ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/5/20

ΠΟΕΔΗΝ: Η επιστροφή στην κανονικότητα για την Δημόσια ΥγείαΠαρασκευή, 1 Μαΐου 2020
EKABNews                 

Τα Νοσοκομεία λόγω διακοπής δραστηριοτήτων (τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία κλπ) αλλά και λόγω του φόβου των πολιτών να προσέλθουν στα Νοσοκομεία, μειώθηκε η κίνηση των ασθενών κατά 60% - 70%. Σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα περιορισμού των πολιτών με αποτέλεσμα να ελεγχθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή της Δημόσιας Υγείας στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα όμως που δεν έχει σχέση με την συνήθη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας με δεδομένο ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή να αντιμετωπίζει κρούσματα κορωνοϊού, εκτός των άλλων ασθενών που προσέρχονται.
Η Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων είναι παγιωμένη από το 2015 στο όριο δαπανών του 1,5δις ευρώ συνεπώς τα 150εκατ.ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός για περαιτέρω αύξηση χρηματοδότησης δεν επαρκούν δεδομένου ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι στο 4,7% εν αντιθέσει με τις δαπάνες Υγείας άλλων χωρών που είναι στο 7% έως 8%.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ότι προσλήφθηκαν 3.700 υπάλληλοι στην Υγεία. Ασφαλώς και είναι σημαντική ενίσχυση για το σύστημα. Οι κενές οργανικές θέσεις όμως είναι χιλιάδες και απαιτείται πρόγραμμα ετήσιων μόνιμων προσλήψεων, καθότι υπάρχει ετήσια αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Επιπλέον θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι υπάλληλοι όπως είναι η δέσμευση του Υπουργού Υγείας. Στο σύστημα υπηρετούν 16.000 υπάλληλοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι πρώην εργολαβικοί κλπ).
Με την αναμενόμενη λειτουργία των Νοσοκομείων θα πρέπει να χορηγηθούν οι άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό του προσωπικού που τώρα λόγω πανδημίας έχουν ανασταλεί.
Ο Υπουργός είπε ότι αναπτύχθηκαν στο Δημόσιο 870 κλίνες ΜΕΘ από 557 που λειτουργούσαν. Τα Δημόσια Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να έχουν 3.500.
Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία και τακτικός εργαστηριακός έλεγχος στο προσωπικό. Να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας και να τηρείται η 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό που έρχεται σε στενή επαφή με τον ιό.
Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με προσωπικό, να επιστρέψουν στα Κέντρα Υγείας οι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν στα Νοσοκομεία για να βοηθήσουν στην πανδημία. Η έλλειψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι η κύρια αιτία που δημιουργεί συνωστισμό στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων.
Για την ένταξή μας στα ΒΑΕ είπε ο Υπουργός ότι έχει φτιαχτεί Επιτροπή που εξετάζει την ένταξή μας και το πόρισμα θα εκδοθεί τον Ιούνιο. Η Επιτροπή αυτή δεν έχει έργο την τροποποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που σήμερα περιλαμβάνονται στον ΕΦΚΑ. Η Επιτροπή αυτή μοναδικό έργο έχει την σύνταξη πορίσματος για την τύχη του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για το οποίο ζητήσαμε ήδη την αύξηση και την επέκταση και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών. Καμία σχέση με την ένταξή μας στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το αίτημά μας για να ικανοποιηθεί θα πρέπει να επεκταθεί στους υγειονομικούς η λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ορίζονται στον κανονισμό του πρώην ΙΚΑ και στους εργαζόμενους των αντίστοιχων επαγγελμάτων που προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (υγειονομικοί υπάλληλοι) ή το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ (προνοιακοί υπάλληλοι), αναδρομικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα στην λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα πρέπει να γίνει διάλογος με την ΠΟΕΔΗΝ γιατί θα πρέπει να προστεθούν και άλλα Επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας.
Συνεχίζουμε αγωνιστικά!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Πηγή: poedhn.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews