ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/4/20

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ»Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
EKABNews                 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ»
moschatomag.com


Γράφει ο Χρήστος Σούτος

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία στην οποία εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Είναι άλλωστε και η ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1948 ο Π.Ο.Υ, δηλαδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την μεγαλύτερη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε υγειονομικό επίπεδο εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η συγκυρία μοιάζει και είναι εφιαλτική. Η πανδημία του κορονοϊού έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις, αν κρίνουμε και από την μεγάλη πρόοδο που έχει παρουσιάσει όλο το φάσμα των επιστημών υγείας στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση του Π.Ο.Υ. Η κρίση αυτή όμως έδειξε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, όλες τις αδυναμίες, όλες τις αστοχίες και κυρίως την λάθος αντίληψη των ισχυρών αυτού του κόσμου για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες τους εν καιρό ειρήνης και ευμάρειας. Εξηγούμαι...

Στον πρόλογο του καταστατικού ιδρύσεως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπάρχει ο ορισμός της Υγείας, όπως αυτός υιοθετήθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία και τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη μέρα που ο Π.Ο.Υ άρχισε την λειτουργία του, ο οποίος και λέει..." Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας....". Ξέρω για πολλούς ακούγεται ως ένας ορισμός ξύλινος ή λίγο- πολύ πολιτικάντικος. Ο Π.Ο.Υ μπορεί να μην έχει πετύχει απόλυτα στον ρόλο του, μπορεί να μην έχει φέρει εις πέρας την αποστολή του ή να να έχει έστω φθάσει κοντά στην ολοκλήρωση της, όμως παραμένει ένας οργανισμός που προσπαθεί και παράγει έργο. Για να τα λέμε όπως ακριβώς είναι τα πράγματα, το πράττει ως εκεί που του επιτρέπουν οι συνθήκες, που του δίνουν τις δυνατότητες να παλέψει, που τον εξοπλίζουν, όλοι αυτοί που τον ίδρυσαν, που τον δημιούργησαν να εξαλείψουν τις ανισότητες μεταξύ των λαών σε επίπεδο υγείας και να δώσουν την δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπείες και στους αδύνατους αυτού του κόσμου.

Μην γελιέστε. Κανείς από τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων του Κόσμου δεν ενδιαφέρεται, επί της ουσίας, για την βελτίωση των συνθηκών υγείας των αδύναμων της γης. Για να ακριβολογούμε δεν νοιάζονται ούτε για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ίδιους τους πολίτες των χωρών τους. Οι περισσότεροι από τους ισχυρούς του λεγόμενου δυτικού κόσμου διαθέτουν πληθώρα κονδυλίων για την έρευνα στον τομέα των οπλικών συστημάτων, για την δημιουργία ισχυρότερων και καταστροφικότερων όπλων, για την κατασκευή ακόμα μεγαλύτερων και ογκοδέστερων κτιρίων για να εγκαταστήσουν την όλο και αυξανόμενη ματαιοδοξία τους. Και ξαφνικά τα πάντα ανατρέπονται. Έρχεται ένας μικροσκοπικός, ένας αόρατος εχθρός, ένας αντίπαλος χωρίς προφανή στόχο που απειλεί όλους ανεξαιρέτως ισχύος και μεγέθους. Οι απώλειες που καταγράφουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Αγγλία, η Γαλλία και προσφάτως η Αμερική μόνο σε περίοδο πολέμου θα υπήρχαν. Η πανδημία ξεγύμνωσε τα συστήματα υγείας των ισχυρών της Γης. Έδειξε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός μπροστά στην απειλή. Αστείοι αρχηγοί με νοοτροπία επικίνδυνη για τις κοινωνίες τους οδηγούν τις χώρες τους στον όλεθρο.

Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε. Τώρα τι γίνεται. Τώρα κυρίες και κύριοι απλά τρέχουμε. Τι θα πει τρέχουμε; Θα πει πως τώρα περιμένουμε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να βρει αρχικά το φάρμακο και μετά το εμβόλιο για να δώσει τέλος στον εφιάλτη. Θα πει πως τώρα, έστω και την ύστατη ώρα, άπαντες προσπαθούν να δώσουν στους ερευνητές όλα τα εφόδια και την προσοχή που θα έπρεπε να τους είχαν δώσει καιρό πριν. Θα πει πως τώρα, έστω και αν είναι αργά, άπαντες αντιλαμβάνονται την σημασία ενός ισχυρού συστήματος υγείας ικανού να παρέχει στους πολίτες της κάθε χώρας ίσες ευκαιρίες στην μάχη ενάντια στην ασθένεια. Θα πει ότι τώρα, ακόμα και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο κορονοϊός δεν αφορά τους αδύναμους του κόσμου τούτου, άλλα όλους μας οπότε η αδιαφορία και τα κενά ευχολόγια μπροστά στις κάμερες μπορούν να περιμένουν.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία για να το καταλάβετε. Πάμε. Πρώτον το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Π.Ο.Υ δεν προέρχεται από τα κράτη που κυριαρχούν στον κόσμο, αλλά από συνεισφορές απλών ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Δεύτερον μόλις το 10% του παγκοσμίου Α.Ε.Π δαπανάται για την υγεία. Ας μην πούμε καλύτερα που πάει το υπόλοιπο 90%. Τρίτον πάνω από το 50% των ανθρώπων στη Γη δεν έχουν πρόσβαση σε πλήρη κάλυψη των βασικών υπηρεσιών υγείας. Τέταρτον πάνω από το 23% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν άμεση σχέση με το περιβαλλοντικό ανθρώπινο αποτύπωμα. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω ότι μόλις 371 δις ευρώ, όσο δηλαδή περίπου το χρέος μιας χώρας σαν την δική μας, θα αρκούσαν σαν επενδύσεις σε βάθος 15ετίας για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και υγείας στο σύνολο του κόσμου. Με απλά μαθηματικά αν θέλετε να μην ξαναζήσετε πανδημίες όπως η τρέχουσα, αφενός σταματήστε να βιάζετε το περιβάλλον και αφετέρου επενδύστε στην επιστήμη και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κλείνω με μια αναφορά σε όλους εμάς. Στην περίφημη δική μας προσωπική ευθύνη. Ναι τώρα μέσα στον ορυμαγδό όλοι, ή έστω οι πιο πολλοί, αντιλαμβάνονται τι πρέπει να πράξουν. Μένουμε σπίτι, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, δεν πιέζουμε το Ε.Σ.Υ και τηρούμε τους απλούς κανόνες προσωπικής υγιεινής. Μετά; Το σημαντικότερο είναι να βγούμε σοφότεροι από αυτήν την περιπέτεια. Ας δώσουμε αξία σε αυτούς που πραγματικά την διαθέτουν και να πάψουμε να αποθεώνουμε το απόλυτο τίποτα. Να γίνουμε περισσότερο επιδραστικοί κοινωνικά απαιτώντας βελτίωση της καθημερινότητας μας μέρος της οποίας, ιδιαιτέρως σημαντικό θα έλεγα, αποτελεί το σύστημα υγείας και οι φορείς τους. Να γίνουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι σκεπτόμενοι τον διπλανό μας. Να γίνουμε καλύτεροι πολίτες και προς τις δύο κατευθύνσεις, βοηθώντας το κράτος να αλλάξει προς το καλύτερο για να απαιτήσουμε μετά και από αυτό να διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα του. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν......

Δημοσιεύτηκε 07/04/2020

Πηγή: moschatomag.com

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews