ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/4/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (13-04-2020)


Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
EKABNewsΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους που με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό δίνουν την μάχη με τον κορωνοϊό.
Η υγειονομική κρίση βρήκε το ΕΚΑΒ αποδυναμωμένο σε προσωπικό κ υλικοτεχνική υποδομή (κυρίως ασθενοφόρα). Ξεκίνησε όμως έγκαιρα την προετοιμασία, εκμεταλλεύτηκε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του και όπως συνέβη κ άλλες φορές στο παρελθόν χάρη κυρίως στην υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο του προσωπικού καταφέραμε κ ανταποκριθήκαμε στον ρόλο μας.
Απαιτήσαμε τα πιο υψηλά μέτρα προστασίας. Στην πορεία, οι όποιες ελλείψεις ήταν περιορισμένες και ξεπεράστηκαν μέχρι σήμερα χωρίς ευτυχώς σοβαρές επιπτώσεις στους διασώστες των επειγόντων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης. Το συνεργείο απολύμανσης κ καθαρισμού, αν και καθυστέρησε λίγο να λειτουργήσει, βοήθησε στην διαχείριση της καθημερινότητας. Συνολικά το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις της διαχείρισης των διακομιδών επιβεβαιωμένων και υπόπτων περιστατικών σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.
Σίγουρα όμως θα θέλαμε περισσότερα μέσα και επαρκή προσωπικό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας μας. Εξάλλου γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.
Η παράταξη μας έχοντας τρεις θέσεις στο προεδρείο του σωματείου (αντιπρόεδρος, γ. γραμματέας κ αν. ταμίας) από την πρώτη στιγμή στήριξε χωρίς δισταγμό κάθε προσπάθεια σωματείου και διοίκησης σε αυτή την κατεύθυνση. Με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας κ Ασφάλειας κ υπηρεσιακούς παράγοντες διασφαλίστηκε  η υγεία κ η ασφάλεια των εργαζομένων παράλληλα με την ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στον ρόλο του. Δεν κοιτάξαμε καμία στιγμή να επωφεληθούμε από παραλείψεις ή άστοχες μεμονωμένες ενέργειες της υπηρεσίας και κυβερνητικών παραγόντων κάνοντας ανούσια αντιπολίτευση.
Προσπαθήσαμε από την «πρώτη γραμμή» που βρισκόμαστε να διορθώνουμε κ να στηρίζουμε κάθε ενέργεια που κατά την γνώμη μας βοηθάει στο δύσκολο έργο μας και βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας. Το ΕΚΑΒ είναι το δεύτερο σπίτι μας και έτσι το αντιμετωπίζουμε.
Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που διανύουμε, δεν παραλείψαμε σε καμία περίπτωση την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Με σύμμαχο τους πολίτες και αυτή την φορά και τα ΜΜΕ, το Σωματείο διεκδίκησε, πίεσε και η πολιτική ηγεσία ανταποκρίθηκε εν μέρη.
Η καταβολή της  οικονομικής ενίσχυσης είναι θετική,  δεν καλύπτει όμως μόνιμα τις βασικές ανάγκες που έχουμε ως χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Η επιβράβευση δεν κλιμακώνεται ανάλογα με τον βασικό μισθό. Έπρεπε να είναι ίδια για όλους (νέοι και παλιοί υπάλληλοι) και να επαναληφθεί.
Η ψήφιση σε μόνιμη βάση της στολής (αφορολόγητη) και η επέκταση της στο τεχνικό προσωπικό του συνεργείου και καθαρισμό είναι κάτι που διεκδικούσαμε από το 2015 που καταργήθηκε. Για εμάς αποτελεί Μέσο Ατομικής Προστασίας. Πρέπει όμως να επεκταθεί και σε όλους τους επικουρικούς που απασχολούνται στο ΕΚΑΒ με την αντίστοιχη ειδικότητα.
Οι προσλήψεις εκατοντάδων διασωστών και άλλων ειδικοτήτων θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις στην υποστελέχωση αρκετών τομέων, στην επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα ΕΚΑΒ και ΕΣΥ για το επόμενο κύμα της πανδημίας από φθινόπωρο. Οι ανάγκες όμως του ΕΚΑΒ είναι μόνιμες.

Συνεχίζουμε την διεκδίκηση για:

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Εργαστηριακός έλεγχος τώρα σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες αντί για 7 ημέρες. Διάθεση ΜΑΠ υψηλής προστασίας και στα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά.

ΒΑΕ
Η ένταξη μας στα ΒΑΕ είναι υποχρέωση της πολιτείας. Για τρίτη φορά όμως μέσα σε 20 ημέρες η Κυβέρνηση αρνήθηκε την αποδοχή των τροπολογιών της Αντιπολίτευσης για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την υγεία.  Συνεχίζουμε την διεκδίκηση μέσα από το Σωματείο μας και τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (ΠΟΕΔΗΝ-ΠΟΠ ΕΚΑΒ).

ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΝ
Δεν ξεχνάμε την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας για την παροχή κινήτρων στους διασώστες που εργάζονται στα «επείγοντα». Διεκδικούμε επίδομα ετοιμότητας σε συνδυασμό με αυξημένη μοριοδότηση στις μεταθέσεις.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού είναι αναγκαίες την περίοδο αυτή καθώς δεν υπάρχει χρόνος. Χρειαζόμαστε όμως μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για να διασφαλίσουμε υψηλά στάνταρ στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΑ
Η προμήθεια νέων ασθενοφόρων με βελτίωση των προδιαγραφών (φορείο, καρέκλα, εξοπλισμός καμπίνας) πρέπει να γίνουν με συνοπτικές και νόμιμες διαδικασίες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ-ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ
Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων, από ΙΕΚ σε ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα, είναι αναγκαία για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ – ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Δημιουργία ειδικού τμήματος στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ
Διασφάλιση ισονομίας καθώς εκκρεμούν σωρεία αιτημάτων μεταθέσεων σύμφωνα με την πρόταση του σωματείου.

Συναδέλφισσες, οι
Η πανδημία Covid 19 ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Η πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει την υποδομή μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και του ΕΣΥ. Η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι πιο δύσκολη.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση από όπου και αν προέρχεται. Έχοντας ιστορία και αξίες, αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση των εργασιακών μας συμφερόντων χωρίς να έχουμε υποστεί ούτε μια στιγμή ιδεολογική σύγχυση.  Έχουμε αποδείξει στην πολύχρονη παρουσία μας στον χώρο ότι δεν μας ενδιαφέρει Ποιος κυβερνάει, αλλά Πώς κυβερνάει.
Καλούμε τους συναδέλφους να τηρούν τις οδηγίες λαμβάνοντας όλα τα  μέτρα προστασίας γιατί η υγειονομική κρίση είναι ακόμα μπροστά μας. Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με δύναμη και αποφασιστικότητα. Όπου αντιληφθούμε τυχόν αδυναμίες κ παραλήψεις θα παρέμβουμε για να τις διορθώσουμε. Ο αγώνας της διεκδίκησης δεν σταματάει ποτέ. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews