ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/4/20

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ παλεύουν στον αέρα με μία κάψουλα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
EKABNews                 

Συνέντευξη ο γ. γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αλέξης Κιτσόπουλος

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ παλεύουν στον αέρα με μία κάψουλα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
ethnos.gr


Κώστας Ασημακόπουλος

Το ethnos.gr αποκαλύπτει την σπουδαιότητα της χρήσης της αλλά και τη μεγάλη χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αγόρασε δύο κάψουλες και επτά μοριακούς αναλυτές

Eν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αναδείχτηκαν πολλά προβλήματα αλλά και ελλείψεις που τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν να επιλύσουν καλύπτοντας τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά από πολλά χρόνια της κρίσης και παρατεταμένων περικοπών. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι η περίφημη κάψουλα αρνητικής πίεσης με την οποία γίνεται οι διακομιδές και οι αεροδιακομιδές των ασθενών με covid-19 από τη νησιωτική Ελλάδα.

To ethnos.gr κάνει σήμερα έρευνα για το θέμα και αναδεικνύει μία αξιομνημόνευτη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία και την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΚΑΒ που έχει και την ευθύνη των αεροδιακομιδών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των εργαζομέων στο ΕΚΑΒ Αλέξη Κιτσόπουλο αυτή τη στιγμή η υπηρεσία διαθέτει μόνο μία κάψουμε αρνητικής πίεσης και αυτή την είχε προμηθευτεί το ελληνικό κράτος την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προκειμένου να καλυφθεί το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Εμπολα, SARS, φυματίωσης κ.α. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 16 χρόνια και εν μέσω της πανδημίας να αναζητηθούν λύσεις ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αεροδιακομιδές ασθενών. Οπως μας εξηγεί ο Αλέξης Κιτσόπουλος οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν είναι τόσο αυστηρές σχετικά με την ύπαρξη κάψουλας στην αεροδιακομιδή ασθενών με covid-19 αλλά για το πρωτόκολλο ασφαλείας πτήσεων των αεροσκαφών αλλά και της ασφαλείας προσωπικού είναι βασική προϋπόθεση:«Απαραίτητη στις αεροδικομιδές»
«Ένας ασθενής με λοιμώδες νόσημα δε μπορεί να διακομισθεί με ελικόπτερο ή αεροπλάνο χωρίς να έχει τοποθετηθεί στην κάψουμε αρνητικής πίεσης διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μόλυνσης του αεροσκάφους και του πληρώματος. Εάν μολυνθούν θα βγουν σε καραντίνα και εκτός υπηρεσίας για 14 ημέρες. Αυτό θα είναι καταστροφή γιατί δεν διαθέτουμε πολλά πληρώματα αεροδιακομιδών. Εκτός των άλλων η κάψουλα αρνητικής πίεσης προστατεύει τον ασθενή από τις δύσκολες συνθήκες μιας αεροδιακομιδής. Προστατεύει το νοσηλευτικό προσωπικό και το πλήρωμα και είναι απολύτως απαραίτητες».


Η πολύτιμη χορηγία: Τις περιμένουμε εντός Απριλίου
Οπως αποκάλυψε ο Γ.Γ. των εργαζομένων το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία είχε το θέμα στις προτεραιότητες της και προχώρησε στην παραγγελία δύο νέων μονάδων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Λεονταρίτης που είναι και φαρμακοποιός μίλησε στο ethnos.gr και αποκάλυψε πως μέσα στον Απρίλιο θα παραλάβει δύο κάψουλες αρνητικής πιέσεως που θα τις παραδώσει στο ΕΚΑΒ αλλά και επτά μονάδες μοριακών αναλυτών οι οποίες θα παραδοθούν στα νοσοκομεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων:


«Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου μας είχε απασχολήσει το θέμα και όταν ξέσπασε η κρίση ήμασταν έτοιμοι και κάναμε εγκαίρως τις παραγγελίες. Παραγγείλαμε στη Νορβηγία δύο κάψουλες αρνητικής βαρύτητας με συνολικό κόστος 120.000 Ευρώ. Συμβουλευτήκαμε το ΕΚΑΒ για τις προδιαγραφές. Τις περιμένουμε εντός του Απριλίου και θα λύσουν τα χέρια στους διασώστες μας».

Επτά μοριακοί αναλυτές για ελέγχους στα νησιά
Οσο για την προμήθεια των επτά μοριακών αναλυτών και της σημασίας τους ο Γιώργος Λεονταρίτης είπε: «Θα μοιραστούν στα νοσοκομεία των Κυκλάδων, στη Σύρο και στη Σαντορίνη και στα νοσοκομεία των Δωδεκανήσεων Ρόδου και Κω. Αυτή τη στιγμή όλα τα δείγματα πηγαίνουν στο Παστέρ. Επομένως ένας πολίτης που βρεθεί θετικός πρέπει να περιμένει μία ημέρα για να μάθει το αποτέλεσμα συν ότι υπάρχει μεγάλο κόστος.

Αυτό όμως δημιουργεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και επίσης επιβαρύνουμε τον κρατικό μηχανισμό. Με τους ελέγχους που θα κάνουμε άμεσα μέσα σε 90 λεπτά θα έχουμε αποτέλεσμα και επομένως θα υπάρχει αποσυμφόρηση του συστήματος, μικρότερο κόστος και γρήγορη αντιμετώπιση πιθανού θετικού κρούσματος. Μαζί με τον Γιώργο Χατζημάρκο έχουμε ετοιμάσει πλάνο δράσης για να υποστηρίξουμε τα Κέντρα Υγείας στα νησιά μας και εκτός από τις κάψουλες και τους μοριακούς αναλυτές έχουμε πάρει και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και εν τέλει τους ηρωικούς συμπατριώτες μας που ζουν με δυσκολίες στη νησιωτική Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε 07/04/2020

Πηγή: ethnos.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews