ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/5/20

Κορονοϊός: Ποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ετοιμάζονται στα νησιά για πιθανά κρούσματαΤρίτη, 26 Μαΐου 2020
EKABNews                 

Κορονοϊός: Ποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ετοιμάζονται στα νησιά για πιθανά κρούσματα
healthreport.gr


Επί ποδός είναι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), προκειμένου να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας ώστε να υποδεχθούν πιθανά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας.

Άλλωστε υπάρχει έντονος φόβος ότι το τουριστικό κύμα θα φέρει και νέες μολύνσεις στον ντόπιο πληθυσμό. Μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν χωρίς τεστ και καραντίνα στη χώρα μας, οι ΥΠΕ εκπονούν επιχειρησιακό υγειονομικό σχέδιο για να ετοιμασθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ευθύνης τους στη νησιωτική χώρα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τις ανησυχίες σχετικά με τον τουρισμό: «Κορονοϊός: Πονοκέφαλος οι τουρίστες χωρίς τεστ και καραντίνα στα νησιά – Γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση»Με βάση το επιχειρησιακό υγειονομικό σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο υγείας (γίνονται και αλλαγές της τελευταίας στιγμής), οι επισκέπτες των νησιών που πιθανώς να εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα θα μοιράζονται σε τρεις κατηγορίες σε δομές υγείας με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης:

-Σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για τον πρώτο έλεγχο

-Σε Νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά αν χρειάζονται νοσηλεία απλή και

-Σε Νοσοκομεία που έχουν πρόσβαση στην ηπειρώτικη Ελλάδα για να μεταφέρονται αν χρειασθεί ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘΝα σημειωθεί ότι τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου διαθέτουν συνολικά 29 κλίνες ΜΕΘ. Επίσης  5 θα είναι τα βασικά νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε σοβαρά περιστατικά. Τα νοσοκομεία αυτά είναι: Λέσβου (5 κλίνες ΜΕΘ), Σάμου (6 κλίνες ΜΕΘ), Ζακύνθου (3 κλίνες ΜΕΘ), Κέρκυρας (5 κλίνες ΜΕΘ), Ρόδου (10 κλίνες ΜΕΘ). Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50. Οι 25 στο Ηράκλειο, οι 7 στο Ρέθυμνο, οι 8 στο Λασίθι και οι 10 στα Χανιά.

Τα Κέντρα Υγείας
Στόχος είναι τα όποια ύποπτα περιστατικά να αντιμετωπίζονται κυρίως τοπικά και στις υπάρχουσες μονάδες ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση των περιστατικών. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, αν χρειασθεί θα μεταφέρονται οι ασθενείς με ασθενοφόρα σε μεγάλα Νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας. Διαφορετικά θα διακομίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία των νησιών που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.Τα βασικά περιστατικά πάντως με ύποπτα συμπτώματα θα αντιμετωπίζονται στα μικρότερες υγειονομικές μονάδες όπως Περιφερειακά Ιατρεία και απλά Κέντρα Υγείας που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά. Μεταξύ των νησιών που διαθέτουν τέτοιες μονάδες υγείας είναι: Θάσος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Φολέγανδρος, Πάτμος και Κάρπαθος.

Πάντως τα νοσοκομεία που ναι μεν είναι οργανωμένα αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των σοβαρών περιστατικών που δεν χρειάζονται διασωλήνωση. Αυτά είναι της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Σαντορίνης. Είναι άλλωστε από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των νησιών με οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους τουρίστες που πιθανώς να προσβληθούν από κορονοϊό αλλά δεν θα είναι σε βαριά κατάσταση.

Επίσης στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και τα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid-19 οι οποίοι όμως δεν θα χρειάζονται εντατική είναι τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας: των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου.
Παράλληλα επιχειρείται μέχρι τις αρχές Ιουνίου να δημιουργηθούν μικρά εργαστήρια όπου θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό ώστε να διαπιστώνεται εάν κανείς πάσχει από covid-19 ώστε να λαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα μέτρα.


Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι εργαστηριακές υποδομές ώστε αυτές να τοποθετηθούν σε 20 διαφορετικά νησιά. Η επιλογή των νησιών όπου θα εγκατασταθούν οι αναλυτές για τα τεστ θα γίνει με βάση την επισκεψιμότητα που καταγράφεται συνήθως στα νησιά. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η Πάρος και η Μύκονος, για τα οποία έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία. Στόχος είναι με τους αναλυτές που θα τοποθετηθούν, να μη χρειάζεται να στέλνετε το δείγμα στις μεγάλες πόλεις ή στη Αθήνα για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι.

Πηγή: healthreport.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews