ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/4/20

Β. Λαπάκης: Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού το ΕΚΑΒ-ΡόδουΠαρασκευή, 3 Απριλίου 2020
EKABNews                 

Συνέντευξη ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ρόδου, Βασίλης Λαπάκης

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού το ΕΚΑΒ-Ρόδου
dimokratiki.grΣτην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού βρίσκονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου, που μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό.
Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.

Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Ρόδου κ. Βασίλης Λαπάκης, οι πολίτες είναι συνεργάσιμοι έχοντας αντιληφθεί πλήρως τους κινδύνους της περιόδου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όμως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Λαπάκη, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ Ρόδου έχουν κληθεί να παραλάβουν ύποπτα κρούσματα και να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.
Μάλιστα έκανε γνωστό, πως αρκετοί συμπολίτες μας καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, αντί στην τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ, ζητώντας συμβουλές και οδηγίες από τους τηλεφωνητές προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας τους και να κριθεί αν θα πρέπει να μεταβούν ή όχι στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ρόδου, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γίνονται τακτικές απολυμάνσεις στο κτήριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία αλλά και στα οχήματα, ενώ μετά από την μεταφορά ύποπτου κρούσματος, το όχημα του ΕΚΑΒ απολυμαίνεται εκ νέου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επαυξημένη ετοιμότητα, κι έχουν ανασταλεί οι άδειες και τα ρεπό τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Πέρα από τα τρία πληρώματα ασθενοφόρων που καλύπτουν παγίως τις ανάγκες του νησιού, αυτή την περίοδο υπάρχει και ένα τέταρτο εφεδρικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ είναι σε ετοιμότητα και εφεδρικοί διασώστες και τραυματιοφορείς, προκειμένου να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε κενό μπορεί να προκύψει σε βάρδια.
Με δεδομένο, ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την εξάπλωση του κορωνοϊού, o κ. Βασίλης Λαπάκης, διαβεβαιώνει ότι η υπηρεσία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση σε όλους για ψυχραιμία και σύνεση αυτή τη δύσκολη περίοδο.Όπως εξηγεί ο κ. Λαπάκης, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ εκτός από τους εαυτούς τους πρέπει να κρατήσουν ασφαλή και τα μέλη των οικογενειών τους, γι αυτό και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας τόσο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους όσο και με τη λήξη της, όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του σωματείου του ΕΚΑΒ Ρόδου, η υπηρεσία διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφάλεια των πληρωμάτων, οδηγών, διασωστών και τραυματιοφορέων καθώς όταν καλούνται να παραλάβουν ύποπτο κρούσμα, φορούν ειδική στολή ενώ τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες διασποράς του ιού.
Παράλληλα, ο κ. Β. Λαπάκης, καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τα πληρώματα, παρέχοντας υπεύθυνη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους ώστε να γίνει ο καλύτερος δυνατός χειρισμός, σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στις περιπτώσεις διακομιδής περιστατικών ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού Covid-19 προβλέπεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από τα πληρώματα, η οποία όμως θα πρέπει να αντικαθίσταται ανά περιστατικό (μετά την ολοκλήρωση της διακομιδής) αλλά και όποτε υγρανθεί η εσωτερική πλευρά της.
Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, δύνανται να χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια διακομιδής ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού Covid-19, όπου θα χρειαστούν ειδικοί χειρισμοί και που έχουν ως συνέπεια την πρόκληση αερολύματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αλλά και τοn ΕΟΔΥ, οι ειδικοί χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19 αφορούν στην ενδοτραχειακή διασωλήνωση, τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, την τραχειοτομή, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, την βρογχοσκόπηση αλλά και την χρήση AMBU.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα πληρώματα που εργάζονται στα ασθενοφόρα, δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου.

Aνοιχτή πρόσκληση για την ένταξη στην ομάδα εθελοντών
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) προσκαλεί:
τελειοφοίτους αλλά και σπουδαστές της ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εθελοντική κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν για την επιχειρησιακή διαχείριση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 στη Ελλάδα.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γνωστικά πεδία αιχμής στην διαχείριση εκτάκτων υγειονομικών αναγκών και κρίσεων και διαθέτουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Διασώστης -Πλήρωμα Ασθενοφόρου» του ΙΕΚ ΕΚΑΒ ή φοιτούν σε οποιοδήποτε εξάμηνο του εν λόγω ΙΕΚ.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να το δηλώσουν στo ethelontes.gov.gr επιλέγοντας ως δράση την απασχόληση στην Κεντρική Υπηρεσία ή και στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα.

Πηγή: dimokratiki.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews