουργίας. Ωστόσο επικρατεί αγωνία για το αν αυτή η νέα παρτίδα θα είναι επαρκής ή σύντομα θα γίνουν τα ίδια.

Ακούγονται σενάρια όπως ότι όποιος πάρει περιστατικό ύποπτο ή πιθανό θα φοράει μεν την ειδική στολή  - που θα έρθει ξανά – αλλά δεν θα την βγάζει σε όλη την  υπόλοιπη  βάρδια του.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό αφού ο επόμενος «ύποπτος» ασθενής και να μην είναι θετικός θα γίνει! Δεν μπορεί η προστασία των εργαζομένων να γίνει με τέτοιες εκπτώσεις στον κίνδυνο διασποράς σε αθώους χρήστες, αυτούς  που θα ακολουθήσουν το αρχικό ύποπτο περιστατικό. Ήδη έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για τις διαδικασίες απολύμανσης του ασθενοφόρου.

Αυτή η ερασιτεχνική κοπτοραπτική οδηγιών και θεωρητικών αναλύσεων για τον ιό έχει ρίξει σημαντικά το ηθικό των εργαζομένων αφού θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους εργάζονται έξω κι όχι σε γραφεία, για τους μεγαλύτερους με προβλήματα υγείας και για όσους εργάζονται σε πιο εκτεθειμένα τμήματα όπως οι Κινητές Μονάδες και οι Αεροδιακομιδές. Όσους δηλαδή κάνουν τις μεταφορές των βαρέως πασχόντων και των διασωληνωμένων. Στα σημεία αυτά ευτυχώς οι ελλείψεις δεν φαίνεται να έχουν ακόμη επηρεάσει την λειτουργία τους.

Αυτά προστίθενται στα σοβαρά προβλήματα με την κατάσταση του στόλου, στις προσλήψεις που δεν έγιναν εγκαίρως και τώρα πια δεν εμφανίζεται επαρκής προσέλευση, την ενδεχόμενη υποχρεωτική απόσπαση σε μέρη όπου το ΕΚΑΒ εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (πχ νησιά), τις ελλείψεις όπως η περίφημη προστατευτική «κάψουλα» των αεροδιακομιδών, την απασφαλισμενη βόμβα των προσφυγικών camps  στα νησιά κ.ά.

Σημαντικά παράπονα υπάρχουν και  για το χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία κατά την παράδοση των ασθενών από το ΕΚΑΒ. Οι νέες πολυδιαφημισμένες δυνατότητες του ΕΚΑΒ που θα συντονίσει τάχα όλο το ΕΣΥ φαντάζουν πια σαν ένα πικρό αστείο.

Πηγή: tvxs.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews