ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/5/20

Ερώτηση στην Βουλή από το ΜέΡΑ25 «Άνιση αντιμετώπιση της πολιτείας εις βάρος των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ.»Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020
EKABNews                 


ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Άνιση αντιμετώπιση της πολιτείας εις βάρος των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΜέΡΑ25
Ημερομηνία: 06/05/2020
Καταθέτοντες: Αδαμοπούλου Αγγελική
Υπουργεία: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
                  Υγείας
Υπουργοί: Βρούτσης Ιωάννης (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών
                 Υποθέσεων)
                 Κικίλιας Βασίλειος (Υπουργός Υγείας)
Θέμα: “ Άνιση αντιμετώπιση της πολιτείας εις βάρος των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ. ”

Η κατάσταση η οποία επικρατεί σε όλη την επικράτεια στον κλάδο των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ. καταδεικνύει μία εξόχως άδικη και αντεργατική μεταχείριση, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα ύστερα από τις αποσπάσεις Πληρώματων Ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία της Χώρας για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οδηγών. Τα Πληρώματα Ασθενοφόρων του Π.Ε.Δ.Υ. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο μεγαλύτερο γεωγραφικό κομμάτι της Χώρας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εργασίας για να καλύψουν επείγοντα και χρόνια περιστατικά χωρίς την παρουσία δεύτερου πληρώματος υγειονομικού τομέα- όπως ρητά ορίζει η Ελληνική νομοθεσία – με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία των πολιτών /ασθενών να τίθενται σε πολλές περιπτώσεις σε σοβαρό κίνδυνο.

Εντούτοις, τα συγκεκριμένα Πληρώματα Ασθενοφόρων, που εργάζονται στα ασθενοφόρα με άδεια άσκησης επαγγέλματος, εντελώς άστοχα αποκαλούνται και αντιμετωπίζονται ως «οδηγοί», ενώ αντιθέτως, στο ΕΚΑΒ εργάζονται αποκλειστικά επαγγελματίες οδηγοί (με ΦΕΚ / 2 Μαΐου 2014 εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ 552 διαθέσιμοι οδηγοί νοσοκομείων), γεγονός το οποίο έχει καταστεί εξίσου ξεκάθαρο ύστερα από δήλωσεις του Υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές τα Πληρώματα Ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ. παρέχουν και προνοσοκομειακή φροντίδα, σε αντιστοιχία με το ΕΚΑΒ, χωρίς όμως ασφαλιστική εργασιακή κάλυψη (πέραν αυτής του επαγγελματία οδηγού), σε αντίθεση με τα πλήρωματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Παρά το διαχωρισμό μεταξύ των διασωστών του ΕΚΑΒ και του Π.Ε.Δ.Υ. σε υπαλλήλους δυο ταχυτήτων, όσον αφορά τη μεγάλη διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές, στις άδειες κλειστού χώρου και στο επίδομα στολής, και εν γένει στην εργασιακή αντιμετώπιση τους, η παροχή υπηρεσιών των διασωστών του Π.Ε.Δ.Υ. δεν διαφέρει σε κανένα σημείο με αυτή των διασωστών του ΕΚΑΒ.

Έπειτα από την συγχώνευση των οδηγών - τεχνικών οδηγών των Νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, τα Πληρώματα Ασθενοφόρων του Π.Ε.Δ.Υ. μετακινηθήκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα για να παρέχουν υπηρεσίες «οδηγού» στα Νοσοκομεία της χώρας , δεχόμενοι εντολές από τον εκάστοτε Διευθυντή και τους γιατρούς εφημερίας των Κ.Υ., τους Διοικητές των Υ.Π.Ε. και των Νοσοκομείων και από το ΕΚΑΒ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση στην αντιμετώπιση των πολιτών/ασθενών σε επείγοντα ή και χρόνια περιστατικά ΕΚΑΒ.

Επιπροσθέτως, μία ακόμη παθογένεια έχει προκληθεί από το γεγονός ότι ύστερα από εντολή του Υπουργείου Υγείας τα ασθενοφόρα οχήματα όλης της ελληνικής επικράτειας συντονίζονται από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ πανελληνίως, ενώ ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται καρτέλες σε περιστατικά που διαβιβάζονται σε ασθενοφόρα του Π.Ε.Δ.Υ., με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία και να είναι ψευδή και να μην αποδεικνύεται η παροχή υπηρεσιών του Π.Ε.Δ.Υ. στην Ελληνική Επικράτεια.

Γεννάται λοιπόν εκ των πραγμάτων η ανάγκη υλοποίησης ενός ενιαίου φορέα, που να βάλει ένα τέλος σε αυτό το συγκεχυμένο και άδικο καθεστώς, το οποίο το μόνο που επιφέρει είναι μια γενική αποδιοργάνωση σε βάρος της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες/ασθενείς, χρήζοντες άμεσης βοήθειας και υποστήριξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα πληρωμάτων ασθενοφόρου ΕΚΑΒ και Π.Ε.Δ.Υ., συντονιζόμενο από ένα και μοναδικό διοικητικό όργανο;
2. Θα άρει τη μισθολογική αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι πληρωμάτων ασθενοφόρων Π.Ε.Δ.Υ. σε συμμόρφωση με την ελληνική νομοθεσία περί ίδιου εργασιακού καθεστώτος;
3. Θα αντιμετωπισθούν θεσμικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της πρώτης
γραμμής με την αποδοχή, την εκτίμηση και την μισθολογική ισότητα που τους αρμόζει, ιδιαίτερα σε αυτήν τη χρονική στιγμή της πανδημίας;
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

 1. Η κυρια βουλευτης ξεχασε τους συβασιουχους του εοδυ στο εκαβ που αμοιβωνται με 650 ευρω χωρις αργιες νυχτερινα ανθυγιεινα και διαφορα αλλα επιδοματα και οιεργατοπατερες του εκαβ το κοροιδο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ως τί οι εργατοπατέρες του Εκαβ να διεκδικήσουν από τον εοδυ;
   Λύσε μου την απορία γιατί έχω μπερδευτεί με αυτή την κατάσταση.

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews