ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/4/20

Η διαχείριση της αναγνωρισιμότητας ως εχέγγυο για την ανάπτυξη
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020
EKABNews                 
Περίεργος τίτλος για να έχει σχέση με το ΕΚΑΒ! Το τελευταίο διάστημα συνάδελφοι-σες γινόμαστε αποδέκτες διθυράμβων επαίνων. Από τον φούρναρη της γειτονιάς μέχρι τους ανώτερους πολιτικούς άρχοντες, όλοι έμαθαν ότι αυτοί που επανδρώνουν τα ασθενοφόρα δεν είναι ο οδηγός και ο συνοδηγός, ούτε τραυματιοφορείς, αλλά διασώστες-τριες. Πλέον σε κάθε δελτίο ειδήσεων οι εικόνες με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, με τις άσπρες στολές, κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, ενώ οι συνεντεύξεις των ηρώων πλέον, διασωστών είναι συχνό φαινόμενο. Ο διασώστης το τελευταίο τρίμηνο κοντεύει να ξεχάσει ποιος είναι! Ήρθε τελικά η πολυπόθητη καταξίωση; Κι όμως, είναι οι ίδιοι διασώστες (χωρίς τις μάσκες!) που εδώ και χρόνια παλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν προνοσοκομειακή ιατρική βοήθεια, κατορθώνοντας να την παρέχουν όπου τη χρειαστούν οι συνάνθρωποι, από τα συντρίμμια των αυτοκίνητων μέχρι τα σπίτια τους, από τα νησιά μας μέχρι τα πιο ορεινά μέρη. Είναι αναντίρρητο γεγονός, ιδίως για τους παλαιότερους διασώστες, πως το έργο των διασωστών χρόνια τώρα δεν έτυχε της πρέπουσας αναγνώρισης και δεν είναι απαραίτητα αλαζονικό, κάθε άλλο μάλλον, να απολαμβάνουμε παθητικά τα ηδυπαθή αισθήματα αυτής της αναγνωρισιμότητας. Αυτό αποτελεί τη μία πλευρά του νομίσματος, αυτήν που συσχετίζεται με τα φώτα και τις κάμερες.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος απαγορεύει τον εφησυχασμό και έχει σχέση με το πώς εμείς θα διαχειριστούμε αυτήν την πρόκληση της αναγνωρισιμότητας και το εξαιρετικά πρόσφορο πεδίο που ανοίγεται για την αναβάθμιση της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και του επαγγέλματος του διασώστη. Η προάσπιση της ύψιστης αξίας, του ανθρώπου, εν μέσω πανδημίας, έχει καταστήσει παγκοσμίως την αναβάθμιση και την αναθεώρηση των συστημάτων υγείας ως αυτοσκοπό, ενώ η οικονομική ύφεση που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία ανέδειξε, ανέλπιστα, το σύστημα υγείας ως ένα απαραίτητο μέσο απορρόφησης των οικονομικών επιπτώσεων από συμβάντα μαζικών απωλειών υγείας. Αυτές οι εξελίξεις έφεραν εξαγγελίες για τη διάθεση σεβαστών πόρων με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και μας προετοιμάζουν για πυκνές εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα στον χώρο της υγείας.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη αλλά παράλληλα και πολύ μεγάλη ευκαιρία η «εκμετάλλευση» αυτής της πρωτόγνωρης αναγνώρισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Θα πρέπει η αναγνώριση του καταλυτικού ρόλου του ΕΚΑΒ να διαχειρισθεί από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν σχηματιστεί εδώ και χρόνια. Οι διασώστες, όχι μόνο θα πρέπει να λάβουμε μέρος στις αλλαγές που θα διαδραματιστούν, αλλά θα πρέπει να επιδιώξουμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές που θα τις σχεδιάσουν και θα τις προκαλέσουν, σύμφωνα με έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Οι πόροι που θα διατεθούν για την υγεία και ειδικά για το ΕΚΑΒ, είναι αναγκαίο και θα πρέπει να αποτελέσει και στόχο όλων μας, να διατεθούν μετά από έναν καλά οργανωμένο και ουσιαστικά δομημένο συντονισμό των πραγματικών αναγκών των διασωστών. Πώς θα επιτύχουμε κάτι τέτοιο; Ο διαχωρισμός εργαζομένων στο σωματείο Αθηνών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ, κατακερματίζει τη δυναμική των εργαζομένων και δεν δρα προς μια ενιαία στρατηγικά και αξιόπιστη πολιτική επιδιώξεων. Η ένταξη του σωματείου Αθηνών στην ΠΟΠ ΕΚΑΒ θα αποτελούσε την ιδανική επιλογή, αλλά είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις τώρα, που θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον ευχαριστημένοι καταλήγοντας σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Είναι απαραίτητη ΤΩΡΑ η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου δράσης και η συμφωνία μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων οργάνων αντιπροσώπευσης των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Μια κοινή ομάδα, απαρτισμένη και από τα δύο όργανα, θα πρέπει να αναλάβει να καταρτίσει ένα πλαίσιο στόχων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, όπως έχουν σχηματιστεί από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η βούληση όλων των εργαζομένων θα εκφράζεται μέσα από μία φωνή, αυτή της επιτροπής, που θα είναι υπεύθυνη για τον διάλογο με το υπουργείο υγείας. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό πλάνο αναγκών, ιεραρχημένο και δομημένο σύμφωνα με τα οφέλη που θα επιφέρει στους διασώστες αλλά, συνεπαγωγικά, και στους συνανθρώπους μας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες που θέλουν να συνεισφέρουν στην υπηρεσία μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις ανάγκες μας και να κατευθύνουμε, εφόσον μπορούμε, τις δωρεές, σε υλικά που θα αναβαθμίσουν την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Από άναρχες και μη λειτουργικές δωρεές το μόνο που θα απομείνει θα είναι οι φωτογραφίες παράδοσης. Η περίοδος είναι πολύ πρόσφορη και ώριμη για διεκδικήσεις, που η υπάρχουσα κατάσταση της πανδημίας καταδεικνύει ως απολύτως αναγκαίες. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους από τους πιθανούς στόχους: στο τμήμα εκπαίδευσης, τη δημιουργία ακαδημίας «Διασώστη» ή την ένταξη στα Τ.Ε.Ι, την αναβάθμιση του Ε.Τ.Ι.Κ. και την ένταξη στο καθιερωμένο σχήμα εκπαίδευσης διεθνών πιστοποιημένων προγραμμάτων (PHTLS, ILS, κ.α), στον οικονομικό τομέα, το επίδομα ετοιμότητας και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, στο τμήμα προσωπικού, τη μαζική πρόσληψη διασωστών και τη διάθεση του ΕΚΑΒ σε κάθε μέρος που κρίνεται αναγκαίο, στον τομέα υλικών, την αγορά νέων ασθενοφόρων και νέων υλικών που αφενός θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους διασώστες και θα προστατεύουν το μυοσκελετικό σύστημα του διασώστη (π.χ καρέκλες με ερπύστριες, φορεία με αμορτισέρ κ.α), και αφετέρου αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη (π.χ χρήση της τηλεϊατρικής), τη δυνατότητα κάλυψης των νησιών αλλά και απόμακρων περιοχών με αεροπορικά ή ναυτικά μέσα, στολή εργασίας σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, τη δημιουργία ή ανακαίνιση βάσεων (ή στεγάσεων) διασωστών κ.α. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά τα οποία η ΠΟΠ ΕΚΑΒ και το σωματείο Αθηνών γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και με την αγαστή συνεργασία τους μπορούν να πετύχουν.

Με τις απόψεις αυτές δεν θέλω να υποδείξω στα συνδικαλιστικά όργανα πώς να κάνουν την δουλειά τους, δεν είμαι σε θέση άλλωστε, ούτε προετοιμάζομαι να θέσω υποψηφιότητα σε κάποιου βαθμού συνδικαλιστικό όργανο. Με αυτές τις απόψεις θέλω μόνο να εκφράσω την αγωνία των διασωστών για το μέλλον τους, να τονίσω τις ιδανικές συνθήκες που υφίστανται για διεκδικήσεις που μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας και της ικανότητας των διασωστών να παρέχουν επείγουσα προνοσοκομειακή βοήθεια. Επίσης, θέλω να τονίσω την ανάγκη αλλά και την ευθύνη για μια στοιχειώδη συνεργασία μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων συνδικαλιστικών οργάνων, που μαζί μπορούν να μεταφέρουν με μεγαλύτερη δυναμική και αξιοπιστία τις πραγματικές θέσεις των διασωστών. Όταν βγουν οι μάσκες και σβήσουν οι κάμερες θα πρέπει να έχουμε θέσει τα θεμέλια για την επόμενη μέρα, ίσως να μην δοθεί άλλη τέτοια ευκαιρία.

«Σε ένα άλλο μέτωπο, σε κάποια άλλα σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο, όλοι μας δίνουμε έναν αγώνα, στο μέτρο που μας αναλογεί. Δεν μιλώ μόνο για τους μαχητές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, συμπολίτες μας που παρέχουν υπηρεσίες, τους οποίους σεβόμαστε και ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας


«Αυτές τις στιγμές δεν ξεχνάμε πως εσείς -οι διασώστες της πρώτης γραμμής- μένετε σε επιφυλακή - έτοιμοι να βοηθήσετε σε κάθε έκτακτο περιστατικό. Ξέρω καλά, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δώσατε σκληρές μάχες με τον κορωνοϊό. Και συνεχίζετε αυτή την προσπάθεια, μέχρι να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό. Έχετε την προσωπική μου ευγνωμοσύνη, αλλά πιστεύω και την ευγνωμοσύνη του κάθε πολίτη.»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


«Είμαστε ευγνώμονες στους εργαζόμενους και στα πληρώματα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης, υπερασπιζόμενοι τη ζωή και τη κοινωνία. Τώρα που στη συλλογική συνείδηση τη κοινωνίας έχει αναδειχθεί το πόσο σημαντικό είναι το έργο τους, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα η απαιτούμενη ανταπόκριση και στη δική τους καθημερινότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews