ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/5/20

Νοσούν από κορονοϊό 104 γιατροί και νοσηλευτέςΠέμπτη, 14 Μαΐου 2020
EKABNews                 

Νοσούν από κορονοϊό 104 γιατροί και νοσηλευτές
efsyn.gr

Βολές από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κατά της Πολιτείας για τον μη έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Διακόσια τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δύο χιλιάδες υγειονομικοί σε καραντίνα και ένας θάνατος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πανδημίας στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα νοσούν 104 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ 100 βρίσκονται σε καραντίνα.

Τους αριθμούς κατέθεσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας για ακόμα μία φορά τον προβληματισμό του για τη μικρότερης διάρκειας καραντίνα των υγειονομικών (7 ημέρες) από εκείνην που ισχύει σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος στον γενικό πληθυσμό (14 μέρες) αλλά και τις αστοχίες της πολιτείας στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών και των υγειονομικών θετικών στον Covid-19, με αποτέλεσμα τη διασπορά της επιδημίας στα νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά ο Μ. Γιαννάκος αναφέρεται στο πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο «Ελπίς» το οποίο χθες ανέστειλε την πρωινή του εφημερία λόγω εντοπισμού θετικών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Οπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, πριν από μία εβδομάδα εισήχθη στο νοσοκομείο ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, έγινε τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στη Β' Χειρουργική Κλινική όπου νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά.

Τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του, τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν, έγινε νέο τεστ το οποίο βγήκε θετικό και μπήκαν σε καραντίνα η κλινική και 25 υγειονομικοί. Από τα τεστ στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μέχρι χθες είχαν βρεθεί θετικοί δύο ασθενείς, δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια. Χθες όμως διαγνώστηκε θετική ασθενής στην καρδιολογική κλινική καθώς και μία γιατρός.

Η κλινική τέθηκε σε καραντίνα, ενώ ελήφθησαν δείγματα από το προσωπικό. «Οι θετικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά ο κίνδυνος διασποράς του ιού λόγω της καθυστέρησης εντοπισμού και στις δύο περιπτώσεις των κρουσμάτων είναι μεγάλος», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οσον αφορά τη μικρότερης διάρκειας καραντίνα για τους ανθρώπους του ΕΣΥ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας την είχε αποδώσει παλαιότερα στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα. «Είναι μία διαφοροποίηση που κρίθηκε απαραίτητη για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να σταθεί στα πόδια του να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό αυτόν και να τον χειριζόμαστε με τα ύψιστα μέτρα προστασίας», έλεγε.

Ο μοναδικός θάνατος σε υγειονομικό, θυμίζουμε, αφορά 53χρονο εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ο οποίος νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου κατέληξε στις 15 Μαρτίου, αφού πέρασε από διάφορες μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: efsyn.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews