ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/4/20

Η Δ/ντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας Αγγελική Κανελλοπούλου μιλά στην «Γ»: «Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας στο ΕΣΥ…», ΒίντεοΔευτέρα, 13 Απριλίου 2020
EKABNews                 

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας Αγγελική Κανελλοπούλου μιλά στην «Γ»: «Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας στο ΕΣΥ…»-ΒΙΝΤΕΟ
gnomip.gr

Η επιχειρησιακή του ετοιμότητα, ο σωστός συντονισμός, η άρτια εκπαίδευση και το υψηλό αίσθημα αυταπάρνησης του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας δοκιμάστηκαν κατά την έναρξη του «πολέμου».Αρχές Μαρτίου η Δυτική Ελλάδα κλήθηκε να βρεθεί αντιμέτωπη με τον «αόρατο εχθρό» και μ’ ένα μαζικό κύμα περιστατικών, υπόπτων και μη, προερχόμενο από το γκρουπ των εκδρομέων της Ηλείας στους Αγίους Τόπους.

Η 4η Μαρτίου 2020 θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο νου των διασωστών, καθώς το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, ήταν από τα πρώτα σ’ όλη τη χώρα που κλήθηκε να διαχειριστεί κρούσματα κορωνοϊού και να διακομίσει ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας - που ορίστηκε νοσοκομείο αναφοράς.

Η διαχείριση των περιστατικών αυτών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι απαιτήσεις μεγάλες όπως και το άγχος για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους με ασφάλεια για τους ασθενείς αλλά και για τους ιδίους, οι οποίοι έρχονταν αντιμέτωποι με την αόρατη απειλή, τον κορωνοϊό που σαρώνει όλο τον πλανήτη.

Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας σ’ αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο και άφησαν το στίγμα τους. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στους δρόμους για να προσφέρουν άμεσα τις πρώτες βοήθειες σε όποιον συνάνθρωπό μας τις έχει ανάγκη, δίνουν καθημερινά αυτή τη μάχη με σθένος και αυτοθυσία, αψηφώντας τους κινδύνους.

Για τις δυσκολίες της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για την ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας μιλά στην «Γ» η διευθύντρια της υπηρεσίας, Αγγελική Κανελλοπούλου.


13 Απρ 2020

«Γ»: Κύρια Κανελλοπούλου, έχει συμπληρωθεί ένας μήνας πανδημίας με το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος. Περιγράψτε μας την κατάσταση που βιώνετε στην καθημερινότητά σας;

-Η καθημερινότητά μας εν μέσω πανδημίας είναι απαιτητική. Καλούμαστε σε καθημερινή βάση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί – κάτι που αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Υπηρεσίας μας- αλλά και να μένουμε ασφαλείς, τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους.

Εμείς, στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας είχαμε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020 την προετοιμασία για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού, με εκπαιδεύσεις, επάρκεια υλικών, επικαιροποίηση των σχεδίων μας βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και ασκήσεις ετοιμότητας.

Ωστόσο, η 4η Μαρτίου 2020 ήταν καθοριστική μέρα, την οποία δεν θα την ξεχάσουμε καθώς πληροφορηθήκαμε ότι είχαμε κρούσμα στην περιοχή μας, στην Ηλεία και κληθήκαμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα σχέδια στην πράξη.

Όλο αυτό το διάστημα, είναι αλήθεια ότι το σύνολο του προσωπικού και ιδίως τα πληρώματα  έχουν ανταποκριθεί με υψηλό φρόνημα, αυξημένο αίσθημα καθήκοντος, θάρρος ακόμα και με αυταπάρνηση σε αυτό τον δύσκολο ρόλο.

 Το ΕΚΑΒ είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ, διαχρονικά και αυτό αποδείχθηκε και σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Προσωπικά, είμαι περήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας, αυτής της οικογένειας…

«Γ»: Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που κληθήκατε να διαχειριστείτε την διακομιδή ενός περιστατικού Covid 19;

-Είναι αλήθεια ότι όλοι μας νοιώσαμε ένα σφίξιμο… Ενημερωθήκαμε μέσω ΕΚΕΠΥ για την ανάγκη διακομιδής ενός ασθενούς με Covid 19 και έπρεπε να το διαχειριστούμε σωστά και άμεσα πολλά ζητήματα, όπως η σωστή και χωρίς καθυστέρηση διακομιδής του περιστατικού αλλά και χωρίς να εκτεθεί το πλήρωμα, να μην έχει πρόβλημα ο ασθενής, κ.ά. Ήταν η πρώτη φορά που κληθήκαμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας εν μέσω πανδημίας και σίγουρα πολλά πράγματα άλλαξαν για όλους μας.

«Γ»: Πόσες είναι οι διακομιδές κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και υπόπτων περιστατικών που έχει διαχειριστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το ΕΚΑΒ Πάτρας;

Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει συνολικά σαράντα διακομιδές περιστατικών με Covid 19. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι πρωτογενείς διακομιδές όσο και οι διακομιδές μεταξύ νοσοκομείων ακόμα και τα εξιτήρια.

Όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά μέχρι σήμερα έχουμε διακομίσει 150 περίπου. Αυτήν την εποχή έχουμε πολλά εμπύρετα περιστατικά, ασθενείς με δύσπνοια αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους αντιμετωπίσουμε ως εν δυνάμει περιστατικό κορωνοϊού και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Συνήθως, όμως τα περισσότερα που θεωρούσαμε ύποπτα περιστατικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

«Γ»: Πόσο έτοιμο αποδείχθηκε το προσωπικό του ΕΚΑΒ για αυτήν την περίοδο έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε;

-Κατ’ αρχήν στην υπηρεσία μας υπάρχει ειδική ομάδα διαχείρισης καταστροφών. Όμως, εκπαιδεύτηκε το σύνολο του προσωπικού για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Οφείλαμε να το πράξουμε αυτό διότι αντιλαμβανόμασταν ότι μερίδα πληρωμάτων ίσως να χρειαστεί να βρεθεί σε καραντίνα, να ασθενήσει, οπότε όλοι μας έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό πολύ νωρίς έγινε η σχετική εκπαίδευση. Είναι απαιτητική η καθημερινότητα αυτή που ζούμε και σίγουρα η θεωρία διαφέρει από την πράξη.

«Γ»: Οι κλήσεις που δέχεται το Κέντρο του ΕΚΑΒ αφορούν κυρίως περιστατικά κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα και πως γίνεται η διαχείρισή τους;

-Όλα τα σήματα που δέχεται το ΕΚΑΒ ξεκινούν από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο στο Κέντρο. Εμείς, έχουμε δώσει οδηγίες στο προσωπικό που διαχειρίζεται τις κλήσεις και στο 90% των περιπτώσεων υπάρχει γιατρός ώστε να γίνει σωστή εκμαίευση των πληροφοριών για να μην εκτεθεί κανείς σε κίνδυνο, ούτε ο ασθενής, αλλά ούτε και οι διασώστες μας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί αισθητά άλλου είδους σήματα όπως για παράδειγμα τα τροχαία- μάλλον σε αυτό μας ωφέλησε η καραντίνα- αλλά και τα καρδιολογικά νοσήματα, κ.ά.

Ωστόσο, το ΕΚΑΒ Πάτρας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα. Εντός των ορίων πόλης διαθέτουμε ανά βάρδια 4-5 ασθενοφόρα, έχουμε κινητή μονάδα επανδρωμένη με γιατρό, ενώ ο στόλος μας ενισχύθηκε πρόσφατα και με μια μηχανή. Στόχος μας είναι να φθάσουμε έγκαιρα στον συνάνθρωπό μας που μας έχει ανάγκη.

«Γ»: Ισχύει ότι πολλοί ασθενείς αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο ή αποκρύπτουν τα συμπτώματα για να μην στιγματιστούν;

- Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών, οι μεν που δεν ήθελαν να πάνε στο Νοσοκομείο ιδίως το προηγούμενο διάστημα, και οι δε, που από φόβο ακόμα και με… δέκατα θέλουν να πάνε στο Νοσοκομείο. Εμείς, τους κατευθύνουμε να μιλήσουν με τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό τους ώστε να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση.

«Γ»: Υπάρχει επάρκεια στολών και μέσων ατομικής προστασίας καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει;

- Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην επάρκεια των στολών και των μέσων προστασίας. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο το Τμήμα Εξοπλισμού της υπηρεσίας μας που έδωσε μεγάλο αγώνα για εξασφαλίσει αυτήν την επάρκεια. Παράλληλα, είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την κεντρική μας υπηρεσία αλλά και πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα και την 6η ΥΠΕ, αλλά και τους διοικητές των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας και του Πύργου και οφείλω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία έχουμε αισθανθεί όλοι συναγωνιστές, από την μία ο κορωνοϊός και από την άλλη όλοι εμείς, οι οποίοι καλούμαστε να συνεργαστούμε, να είμαστε αποτελεσματικοί και να πολεμήσουμε τον κοινό εχθρό.

Πηγή: gnomip.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews