ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/4/20

Διασώστης ΕΚΑΒ Πάτρας Δημήτρης Χριστόπουλος: Δίνουμε δύναμη και ελπίδα στον ασθενήΠέμπτη, 30 Απριλίου 2020
EKABNews                 

Δ. Χριστόπουλος: Δίνουμε δύναμη και ελπίδα στον ασθενή
pelop.gr

29/04/2020 [12:06]

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Δημήτρης Χριστόπουλος μας βάζει στο ασθενοφόρο την ώρα της διακομιδής ενός κρούσματος στο νοσοκομείο, μας μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για την ηρεμία που δεν μπορεί να έρθει ακόμα.

Με μεγάλη εμπειρία στην διακομιδή ασθενών ο διασώστης του ΕΚΑΒ Δημήτρης Χριστόπουλος μας μεταφέρει τις εμπειρίες του την εποχή του κορονοϊού. Τα συναισθήματα που ένιωθε κατά τη διακομιδή ενός ασθενή στο νοσοκομείο, τις ώρες που χρειάστηκε να μπει σε καραντίνα μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα του τεστ, αλλά και τις συζητήσεις με τους ασθενείς μέσα στο ασθενοφόρο.

Πόσα χρόνια είστε στην υπηρεσία; Εχετε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο; Δηλαδή να υπάρχει τόση ένταση στη δουλειά;
Εχω 28 χρόνια ενεργά στην υπηρεσία και κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναζήσει. Εχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά γρίπης και σοβαρά τροχαία, αλλά αυτό είναι πρωτοφανές. Από όλες τις συνθήκες στον τρόπο που δουλεύουμε. Είναι πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία μας και την προστασία του ασθενούς.

Πώς έγινε η προσαρμογή στις νέες συνθήκες λόγω κορονοϊού και ψυχολογικά κυρίως;
Είχαμε εκπαιδευτεί σχετικά νωρίς για το πώς να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά και να προφυλασσόμαστε, οπότε ψυχολογικά υπήρχε ένα στάδιο προσαρμογής, ώστε όταν έρθουν τα πρώτα περιστατικά να μπορούμε να είμαστε σε μια ετοιμότητα. Το ψυχολογικό πάντα παραμένει επειδή δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση του περιστατικού μέχρι να το παραλάβουμε. Είτε είναι απλό ύποπτο κρούσμα, είτε διαπιστωμένο, είτε υποψία κρούσματος πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να φορέσουμε τη στολή, τα γάντια, τη μάσκα, όλα τα μέτρα. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούμε.

Εσείς έτυχε να είστε σε διακομιδή κρούσματος;
Ναι, έτυχε να είμαι σε μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων και χρειάστηκε να μπω σε καραντίνα μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των ασθενών. Είναι δύσκολες οι στιγμές και για τον ασθενή και για εμάς μέχρι να βγει η απάντηση. Η καραντίνα σε επηρεάζει και ψυχολογικά, γιατί μπορεί να παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας, αλλά πάντα υπάρχουν οι δεύτερες σκέψεις αν ξέφυγε κάτι.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας, ως άνθρωποι, όταν έρχεστε σε επαφή με ένα κρούσμα κορονοϊού;
Προσωπικά σκέψεις κάνω πριν πάω στο περιστατικό και μετά. Επειδή είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια και χρειάζεται να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο και να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες, τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με το περιστατικό σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις, να ακολουθήσεις σωστά το πρωτόκολλο. Τα συναισθήματα δεν υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Μόλις πάρουμε το σήμα από το τηλεφωνικό κέντρο πρέπει να ετοιμαστούμε, να βρούμε τον δρόμο, να παραλάβουμε τον ασθενή, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Ο χρόνος αυτός δεν αφήνει να έχουμε συναισθήματα. Τα συναισθήματα έρχονται εκ των υστέρων, αφού τελειώνεις και έχεις ηρεμήσει. Ομως είμαστε συνειδητοποιημένοι για τη φύση της δουλειάς μας. Και καραντίνα θα μπούμε και μπορεί να νοσήσουμε. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της διακομιδής στο νοσοκομείο γίνονται συζητήσεις με τους ασθενείς; Και αν ναι, τι σας λένε;
Με τους περισσότερους προσπαθείς να συζητήσεις για να μην υπάρχουν οι σκέψεις της μεταφοράς στο νοσοκομείο. Μπορεί κάποιος να είναι συναισθηματικά φορτισμένος, οπότε θέλουμε να του αποσπάσουμε την προσοχή. Θέλουμε να τους δώσουμε κουράγιο. Εξηγούμε πως μπορεί να είναι μια απλή ίωση, οπότε δεν χρειάζεται η έντονη ανησυχία. Χρειάζεται να δίνουμε στον ασθενή ψυχική δύναμη για να αντεπεξέλθει, αλλά και για να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας με ηρεμία. Σκεφτείτε έναν ασθενή φορτισμένο. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει και ψυχικά και σωματικά. Είναι σημαντικό δίνουμε δύναμη και ελπίδα στον ασθενή.

Τι είναι αυτό που σας μένει από αυτή την εμπειρία;
Μπορέσαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες να αντεπεξέλθουμε, παρά τα κρούσματα που είχαμε στην Αχαΐα και την Ηλεία. Πέρα από αυτά, σαν άνθρωπος νιώθω ικανοποιημένος που βοήθησα τους συνανθρώπους μου. Αυτό το πετύχαμε όλοι οι διασώστες και γι' αυτό ο κόσμος δείχνει την αγάπη του.

Οι οικογένειές σας πώς αντιδρούν στη φύση της δουλειάς που είναι επικίνδυνη, ποιες είναι οι συζητήσεις που κάνετε;
Είναι έτσι οι συνθήκες το τελευταίο διάστημα που βρισκόμαστε συνέχεια στη δουλειά ή στο σπίτι. Πιστεύω πως έχουμε έρθει λίγο πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Εχουν συσφιχθεί κάποιες σχέσεις έστω και από το τηλέφωνο. Οι δικοί μου άνθρωποι ζουν στην Ολυμπία και της συζύγου μου στο Αγρίνιο και έχουμε τρεις μήνες να τους δούμε. Παρόλα αυτά, έστω και από το τηλέφωνο εκφράζεται η αγάπη. Ακόμα και με συγγενείς ή ανθρώπους που δεν ήμασταν τόσο κοντά, είτε μέσα από το τηλέφωνο, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουμε επαφή και υπάρχει η αίσθηση πως είμαστε μαζί και την περνάμε μαζί αυτήν την κατάσταση. Δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλο. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην το καταλαβαίνουμε, όμως το έχουμε ανάγκη μέσα μας.

Πλέον, έχουν ηρεμήσει τα πράγματα όσον αφορά στα κρούσματα. Εσείς νιώθετε αυτήν την ηρεμία ή ακόμα βρίσκεστε σε ένταση;
Τα πράγματα μπορεί να έχουν ηρεμήσει, αλλά μετά την άρση των μέτρων δεν ξέρω αν μπορούμε να παραμένουμε ήρεμοι. Πλέον, ακόμα και ένα εμπύρετο περιστατικό, θα το αντιμετωπίζουμε ως ύποπτο κρούσμα. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε κι εμείς επειδή θα χαλαρώσουν τα μέτρα κυκλοφορίας. Ισα-ίσα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προφυλάσσουμε εμάς και τους ασθενείς.
Χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συνέχεια, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς αποκρύπτουν από εμάς τα συμπτώματά τους και στη συνέχεια αποκαλύπτουν πως είχαν πυρετό πριν από λίγες μέρες. Αυτά τα απρόοπτα χρειάζονται προσοχή.
Οπότε πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή, να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο ή να επαλειφθεί ο κίνδυνος. Και ο κόσμος χρειάζεται να παραμένει σε εγρήγορση. Το ότι θα γίνει η άρση των μέτρων δεν σημαίνει πως τελείωσε η περιπέτεια που ζούμε. Οι Ελληνες έχουμε αποδείξει πως έχουμε τη δύναμη και αν κάνουμε τα βασικά για την προστασία μας, θα το ξεπεράσουμε και αυτό

Πηγή: pelop.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews