ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/4/20

Μ. Πατάκος: Κατασκευάζει εθελοντικά στην Κω προστατευτικές ασπίδες προσώπου για γιατρούς - νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα μέσω 3d εκτυπωτή, Βίντεο


Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
EKABNews                 

Μ. Πατάκος: Κατασκευάζει εθελοντικά στην Κω προστατευτικές ασπίδες προσώπου για γιατρούς - νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα μέσω 3d εκτυπωτή
vimatisko.gr

Ο εθελοντισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτό το διάστημα προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη κατά του φονικού ιού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κώου φωτογράφου Μιχάλη Πατάκου, ο οποίος διαθέτει εκτυπωτές 3d και συμβάλλει βοηθώντας έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας δημιουργώντας προστατευτικές ασπίδες΄προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Πατάκος μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 για αυτή την πρωτοβουλία και έδωσε όλες τις λεπτομέρειες καθώς έχει αναπτυχθεί ένα εθελοντικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με του Υπουργείο Υγείας.

« Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε στην Τσεχία και το αρχείο αυτό δόθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας για να χρησιμοποιηθεί εφόσον υπήρξε ανάγκη στην Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας έδωσε την έγκριση και έτσι από εκείνη την στιγμή εκτυπώνουμε προστατευτικές μάσκες ασταμάτητα. Πρόκειται για ασπίδες που προσφέρουν επιπρόσθετη προστασία από τον κορονοϊό στο υγειονομικό προσωπικό. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική η προστασία όσων εργάζονται στα νοσοκομεία και έρχονται σε επαφή με φορείς του ιού ή πιθανούς φορείς. Οι παραγγελίες που έχουν διεκπεραιωθεί θα σταλούν στο Υπουργείο Υγείας και από εκεί γίνεται η διανομή στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος. Δεν γνωρίζω εάν θα παραδοθεί κάποια μάσκα στην Κω. Προσπαθώ να εξασφαλίσω στην δεύτερη παραγγελία ασπίδες για το νοσοκομείο της Κω. Ήδη εξασφαλίσαμε 12 για το ΕΚΑΒ στο νησί μας και θα παραδοθούν άμεσα.»

Ο γνωστός φωτογράφος ασχολείται την τελευταία διετία με τις ψηφιακές και σύγχρονες εκτυπώσεις καθώς έλαβε ειδική εκπαίδευση για τον χειρισμό των 2 εκτυπωτών που διαθέτει. Σε ότι αφορά τις έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν, είχε φροντίσει να προμηθευτεί από το εξωτερικό εγκαίρως τα υλικά που χρειάζεται ώστε όταν έρθει η στιγμή να είναι έτοιμος για την παραγωγή.

« Όταν ενημερωθήκαμε από την Τσεχία για την κατάσταση προχώρησα στην προμήθεια των υλικών μου από το εξωτερικό εγκαίρως. Σήμερα είναι δύσκολα να βρει κανείς προμήθειες και επίσης έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Όσοι ανήκουμ στο εθελοντικό δίκτυο με όνομα ¨Hellas COVID19 3D Printing Supplies¨ προσφέρουμε εθελοντικά τις ασπίδες και την εργασία μας. Όλο το κόστος το επιβαρυνόμαστε εμείς οι ίδιοι».

Η εκτύπωση των ασπίδων εκτός από ακριβή υπόθεση είναι και αρκετά χρονοβόρα που σημαίνει ότι ο Μιχάλης μαζί με την σύζυγό του εκτυπώνουν ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες ώστε να παραδώσουν όσες περισσότερες μάσκες γίνεται.

« Μας έχουν δοθεί κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά. Ο χώρος που τυπώνουμε είναι πλήρως αποστειρωμένος και εμείς είμαστε ντυμένοι και συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό ώστε να μην εκθέσουμε τις μάσκες. Εφόσον εκτυπωθούν, παραμένουν σε απομονωμένο χώρο για 2 ημέρες ώστε να αποκλειστεί το κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού μέσω των προστατευτικών ασπίδων. Συνήθως για την εκτύπωση απαιτούνται 3 ώρες. Έχω καταφέρει με κάποια προγράμματα να μειώσω στον μισό το χρόνο και έτσι παράγω μία μάσκα ανά 1.5 ώρα. Ήδη έχω παραδώσει 72 μάσκες στο Υπουργείο Υγείας και συνεχίζουμε. Θα ήθελα να τονίσω ότι όσα παράγουμε στην Κω είναι τελείως λειτουργικά και έτοιμα προς χρήση. Σε αντίθεση με μάσκες από άλλες περιοχές που πρέπει να συναρμολογηθούν πρώτα από το Υπουργείο Υγείας.»

Οι ασπίδες που δημιουργεί ο Μιχάλης έχουν αυξημένη ζήτηση από υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία των Αθηνών. Ήδη εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν επικοινωνήσει μαζί του για να αγοράσουν τις μάσκες αλλά όπως εξήγησε ο ίδιος δεν είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή καθώς το δίκτυο παράγει αυτή την περίοδο το προστατευτικό υλικό που διανέμεται δωρεάν μέσω του Υπουργείο Υγείας που έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο του σημαντικού εγχειρήματος.

Θερμά συγχαρητήρια στον Μιχάλη, την γυναίκα του και σε όσους εκτυπώνουν ασπίδες σε όλη την Ελλάδα. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί βοηθάει του δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτές τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες στιγμές. Η χώρα μας , η ανθρωπότητα θα νικήσει τον Covid 19 χάρη στην αλληλοβοήθεια , την υποστήριξη και την ατομική ευθύνη ( πραγματική και ηθική).
Σάντυ Λαδικού

Μ. Πατάκος: Κατασκευάζει στην Κω προστατευτικές ασπίδες εθελοντικά για γιατρούς και νοσηλευτές
Radio Proto 91.5

30 Μαρ 2020

Πηγή: vimatisko.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews