ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/3/20

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
EKABNews

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19
ΕΥΑΕ ΕΚΑΒ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ  Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19

15 Μαρτίου 2020
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Κάθε ασθενής με συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19.

Μόλις πλησιάσουμε το περιστατικό διατηρώντας απόσταση ασφαλείας (>1m) δίνουμε στον ασθενή να φορέσει απλή χειρουργική μάσκα.

Όταν το περιστατικό φέρει ρινικό καθετήρα οξυγόνου (γυαλάκια) η χειρουργική μάσκα τοποθετείται από πάνω.  Διαφορετικά μπορεί να δοθεί μάσκα οξυγόνου.

Τα πληρώματα ασθενοφόρου να εφαρμόζουν:

 • Υγιεινή των χεριών
 • Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας
 • Προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου ή ασπίδα προσώπου
 • Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια και εάν δεν είναι διαθέσιμη, αδιάβροχη ποδιά για προστασία από ενδεχόμενη διαβροχή της ρόμπας από μεγάλη ποσότητα βιολογικών υγρών
 • Γάντια μιας χρήσεως


Απαραίτητος εξοπλισμός ασθενοφόρου οχήματος:
 • Τρία σετ Μέσων Ατομικής Προστασίας (τα δύο τα φοράνε και το τρίτο παραμένει στην καμπίνα οδηγού)
 • Ένα κόκκινο χάρτινο κιβώτιο απόρριψης μολυσματικού υλικού (ανοιχτό, με την εσωτερική κόκκινη σακούλα στην καμπίνα ασθενούς) και μία έξτρα κόκκινη σακούλα (η οποία παραμένει στην καμπίνα οδηγού)
 • Μία υδατοδιαλυτή σακούλα απόρριψης μολυσματικού ιματισμού (στην καμπίνα οδηγού)

               
Το ασθενοφόρο χωρίζεται σε δύο μέρη:
1.      Καμπίνα οδηγού, η οποία θα πρέπει να διατηρείται καθαρή (χωρίς να εκτεθεί σε πιθανή μόλυνση)
2.      Καμπίνα ασθενούς, η οποία θεωρείται μολυσμένη μέχρι την απολύμανσή της

                             Κατά την παραλαβή του περιστατικού:
 • Εάν το περιστατικό είναι περιπατητικό, τότε το παραλαμβάνει ο ένας εκ των δύο διασωστών, ο οποίος συνοδεύει το περιστατικό στην καμπίνα ασθενούς. Ο οδηγός παραμένει με την καθαρή στολή του στην καμπίνα οδηγού.
 • Στην περίπτωση που το περιστατικό είναι σε φορείο ή καρέκλα και είναι απαραίτητη η συνδρομή και των δύο πληρωμάτων, τότε μετά την παραλαβή του περιστατικού ο οδηγός αφαιρεί προσεκτικά τα μέσα ατομικής προστασίας και τα τοποθετεί στο χάρτινο κιβώτιο απόρριψης μολυσματικών. Στη συνέχεια μπαίνει στην καμπίνα του οδηγού.


                         Κατά τη διακομιδή του περιστατικού:
 • Κατά τη διακομιδή όλων των περιστατικών ο ένας εκ των δύο διασωστών συνοδεύει το περιστατικό στην καμπίνα ασθενούς, φορώντας τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και προσπαθώντας να διατηρεί απόσταση ασφαλείας >1m με επαρκή εξωτερικό αερισμό (ανοιχτό παράθυρο).

 • Το παράθυρο μεταξύ καμπίνας οδηγού και ασθενούς θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό.


                                          Κατά την παράδοση
Το περιστατικό παραδίδεται κατευθείαν στην προβλεπόμενη περιοχή παράδοσης περιστατικού με αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα.
 • Ο περιπατητικός ασθενής παραδίδεται από τον διασώστη που τον συνόδευε στην καμπίνα του ασθενούς.
 • Στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η συνδρομή του οδηγού (ασθενής σε φορείο ή καρέκλα) κατά την παράδοση του περιστατικού, ο οδηγός βάζει το έξτρα σετ ΜΑΠ, το οποίο και πάλι αφαιρεί και εφαρμόζει υγιεινή χεριών (χρήση αντισηπτικού) πριν μπει στην καμπίνα του οδηγού.
 • Ο οδηγός μετά την αφαίρεση ΜΑΠ συμπληρώνει το δελτίο του ασθενοφόρου, το οποίο παραμένει στην καμπίνα οδηγού σε όλη τη διάρκεια της διακομιδής.


Καθαρισμός και απολύμανση ασθενοφόρου
 • Ο διασώστης που διαχειρίστηκε το περιστατικό φορώντας ακόμα τον π+λήρη προστατευτικό εξοπλισμό προβαίνει σε καθαρισμό και απολύμανση της καμπίνας του ασθενούς καθώς και των πόμολων των πορτών του ασθενοφόρου με ανοιχτές τις πόρτες για επαρκή αερισμό, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.
 • Tο απολυμαντικό της υπηρεσίας (Big Spray) είναι κατάλληλο για χρήση κατά του συγκεκριμένου ιού, κατόπιν επιβεβαίωσης από τον ΕΟΔΥ.
 • Η καμπίνα του ασθενοφόρου και όλες οι επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθώς και τα εξωτερικά χερούλια από τις πόρτες του ασθενοφόρου.
 • Ιδιαίτερη προσοχή κατά την απέκδυση του προστατευτικού εξοπλισμού, η οποία συστήνεται να γίνεται υπό την επίβλεψη δηλαδή του έτερου συναδέλφου για την επισήμανση τυχόν αβλεψίας που απαιτεί εκ νέου υγιεινή χεριών πριν το επόμενο βήμα.
 • Τα γυαλιά προστασίας απολυμαίνονται με Big Spray και επαναχρησιμοποιούνται.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού και απολύμανσης τα χρησιμοποιημένα ΜΑΠ και αναλώσιμα υλικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μολυσματικά απόβλητα και να απορρίπτονται στο χάρτινο κιβώτιο απόρριψης μολυσματικών.

Το χάρτινο κιβώτιο απόρριψης μολυσματικών τοποθετείται στην έξτρα καθαρή κόκκινη σακούλα από την καμπίνα του οδηγού και παραδίδεται στο νοσοκομείο.

Διαχείριση μολυσματικού ιματισμού
Ο ιματισμός (σεντόνια/πικέ κουβέρτες) που χρησιμοποιήθηκαν σε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 απορρίπτεται στην ειδική υδατοδιαλυτή σακούλα.
Η υδατοδιαλυτή σακούλα στον χώρο παράδοσης του ακάθαρτου ιματισμού, όπου στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδική κίτρινη σακούλα.

Οι μάλλινες κουβέρτες θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν από πικέ, διότι δεν πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία και επομένως αποτελούν δυνητική εστία διασποράς του κορωνοϊού.

-
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Δημοσιεύτηκε 17/03/2020About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Aπολυτα εφικτο να γινει αρκει καθε τομεας να εχει απο 200 στολες και μασκες. Και μην ξεχναμε οτι στα νησια χωρις νοσοκομειο απαιτουνται 4 στολες ανα περιστατικο. 2 για την μεταφορα απο το σπιτι και 2 για την διακομιδη με πλωτο η εναεριο μεσο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από την στιγμή που είναι οδηγία της υπηρεσίας θα πρέπει να εφαρμόζεται στο ακέραιο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι από αυτά που αναφέρει η οδηγία, δεν υπάρχει (π.χ. μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας) τότε έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αρνηθούμε να εκθέσουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γραπτως μπορει να το στειλει αυτο. Γιατι στο κεντρο υγειας που στεγαζεται ο δικος μου τομεας ηρθανε στολες απο δωρεα για το προσωπικο του κ.υ χωρις μασκες αλλα με οδηγια να φορανε οι οδηγοι απλες χειρουργικες

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews