ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/6/20

Τελικά τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ;Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020
EKABNews

Facebook Filippos Papaster
19/06/2020

Τελικά τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ;

Παρακολουθούμε εδώ και αρκετά χρόνια μια ανακολουθία λόγων και πράξεων από τις διοικήσεις του ΕΚΑΒ. Συνωμοτικά σχόλια εμπλέκουν και συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, που αλήθεια είναι, κάποιες φορές φέρονται και αυτοί κάπως αλλόκοτα.
Έχουμε τις διοικήσεις που διατυμπανίζουν ότι σ αυτόν τον τόπο το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ότι απόλυτη προτεραιότητα σ αυτή την υπηρεσία είναι το επείγον. Τι ενέργειες έχουν γίνει για να μας το αποδείξουν στη πράξη αυτό;
Καμία!
Πέραν της επικρατούσας τακτικής, να εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ τα πάντα, δηλαδή ότι χτυπάει στα τηλέφωνα των Τ/Α κέντρων δεν υπάρχει κανένας θεσμικός χειρισμός που θέτει το ΕΠΕΙΓΟΝ πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο.  Από το 1985 που δημιουργήθηκε ο οργανισμός του ΕΚΑΒ δεν έχει εκσυγχρονιστεί και δεν έχει συμπεριλάβει νομοθεσίες και πρωτόκολλα που αφορούν τη διαχείριση επειγόντων  περιστατικών, δεν υπάρχει μέριμνα για το προσωπικό που εργάζεται στα ασθενοφόρα, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση της υπηρεσίας στο θέμα της προμήθειας ασθενοφόρων.
Το ΕΚΑΒ, ως υπηρεσία και ενώ  διατυμπανίζει ότι είναι ο μόνος κρατικός φορέας ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ:
-δεν καλύπτει με ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση,  περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.
-Σε συνέχεια του παραπάνω και παρόλο ότι κάποιοι περιμένουν ασθενοφόρο στο τροχαίο και 20 και 30 λεπτά το ΕΚΑΒ έρχεται επίσημα και ανερυθρίαστα σε συνεννόηση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα για να τους κάνει τα εξιτήρια και τα ραντεβού. Πολλές φορές μάλιστα και τα ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία .  Βγάλτε τα συμπεράσματα σας για τις προτεραιότητες … (δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς ότι τα νοσοκομεία μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για τα δευτερογενή…).
-υπάρχουν νομοί που τα ασθενοφόρα Κινητές Μονάδες δεν επιχειρούν πρωτογενώς στα περιστατικά δηλαδή επιτόπου στα τροχαία, καρδιολογικά, ανακοπές, κτλ κτλ. Για παράδειγμα στην Ημαθία υπάρχει υπερσύγχρονη Μονάδα που χρησιμοποιείτε μόνο για διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία. Δεν έχει επιχειρήσει ποτέ σε τροχαίο ως Κινητή Μονάδα. Γιατί; Επειδή η μονάδα πρέπει να είναι επανδρωμένη και με ιατρικό προσωπικό. Και πάλι βγάλτε συμπεράσματα για τις προτεραιότητες …  
-Το ΕΚΑΒ έχει στα ασθενοφόρα του εργαζόμενους χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ειδικότητας Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου, ευτυχώς λίγους. Γιατί; Επειδή έτσι απλά γουστάρουμε ως υπηρεσία. Κοινώς μπορώ και το κάνω. Επειδή δεν εφαρμόζετε η νομοθεσία που λέει ότι για κάποια επαγγέλματα χρειάζεσαι άδεια για να τα ασκήσεις. ( για τους αδαείς και καχύποπτους έχω να πω ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι η απόδειξη ότι είσαι όντως επαγγελματίας, αφορά κυρίως τους πολίτες που απευθύνεσαι ως επαγγελματίας και όχι εσένα. Εγγυάσαι ως κράτος ότι του στέλνεις επαγγελματία διασώστη, το καταλάβαμε; )
-Το ΕΚΑΒ ακόμα και μετά από την υποχρέωση του να επικαιροποιήσει τον οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, συνεχίζει να μην το κάνει. Ποιο είναι το πρόβλημα με τον οργανισμό; Τι έχει να φοβηθεί μια υπηρεσία και δεν το κάνει τόσα χρόνια; Ποιος έχει τη δύναμη και εμποδίζει το ίδιο το κράτος να έχει έναν σύγχρονο οργανισμό; Μήπως το ίδιο το κράτος; Μήπως συμφέροντα; Μήπως δεν θέλουν να συμπεριλάβουν την νέα ειδικότητα του Διασώστη; Τα καθήκοντα και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του Π.Δ. 62/2007; Μήπως ¨δεν τα βρίσκουμε στις διευθύνσεις¨  και δεν μας φτάνουν οι καρέκλες;
-Το κράτος παλινδρομεί στο θέμα της εκπαιδευτικής αναβάθμισης του επαγγέλματος του Διασώστη και μένει μόνο στις υποσχέσεις ότι κάποτε θα ενταχθεί η ειδικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκεί βέβαια θίγονται άλλες ¨παλιές καραβάνες¨ του χώρου της υγείας και τα χατίρια πρέπει να γίνονται βάση κομματικών συσχετισμών και ανταπόδοσης βλέπετε. Έχουμε αρκετούς που δυσανασχετούν με την τριτοβάθμια εκπαίδευση –εντός και εκτός ΕΚΑΒ- ο καθ ένας για τους λόγους του. Άλλος επειδή φοβάται ότι θα γίνουμε κανονική υπηρεσία επειγόντων και θα χάσουμε τα εξιτηριάκια, άλλος επειδή θέλει να έχει αυτός το καμάρι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εσύ ο ταπεινός ΕΚΑΒίτης να μείνεις στάσιμος…
Εδώ θέλω να εκθέσω όλους του ξεφτίλες που υποβαθμίζουν την αξία της εκπαίδευσης των διασωστών,  μόνο και μόνο για ιδιοτελή συμφέροντα, για να ικανοποιήσουν την ανικανότητά τους, την εμπάθεια τους για το επάγγελμα, την ασχετοσύνη τους και το φθόνο για όσους αγωνίζονται για την επαγγελματική αναβάθμιση μας. Τρανό παράδειγμα η καταγγελία της ΠΟΠΕΚΑΒ ότι μπαίνουν τρικλοποδιές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το  ΕΣΠΑ. Ποιος ηλίθιος μπορεί να βάζει προσχώματα  σε ένα τέτοιο project και η πολιτεία να μένει απαθείς;  Ποιος μπορεί τελικά να επιβάλει ότι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε για να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει; Παιδιά, κάτι γίνεται.
-Έχουμε ένα επιστημονικό συμβούλιο να γνωμοδοτεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και ελλείψει διασώστη μπορεί να επιχειρεί στα επείγοντα και  άτομο με δίπλωμα οδήγησης, αρκεί να μπορεί να οδηγήσει δημόσιο όχημα. Κατασταλαγμένη, υπεύθυνη, επιστημονική εισήγηση που τη δέχθηκε το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ. (άντε, οι του Δ.Σ. μπορεί να είναι και άσχετοι με θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδα, εσείς ρε παιδιά στο επιστημονικό συμβούλιο… )
-Έχουμε συνδικάλες που ζητάνε προσλήψεις αλλά για τα χρωστούμενα αμέτρητα ρεπό προς τους εργαζόμενους κάνουνε την πάπια. Παιδιά, όταν πηγαίνουμε στο ρεπό μας για δουλειά, η μέρα εκείνη είναι μια χαμένη θέση εργασίας. Δεν μιλάω για μια αιφνίδια ασθένεια που θα καλύψεις, μιλάω για συναδέλφους που έχουν να παίρνουν 150+ ρεπό με την αστεία δικαιολογία ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Μα είναι σε γνώση και επιλογή της υπηρεσίας να έχει αυτόν τον αριθμό εργαζομένων στον τομέα σου, γνωρίζει τις ανάγκες που έχει να εξυπηρετήσει. Πως προκύπτουν τα επιπλέον ρεπό; Το ξέρεις ότι αυτές τις 150 ημέρες θα μπορούσε να προσληφθεί κάποιος για να τις κάνει; Εκτός του ότι δεν είναι λίγες, συνεχίζουν να αυξάνονται ακάθεκτες.
-Έχουμε υπηρεσιακούς παράγοντες – καρεκλάκιδες παρατρεχάμενους με περικεφαλαία δηλαδή- που προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν χρειάζεσαι αποδυτήρια και ότι μπορείς να επιστρέφεις στο σπίτι με τα ρούχα που φορούσες 8 ώρες στο ασθενοφόρο. Προσέξτε, αυτό ακόμα και μετά το πέρασμα του  covid 19. (Ρε παιδιά η καρέκλα δικιά σας είναι, το καταλάβαμε, δεν κινδυνεύετε από τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας)
-Έχουμε την εξαγγελία από το ΕΚΕΠΥ ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα αναλάβουν τα δευτερογενή περιστατικά και το ΕΚΑΒ θα αφοσιωθεί στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Στο προφορικό. Στη πράξη έμεινε  στη διακριτική επιλογή του κάθε διοικητή νοσοκομείου. Κανένας διοικητικός μηχανισμός δεν το επέβαλε και ως τακτική το ΕΚΑΒ δεν άλλαξε στάση, συνεχίζει να τους κάνει τα εξιτήρια. Και πάλι οι προτεραιότητες… Ανακοίνωση της 19/06/2020 του διοικητή του Νοσοκομείου Βέροιας δηλώνει ότι θα διαθέσει ασθενοφόρο και πλήρωμα για την κάλυψη της τουριστικής περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη των δευτερογενών περιστατικών εδώ και χρόνια. Ασφαλές συμπέρασμα, ότι υπάρχουν λύσεις αλλά οι επιλογές είναι στο χέρι του καθενός. Το ΕΚΑΒ θα συνεχίσει να κάνει τα εξιτήρια παρ όλο της εξαγγελία  του ΕΚΕΠΥ… μη σκάτε στις κλινικές η δουλίτσα θα γίνει.
-Ας μη γελιόμαστε το ΕΚΑΒ στην επαρχία λειτουργεί ως προέκταση των νοσοκομείων, οι εντολές, οι απειλές, για τα εξιτήρια το ραντεβού –ακόμα και σε μέρες που δεν υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία, πηγαίνουν σύννεφο. Κλινικάρχης και σούζα! Να φύγει τώρα! Ακόμα και όταν το Τ/Α της επαρχίας κρατάει άμυνα χάριν των επειγόντων, το θέμα φτάνει στον κεντρικό συντονιστή της περιφέρειας και το θαύμα γίνεται! Τι, όχι; Αργεί το εξιτήριο, το ΕΚΑΒ, αργεί το ασθενοφόρο στο εξιτήριο πάλι το ΕΚΑΒ.
-Έχουμε μελέτες και εισηγήσεις από σωματεία και εργαζομένους για δημιουργία τομέων, οι οποίες αγνοούνται, αλλά όταν οι ίδιες εισηγήσεις  γίνονται copy paste από υπουργικά γραφεία φεύγουν σφαίρα οι εντολές (ούτε τον κόπο να αλλάξουν τα λόγια ρε οι άτιμοι…)
Οι λίγοι και ρομαντικοί, που σκεφτόμαστε ότι ίσως μπορούν  τα πράγματα να πάνε μπροστά, σε ποιόν κάνουμε τη χάρη;
 Για ποιανού το χατίρι πρέπει να υποστούμε τη στασιμότητα και αυτή τη κατάσταση; 
Ως πότε η πλάτη σου θα κάνει εξιτήρια επειδή ένας βλαμμένος στον τομέα σου θέλει να γεμίζει το φίλο της ημέρας φοβούμενος ότι θα φύγει το συντονιστικό κέντρο και θα ξεβολευτεί; Ως πότε ο βλάκας θα δασκαλεύει τις κλινικές για τα εξιτήρια;
Ως πότε κάποιοι θα φοβερίζουν τους συναδέλφους με ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ με στόχο την σιωπή σε όλα, σε κινητοποιήσεις, σε διεκδικήσεις, σε επαγγελματικά δικαιώματα; «Μη ζητάτε να γίνουμε υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης γιατί θα πάρει ο ιδιώτης τα εξιτήρια», «μη κάνετε κινητοποιήσεις γιατί οι ιδιώτες κάνουν τα εξιτήρια», λες και όταν πάρει απόφαση να επενδύσει τα λεφτά του ο ιδιώτης θα ρωτήσει αν εσύ είσαι Διασώστης ή «Γκοντζαμάνης». Λες και αν αποφασίσει το κράτος να ιδιωτικοποιήσει το ΕΚΑΒ δεν θα το κάνει επειδή εσύ θα κάνεις τα εξιτήρια. Όταν  το αποφασίσει θα το κάνει, σε σένα θα μείνει ο πόνος στα κόκαλα.
Ως πότε θα εμφανίζετε ο κάθε υπουργός και θα περνάει ότι του καπνίσει και ο νόμος δεν θα  επιβάλετε χάριν κομματικής ομερτα;
Και επιτέλους! μην νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνετε!


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Καλα τα λες αλλα μην ξεχνας οτι εισαι και στην ξηρα. Για ελα να δεις τι κωλοχανιο υπαρχει στα νησια με ενα σωματειο στην Αθηνα να ξυνεται ολιμερις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φιλιππε για αλλη μια φορα ειπες ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ απο αυτες που χαλανε για ΛΙΓΟ την διαθεση αυτων που καταντησαν την υπηρεσια εταιρια μεταφορων και θεληματων.
  Ειμαι σιγουρος οτι οι βολεμενοι θα λενε κι εσενα οπως και εμενα γραφικο αλλα μου ειναι ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ.
  Οσο οι διοικησεις.τα σωματεια και οι παρατρεχαμενοι τους(βολεμενοι) θα βαζουν το ΕΚΑΒ κατω απο τις κομματικες τους σημαιες δεν νομιζω πως εχεις-με πολλες ελπιδες να βελτιωθει κατι σε αυτη την υπηρεσια.
  Λυπαμαι γιατι βλεπω οτι για το χαλι μας φταιμε πρωτα εμεις οι υπαλληλοι που εχει πεσει τοσο χαμηλα το ΕΚΑΒ.
  Ενας ομοϊδεατης σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άσπρα κόκκινα κίτρινα πράσινα μπλέ
  Μας δουλεύετε μωρέ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αλήθεια δυστυχώς είναι πικρή,Φίλλιπε καλά τα λες εσύ αλλά δυστυχώς ποτέ και κανένας όλα τα χρόνια δεν έχει συμβουλευτεί σωστούς ανθρώπους και πραγματικά γνώστες του αντικειμένου,και αν το έχει κάνει από το ένα μπήκε και από το άλλο βγήκε. Καθοδηγούμενοι πάντα από την αρχή συμφερόντων και όχι από τον απλό, φτωχό, λατζιέρη ΕΚΑΒΙΤΑΚΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews